-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečių eksperimentas: į Seimo rūmus su pistoletais (3 video)

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Raimundas Kairys pripažino, kad liberali patekimo į parlamentą tvarka už saugumą atsakingoms tarnyboms yra galvos skausmas.
Eksperimento akimirka: lankytojas su ginklu įsiamžino apsaugininkų fone.
Eksperimento akimirka: lankytojas su ginklu įsiamžino apsaugininkų fone. / Eksperimento iliustracija

Jauni vilniečiai sumanė ir sėkmingai įgyvendino drąsų, kiek įžūloką eksperimentą: Kovo 11-ąją per oficialų renginį pateko į Seimą, turėdami kovinius ginklus. Tiesa, tądien Seime buvo atvirų durų diena.

Ginkluoti valdžios rūmų lankytojai nufilmavo ir svetainėje Youtube.com išplatino vaizdus, kaip Seimo fojė ir kavinėje keletą sekundžių pademonstruojamas pistoletas.

Vienas eksperimento autorių konstatuoja: „Tai VAD pareigūnų aplaidus darbas, sukėlęs galimą grėsmę tiek Seimo narių gyvybei, tiek pačių VAD darbuotojų bei paprastų piliečių saugumui. VAD nesiėmė veiksmų užtikrinti ginklų kontrolę įeinant į Seimo pastatą – tai didelis jų darbo brokas.“

Ginkluoti Seimo svečiai atminimui padarė ir vieną nuotrauką: „Joje aš demonstratyviai rodau ginklą po paltu šalia dviejų VAD pareigūnų.“

Eksperimento iliustracija/Eksperimento akimirka
Eksperimento akimirka

Eksperimento dalyviai įsitikinę, jog VAD pareigūnai net ir atvirų durų dieną turėjo arba leisti interesantus į Seimą pro vartus su metalo detektoriais, arba užtikrinti fizinę patikrą „panašiai kaip naktiniame klube, kai moteris apsaugininkė apčiupinėja moteris klientes, o vyras apčiupinėja vyrus.“

Apibendrindamas vilnietis tokią situaciją pavadino skandalu, kuris turėtų sudominti VAD darbą kuruojantį Policijos departamentą.

Eksperimento dalyvis nemano, kad su bičiuliu įsinešdami ginklus į Seimą ir ten paslapčia juos demonstruodami peržengė įstatymų reikalavimus: „Nepažeidėme, nes ginklus turime išduotus legaliai savigynai, o mūsų patekimą turėjo riboti VAD apsauga.“

„Taip, čia yra mūsų galvos skausmas!“ – išgirdęs apie Kovo 11-ąją atliktą eksperimentą, portalui 15min.lt prisipažino VAD direktorius Raimundas Kairys.

Eksperimento iliustracija/Eksperimento akimirka
Eksperimento akimirka

Pašnekovas pridūrė: „Per atvirų dieną į Seimą leidžiama pro priekinį įėjimą ir iš esmės patikros nėra.“

R.Kairys sakė, kad tokią liberalią tvarką Seime nustato patys rūmų šeimininkai, todėl tai ir vadinama atvirųjų durų dienomis. „Jie puikiai tai žino, yra įspėti“, – apie saugumo spragas minėjo VAD bosas.

Išpuolių per atvirų durų dienas Seime R.Kairys neatsiminė. Juolab tomis dienomis VAD pareigūnai vis tiek riboja lankytojų patekimą į kitas Seimo zonas, apskritai apsaugai būna metamos didesnės pajėgos.

Eksperimento iliustracija/Eksperimento akimirka
Eksperimento akimirka

„Yra imamasi įvairių priemonių ir maksimaliai, pagal galimybes, užtikrinamas saugumas“, – apie darbą tokiomis sąlygomis, kaip, pavyzdžiui, atvirųjų durų diena Seime, sakė R.Kairys.

Anot R.Kairio, jei ginkluoti Seimo lankytojai nebūtų nusiteikę eksperimentuoti, o tiesiog norėtų kultūringai pasisvečiuoti rūmuose, jie galėjo patys iš anksto pasakyti apie pistoletus vienam iš budinčių VAD darbuotojų. „Tik reikėtų nueiti iki apsaugos posto ir palikti tuos ginklus specialioje spintelėje“, – sakė R.Kairys. Seime kone kasdien sulaukiama ginkluotų lankytojų, kurių patogumui ir yra įrengtos šios saugyklos.

R.Kairys pasakojo, kad užtikrinant aukščiausių valstybės pareigūnų apsaugą paisoma tam tikrų saiko ir racionalumo principų. „Negali 100 proc. viso to užtikrinti. Nei pajėgų, nei saugomų asmenų tokio noro nėra, kad kaskart visiškai atkirstume tam tikrą teritoriją, įleistume ten tik visiškai patikrintus asmenis“, – kalbėjo VAD direktorius.

VIDEO: Apsilankyme Seime su ginklu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius