Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilniečių mūšiai su portugalu, šokdinusiu „Arą“: „bomba“ tiksi ir kitame Aušros Vartų g. kieme

Filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kaip vienas gyventojas prašo iš Portugalijos atvykusio ir Vilniaus senamiestyje gyvenančio vyro perstatyti automobilį į kitą vietą. Portugalas filmuojančiajam rodo vidurinio piršto kombinaciją, siūlo kreiptis į policiją ir kartoja, kad jam nerūpi. Šis epizodas – tik tęsinys ir labai maža dalis gyventojų karo, jau senokai vykstančio sostinės Aušros Vartų g. 17-uoju numeriu pažymėto namo kieme.
portugalas
Portugalas Luisas filmuojančiam kaimynui kartojo: „Man nerūpi“

Čia minimas portugalas – tas pats, kuris šį ketvirtadienį sostinės centre šokdino „Aro“ išminuotojus ir kitas specialiąsias tarnybas, kai leptelėjo, kad kitame jo nuomojame bute (Aušros Vartų g. 4) neva yra padėta bomba.

Kaip skelbė 15min, incidentas apsiėjo be sprogimo, o jo įkarštyje portugalas Luisas slėpėsi netoliese – kitame savo nuomojamame bute toje pačioje gatvėje.

Kas dedasi minėtame kieme (Aušros Vartų g. 17), 15min žurnalistai pirmiausiai pamėgino pažiūrėti už tvarką mieste atsakingų Vilniaus miesto savivaldybės ir sostinės policijos pareigūnų akimis. Taip pat 15min apsilankė įvykio vietoje, kad pabendrautų su gyventojais ir apsidairytų „mūšio lauke“.

Paaiškėjo, kad vienas iš dalykų, labai erzinančių vietos gyventojus, yra portugalo įprotis plauti savo automobilį tiesiog kieme. Užsienietis įpročio nepakeitė, įtampa augo, pretekstų konfliktuoti atsirasdavo vis daugiau.

VIDEO: Nervingos ir nevaisingos vilniečio derybos su portugalu dėl automobilio parkavimo

Oficiali informacija nėra grėsminga: su kaimynais konfliktuojantį portugalą Savivaldybė sykį yra įspėjusi už automobilio plovimą kieme, o policija dėl to paties yra skyrusi palyginti nedidelę baudą.

Tačiau 15min kalbinti vilniečiai pasakojo, kad kovojama čia seniai, nuolat ir beveik dėl visko.

„Jis sako, kad turi finansinių problemų ir žada kažkokį „grandiozinį įvykį“ sekmadienį, po kurio „visos problemos išsispręs“ – nežinau, gal jis kažkoks teroristas ir išsprogdins visus“, – bendraudamas su 15min, nerimo neslėpė vienas kiemo gyventojas.

Savivaldybė kol kas tik įspėjo

Visų nuodėmių, kurias žmones priskiria užsieniečiui, išvardinti neišeina, nes institucijų atstovai tos informacijos nepatvirtino, o paklausti paties portugalo nebuvo galimybė (lankantis žurnalistams jo nebuvo namie, o draugiškų santykių su juo nepalaikantys kaimynai jo kontaktų neturi, galiausiai – šį ketvirtadienio vakarą jis kaip įtariamasis leido policijos apklausoje).

Tuo, kad automobilis „Audi“ plaunamas tiesiog po jų langais, nepatenkinti kaimynai 15min teigė, kad „daug kartų“ kreipėsi į atsakingas institucijas dėl šio pažeidimo. Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus Budėtojų poskyrio vedėjas Darius Mitrofanovas 15min informavo, kad pirmąkart nusižengęs tvarkai asmuo, jei nėra kitų įstatyme numatytų aplinkybių, tik įspėjamas.

Gresia iki 600 eurų bauda

„Tvarkymo ir švaros taisyklėse aiškiai yra pasakyta, kad draudžiama plauti automobilius ir gatvėse, parkuose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų ir kitose tam nepritaikytose vietose. Automobilio plauti negalima ne tik daugiabučių, bet ir privačių namų kiemuose. Administracinių nusižengimų kodekse už šį nusižengimą numatyta ir nemaža bauda – iki 600 eurų“, – teigė D.Mitrofanovas.

Tvarkymo ir švaros taisyklėse aiškiai yra pasakyta, kad draudžiama plauti automobilius ir gatvėse, parkuose, paplūdimiuose, prie upių, ežerų ir kitose tam nepritaikytose vietose.

Jis patvirtino, kad Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyrius yra gavęs skundą dėl netinkamoje vietoje plaunamo automobilio „Audi TT“. Pareigūnams nuvykus į vietą Aušros Vartų g., minėtam automobilio savininkui, kalbančiam angliškai, buvo paaiškinta galiojanti tvarka, jis buvo įspėtas.

„Pakartotinių patikrinimų metu daugiau pažeidimų nustatyta nebuvo, nėra gauta ir kitokių skundų“, – užtikrino Vilniaus savivaldybės atstovas.

Statistikos apie tokius pažeidimus valdininkai neturi, tačiau pabrėžia, kad tokių skundų pastaruoju metu gauna retai, vos kelis per metus.

Vilniaus apskrities policijos Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Rolandas Šepetys ketvirtadienį žiniasklaidai patvirtino, kad už automobilio plovimą kieme portugalas jau yra nubaustas. 15min žiniomis, sostinės 3-iojo policijos komisariato pareigūnai kaip tik šią savaitę jam skyrė 120 eurų baudą.

VIDEO: Kaimynai pateikia įrodymą – vyras automobilį plauna kieme

Pasigedo istorinio automobilio numerio

Vilniaus apskrities policijoje 15min papildomai sužinojo, kad minėtame kieme liepos 1 d. buvo pavogtas išskirtinis automobilio numeris (istorinis, 300 eurų vertės). Netrukus jo pasigedęs mašinos savininkas dar sykį kreipėsi į pareigūnus ir pridūrė žinantis įtariamąjį – esą tai portugalas. Policija taip pat informuota, kad užsienietis sąmoningai užstatė be numerio paliktą mašiną taip, kad jos šeimininkas negalėtų išvažiuoti.

15min/Pauliaus Ramanausko nuotr./Aušros Vartų g. kieme
15min/Pauliaus Ramanausko nuotr./Aušros Vartų g. kieme

Šias peripetijas pareigūnai dar aiškinasi.

Nukentėjusysis 15min teigia, kad jo transporto priemonė yra užbarikaduota ilgiau nei 10 dienų. Internete buvo paviešintas vaizdo įrašas, kaip iš pradžių vienas vilnietis, o tada ir keli kaimynai bando įtikinti portugalą perstatyti automobilį.

Diskusija atrodė labiau nervinga nei prasminga, vienu momentu užsienietis, žinodamas, kad yra filmuojamas, tyčia smogia ranką į užstatyto visureigio veidrodėlį.

Konfliktus stengiasi nufilmuoti

Su portugalu įtemptai gyvenantys kaimynai stengiasi filmuoti teritoriją ir šį nerimą keliantį asmenį, kad esant reikalui turėtų akivaizdžių įrodymų.

Viename tokių filmukų užfiksuota, kaip vyras neteisėtai kieme plauna mašiną, apsipyksta su kaimynu, užkloja savąjį „Audi“.

VIDEO: Kaimynai pateikia įrodymą – vyras automobilį plauna kieme

„Būtent tą vakarą jis iškalė kaimynui langus, tik kamera dėl tamsos to nebeužfiksavo“, – apgailestavo vienas 15min pašnekovas. Policija 15min nepatvirtino, kad būtų sulaukusi nukentėjusiojo pranešimo apie tokį išpuolį.

„Susirėmimas įvyko parduotuvėje – portugalas griebė už rankos, laužė pirštus, bandė atimti telefoną.“

Dar vienas incidentas su portugalu vyko praėjusį pirmadienį Bazilijonų g. esančioje maisto parduotuvėje. „Susirėmimas įvyko apie 16 val. – portugalas griebė už rankos, laužė pirštus, bandė atimti telefoną – sulaužė dangtelį“, – pasakojo 15min šaltinis. Nukentėjęs vilnietis teigia, kad pranešė apie šį įvykį per e-policijos sistemą.

Pareigūnų žiniomis, Aušros Vartų g. 4 gyventojų konfrontacija su šiuo portugalu tęsiasi jau nuo 2016 m. rugsėjo.

Aušros Vartų g. 17-ojo namo prieigos mūšio lauku yra virtusios jau keletą mėnesių.

15min/Pauliaus Ramanausko nuotr./Aušros Vartų g. kieme
15min/Pauliaus Ramanausko nuotr./Aušros Vartų g. kieme

Po šiandienio incidento, kuomet Portugalijos pilietis pateko į visų tarnybų ir žiniasklaidos akiratį, vilniečiai viliasi, kad tai taps jam pamoka ir ateityje jis elgsis santūriau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius