-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietė demaskuoja skelbimų portalų aferistę iš Kauno: parduoda net vogtus šunis

„Nesvarbu tie prarasti pinigai. Skaudžiausia – vaikų ašaros. Jie turėjo atsisveikinti su šuniuku, prie kurio per mėnesį prisirišo. Teko grąžinti, nes keturkojis – vogtas“, – istoriją, kaip susidūrė su skelbimų portaluose siaučiančia aferiste iš Kauno, ėmė pasakoti vilnietė Renata. Nuo tariama gyvūnų prekyba besiverčiančios kaunietės Indrės Kriščiūnienės suktybių nukentėjo ne ji viena.
Aferistės kaunietės pardavinėjami šunys
Aferistės kaunietės pardavinėjami šunys / Skaitytojų nuotr.

„Padėkite rasti ir užkirsti kelią žmonių apgaudinėjimui bei sukčiavimui. Kaune gyvena moteris, kuri neva parduoda šunis. Žmonės perveda jai pinigus ir nei šuns, nei tų pinigų daugiau nemato. Aš nusipirkau iš jos šuniuką, kuris, pasirodo, buvo vogtas.

Praėjus 1,5 mėnesio, paaiškėjo visa tiesa. Šunį grąžinau. Taigi likau be augintinio, be pinigų. Mes per tą 1,5 mėnesio labai prisirišome prie šuniuko. Kalytė tapo tarsi šeimos narė. Turiu tris vaikus. Jie verkė, kai ją reikėjo grąžinti teisėtiems šeimininkams. Nenorėjo paleisti. Kilo isterija. Taigi visa tai – principo reikalas. Ta moteris labai įskaudino mano vaikus, šeimą“, – neįtikėtiną aferos istoriją 15min ėmė pasakoti vilnietė Renata.

Skaitytojų nuotr./Aferistės kaunietės pardavinėjami šunys
Skaitytojų nuotr./Aferistės kaunietės pardavinėjami šunys

Įtarimų nekilo

Gegužę skelbiu.lt puslapyje ji pasiskelbė ieškanti šuniuko – prancūzų buldogo. Patikino, galinti mokėti iki 150 eurų. Netrukus Renata sulaukė pardavėjos skambučio. Tai buvo kaunietė Indrė.

„Pardavėja pranešė, kad turi 7 mėnesių kalytę, kad negali jos prižiūrėti, nes dažnai būna ligoninėje. Turi tris vaikus. Kad parduos buldogiuką už 150 eurų. Dar pasisiūliau pati atvažiuoti į Kauną jo pasiimti, bet Indrė paaiškino, kad priimti negali – ligoninėje. Paprašė pervesti pinigus per paštą. Nurodė savo vardą, pavardę ir asmens kodą. Atsiuntė keturkojo nuotraukų, bendravo labai maloniai. Jokių įtarimų nekilo. Pardavėja suderino, kad kažkoks žmogus paims šuniuką iš jos ir atveš man į Vilnių. Sumokėjau už šią paslaugą 10 eurų“, – toliau pasakojimą tęsė Renata.

Gegužės 24 dieną įvyko pirkimo sandoris ir šuniukas atsidūrė jos rankose.

„Neturėjome jokių pretenzijų. Dar Indrė skambino po kelių dienų, pasiteiravo, kaip šuniukas įsikūrė. Nusiunčiau keletą nuotraukų. Pamaniau, rūpinasi. Tačiau praėjus pusantro mėnesio tas pačias savo siųstas nuotraukas pamačiau internete. Moteris iš Šiaulių ieškojo dingusio savo šuns. Paskambinau skelbime nurodytu numeriu. Paaiškėjo, kad ta moteris Indrei buvo savo šuniuką palikusi tik pagloboti, kol mėnesį buvo išvykusi į užsienį. Susirado tą aferistę taip pat per skelbimus. Tai ji mano siųstas nuotraukas siuntė į užsienį tikrajai šuniuko savininkei, neva rodydama, kaip prižiūri“, – susijaudinusi tęsė Renata.

Kreipėsi į policiją

Tikroji prancūzų buldogo šeimininkė Janina iš Šiaulių netrukus atskubėjo į Vilnių. Kadangi kalytė buvo čipuota, su dokumentais, patikrinti, ar tai ta pati augintinė, netruko. Tiesa išaiškėjo. Liepos 6 dieną augintinė sugrįžo į Šiaulius. Liepos 9 dieną Renata kreipėsi į policiją, nes susisiekti su Indre jau nebesisekė. Pareigūnams moteris nurodė tiek aferistės vardą ir pavardę, tiek asmens kodą ir adresą, iš kurio pavežėjas paėmė keturkojį ir atvežė jai.

Netrukus Renata sulaukė pranešimo iš Vilniaus apskrities policijos, kad I.Kriščiūnienei surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Pareigūnai išsiuntė šiai moteriai nurodymą grąžinti pinigus. Jei Indrė jų negrąžins savanoriškai, Renatai teks kreiptis į teismą.

„Jei teks, kreipsiuosi. Ir ta šiaulietė moteris prisidės. Reikia, kad atsilieptų daugiau nukentėjusių. Tokia aferistė turi būti nubausta. Dabar atrodo, kad niekas jai nieko negali padaryt. Nukentėjusių yra ir daugiau. Bendravau su keliomis moterimis“, – tikino Renata.

Bylą nagrinėja teismas

Kaip 15min informavo Vilniaus apskrities policija, tyrimą dėl šios istorijos atlikę policijos pareigūnai nustatė, kad laikotarpiu nuo šių metų gegužės 24 dienos 8 valandos iki liepos 6 dienos 20 valandos Vilniaus rajono Rudaminos kaime moteris apgaulės būdu pasisavino ir po to už 150 eurų pardavė jai patikėtą, kitam asmeniui priklausantį šunį (prancūzų buldogo veislės).

Šuo buvo grąžintas šeimininkei, o jo pirkėja patyrė 150 eurų nuostolį. Dėl šio įvykio svetimo šuns pardavėjai liepos 13 dieną buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas pagal Administracinių nusižengimų kodekso 108 straipsnio 1 dalį. Administracinio nusižengimo byla perduota nagrinėti teismui.

Baudžiamosios atsakomybės, kaip teigia Vilniaus apskrities policija, už tokio pobūdžio teisės pažeidimus įstatymai nenumato. Administracinių nusižengimų kodekse numatyta smulki vagystė, sukčiavimas, turto pasisavinimas ar iššvaistymas, kai turto vertė neviršija trijų bazinių bausmių ir nuobaudų dydžių, užtraukia baudą nuo 90 iki 300 eurų.

Paliko trumpam pagloboti

15min susisiekė ir su šiauliete Janina, kurios prancūzų buldogė buvo parduota vilnietei Renatai. Moteris sutiko papasakoti, kaip įsivėlė į istoriją su aferiste.

„Turėjome kuriam laikui išvykti į užsienį, tad sprendėme, kur palikti augintinę. Gyvūnų globa užsiimanti Šiaulių „Letenėlė“ buvo perpildyta, tad jos atstovė patarė sukurti skelbimą. Tikino, kad žmonių, norinčių pagloboti šuniukius, netrūksta. Taip ir padarėme.

Atsirado Indrė iš Kauno. Ji kalbėjo gražiai ir įtikinimai. Atrodė besanti protinga moteris. Šalia jos nuolat girdėdavau verkiančius vaikus. Teigė, kad pati nori pirkti šuniuką, bet nežino, ar vaikai nėra jiems alergiški. Kad taip įsitikins. Žadėjo kasdien siųsti augintinės nuotraukas, pasakoti, kaip jai sekasi. Sutarėme. Atsiuntė į Šiaulius vežėją, kuris paėmė mūsų kalytę. Gegužės 25 dieną išskridome į Angliją. Dar kelias dienas Indrė siuntė informaciją ir tuomet dingo“, – teigė Janina.

Birželio 5 dieną Indrė atsirado. Informavo, kad buvo išvykusi į Palangą. Kad kartu keliavo ir augintinė. Atsiuntė kelias nuotraukas, kurias, kaip vėliau paaiškėjo, jai atsiuntė vilnietė Renata.

„Kaip vėliau paaiškėjo, mūsų augintinę vilnietei ji pardavė jau kitą dieną, kai ją gavo. Birželio 10 dieną parašėme, kad grįžtame į Lietuvą. Paklausiau, iš kur galime pasiimti augintinę. Indrė neatrašė. Nei „Facebook“, nei telefonu. Liepos 4 dieną grįžome ir iškart kreipėmės į Šiaulių policiją. Nepadėjo. Pareigūnai tikino, kad nieko negali padaryti – net pareiškimo nenorėjo priimti.

Sužinojusi tikrąjį „Giedrės“ vardą, moteris panaršė po skelbimų portalus ir įsitikino, kad Indrės Kriščiūnienės skelbimų juose – ne vienas ir ne du.

Tuomet į visus internetinius puslapius pridėjome skelbimų, kad ieškojome dingusio šuniuko. Įkėlėme nuotrauką tą, kurią paskutinį kartą siuntė ta moteris (Indrė – aut. past.). Mums, beje, ji prisistatė ne Indrės, o Giedrės vardu. Renata vėliau suteikė tikruosius duomenis. Taip galiausiai ir atradome savo augintinę Vilniuje. Vėl kreipėmės į policiją“, – toliau pasakojo Janina.

Sužinojusi tikrąjį „Giedrės“ vardą, moteris panaršė po skelbimų portalus ir įsitikino, kad Indrės Kriščiūnienės skelbimų juose – ne vienas ir ne du. Daugelyje jų buvo minima jauna šeima, neišgalinti įsigyti gyvūno. Prašyta padovanoti kokį. „Ji pardavinėjo ir gyvatę, ir žiurkėnus, katę – viską“, – stebėjosi šiaulietė.

Jau teista

Šiaulių apskrities policija 15min patvirtino, kad dėl šio įvykio, tiksliau, turto pasisavinimo, yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Įtariamoji kol kas neapklausta, nes prokurorai sprendžia, kur bus koncentruotas tyrimas – ko gero, jis bus perduotas tirti kauniečiams. Šiauliuose nukentėjusių nuo šios moters, Šiaulių apskrities policijos duomenimis, kol kas daugiau neatsirado.

Kauno apylinkės teisme taip pat šiuo metu nagrinėjama civilinė byla, kurioje atsakove nurodyta Indrė Kriščiūnienė. Bylinėjamasi dėl skolos. Negana to, birželio 20 dieną I.Kriščiūnienės atžvilgiu šiame teisme buvo priimtas baudžiamasis įsakymas dėl apgaule įgyto turto. Istorija tipinė. Indrė įdėjo į „Facebook“ skelbimą, kad parduoda šuniuką. Viena mergina jai pervedė avansą, vėliau – pinigų šuns skiepams, iš viso – 220 eurų, bet šuniuko taip ir nesulaukė.

Kauno apskrities policijos duomenimis, Kaišiadorių rajono policijos komisariate šiuo metu I.Kriščiūnienės atžvilgiu yra pradėta administracinė teisena. Į šį komisariatą kreipėsi 1992 metais gimusi moteris, teigdama, kad kovo mėnesį įsigijo šunį, kurį po kiek laiko nusprendusi grąžinti pardavėjai, neatgavo sumokėtų 150 eurų. Pardavėja teigia pinigus grąžinsianti, kai bus grąžinti visi daiktai, kurie buvo suteikti pirkėjai. Pareigūnai tiria šio galimo smulkaus sukčiavimo aplinkybes.

Negavo kalėdinės dovanos dukrai

15min pavyko pabendrauti su dar dviem nuo I.Kriščiūnienės nukentėjusiomis moterimis. Viena jų – Aistė, aferistus bei sukčius demaskuojančioje uždaroje „Facebook“ grupėje paskelbusi pranešimą ir apie šią sukčiautoją.

Skaitytojų nuotr./Nukentėjusiajai siųsta parduodamo šuns nuotrauka, kurioje, manoma, nusifotografavo pati Indrė Kriščiūnienė
Skaitytojų nuotr./Nukentėjusiajai siųsta parduodamo šuns nuotrauka, kurioje, manoma, nusifotografavo pati Indrė Kriščiūnienė

„Radau Indrės skelbimą, kad parduoda trijų mėnesių stafordšyro veislės šuniuką. Atsiuntė nuotraukas, vaizdo įrašą, kaip šis atrodo. Atsiuntė netgi savo paso nuotrauką, savo nuotrauką su šuniuku. Tikrai nemanėme, kad apgaus. Stadforšyrų buvo du. Nežinau, iš kur ji juos ėmė, bet vaizdo įrašai buvo daryti jos šeimos namuose. Viskas vyko pernai gruodį. Šuniuką ji turėjo atsiųsti į Jungtinę Karalystę. Tai turėjo būti kalėdinė dovana dukrai. Pervedžiau Indrei iš viso apie 400 svarų sterlingų.

Kad kažkas negerai, supratome tuomet, kai paskambinau pervežėjo paklausti, kada šuniuką iš pardavėjos paims. Šis pasakė, kad per Kalėdas nevažinėja. Ir kad niekas jam dėl jokio šuniuko neskambino. Daviau vyro sesei Indrės numerį, paprašiau paskambinti. Atsiliepusi moteris teigė nepažįstanti jokios Indrės ir nepardavinėjanti jokių šuniukų“, – istoriją papasakojo Aistė.

Kad kažkas negerai, supratome tuomet, kai paskambinau pervežėjo paklausti, kada šuniuką iš pardavėjos paims. Šis pasakė, kad per Kalėdas nevažinėja. Ir kad niekas jam dėl jokio šuniuko neskambino.

Pasak jos, kol yla neišlindo iš maišo, pardavėja buvo itin maloni, nekėlė jokių įtarimų. Kai paaiškėjo apgavystė, Aistė kreipėsi į policiją, tačiau nieko nepešė.

„Sulaukėme atsakymo, kad pareigūnai nieko nesiims, kol mes negrįšime į Lietuvą. Po kelių mėnesių gavome laišką, informuojantį, kad baudžiamoji byla nebus keliama. Neva ikiteisminis tyrimas nutrauktas dėl įrodymų trūkumo. Siuntėme ir nuotraukas, ir susirašinėjimus, ir kvitus su išsiųstomis pinigų sumomis. Vardą, pavardę – viską turėjome“, – stebėjosi Aistė.

Galiausiai ji grįžo į Lietuvą ir nusipirko kačiuką. Paklausta, ar nenorėjo aplankyti apgavikės ir pareikalauti pinigų, Aistė patikino nusprendusi į š... rankų nekišti.

Apgavo ir lietuvę iš Danijos

O štai nukentėjusioji Rima gyvena Danijoje. Ji taip pat užkibo ant I.Kriščiūnienės kabliuko. Šiandien moteris sprendžia, verta dėl to kreiptis į policiją ar ne.

„Birželio 25 dieną paskelbiau skelbimą, kad noriu pirkti labradorų veislės šuniuką ar auksaspalvį retriverį. Parašė moteris, kad parduoda tokį skiepytą, čipuotą. Tai buvo ta pati Indrė. Susidomėjome, nes buvo pirmas pasiūlymas, atitiko viską, ko pageidavome. Pardavėja atsiuntė šuniuko nuotraukų. Tiesa, kariauti dėl jų teko, nes neva vis užsiėmusi, vargsta su vaikais, kurių turi tris. „Skype“ programa gyvai pakalbėti nesutiko“, – teigė Rima.

Skaitytojų nuotr./Aferistės kaunietės pardavinėjami šunys
Skaitytojų nuotr./Aferistės kaunietės pardavinėjami šunys

Ji paprašė Indrės rezervuoti šuniuką iki liepos 20 dienos. Pardavėja atsiuntė paso kopiją, gyvūno skiepų pasą, tiesa, jo turinio įžiūrėti nelabai buvo įmanoma.

„Tuomet paprašė pervesti 80–100 eurų už rezervaciją. Tai daryti liepė per „Western Union“, nes neturi banko sąskaitos: uždarbiauja tai Lietuvoje, tai Airijoje. Pasakiau, kad nemoku „Western Union“ naudotis – pabandėme, pervedimas buvo atšauktas. Netiko ir pervedimas mano vyro vardu. Tuomet ji atsiuntė savo tetos sąskaitos numerį. Nežinau, ar tikrai tetos.

Keletą dienų nebendravome. Susisiekiau paklausti, kaip šuniukas. Tikino, kad veda jį pas veterinarą, nes kraujo tyrimą reikia paimti, turi uždėti antspaudą, kad viskas gerai.

Šį pirmadienį (liepos 23 dieną – aut. past.) paskambinau Indrei. Ji pradėjo pasakoti, kad yra aferistų vežėjų, kurie nepagirdo vežamų gyvūnų, kad nuo liepos 15 dienos taip jau trys nugaišo. Atsiuntė nuorodą vežėjų, kad neapsigaučiau. Nuorodoje buvo informacija, kad vežėjas į Angliją atvežė nugaišusį katiną. Tikino, kad karantinas yra, kad viskas sugriežtinta dėl įvežimų. Pradėjo kažką pasakoti apie tai, kad veterinaras gali neleisti išvežti šuniuko dėl karščio. Paaiškinau, kad turime patikimus vežėjus, kad jiems dar sumokėsime papildomai“, – teigė Rima.

Pervedė ji ir papildomus 70 eurų, kad Indrė nupirktų pavadėlį, maisto augintiniui, nes to pageidauja vežėjas. Liepė atsiųsti pirkinių kvitus, tačiau to nesulaukė.

„Guodėsi, kad gimtadienis buvo, kad išleido pinigus. Tai kai jau kilo įtarimų, nes paprašiau čipo numerį atsiųsti, o neatsiuntė, paskambinau. Atsiliepė vyras akiplėšišku balsu, pasiuntė kuo toliau ir nutraukė pokalbį. Tuomet parašė, kad nebeparduos šuns, patys jį augins. Vėliau informavo, kad padovanos. Reikalavome grąžinti pinigus, bet taip ir nesulaukėme. Telefonas dabar jau išjungtas. Skelbiu.lt mačiau, kad mūsų šuniuką jie dovanoja. Nurodytas kitas numeris. Iš viso jiems sumokėjau 150 eurų“, – teigė apgauta moteris.

Apsimetė nesanti Indrė?

Nukentėjusios moterys įvardijo tą patį adresą, kuriame galimai ši aferistė gyvena. Tai vienas prasčiausių Kauno bendrabučių. 15min žurnalistai nuvyko į vietą, tikėdamiesi surasti I.Kriščiūnienę, išklausyti antrąją šių istorijų pusę. Viena ten gyvenanti mergina patikino žinanti, apie ką kalbama. Pasak jos, Indrė su gyvūnais, kurie keičiasi itin dažnai, elgiasi šiurkščiai.

„Iš kur pas ją tie šunys? Tikėtina, kad vagia. Kartą atsirado jorkšyro terjeras. Vienoje „Facebook“ grupėje pamačiau, kad kauniečių šeima ieško lygiai tokio paties. Neva dingo jų Perla. Indrės augintinė į šį vardą atsiliepė. Nurodžiau tikrajai šeimininkei, kur gali ieškoti savo šuns, nežinau, ar atsiėmė. Nežinau, ar tikrai buvo tas pats dingęs šuo pas Indrę. Ji tikrai tuos šunis kergia. Su kuo? Su aplinkinių gyventojų šunimis. Nežinau, ką apie tai mano veterinarija. Tikrai mačiau, kad turėjo kurį laiką labradorą, stadforšyrą. Šį tai nuolat su kuo nors suleidžia. Palaidas be antsnukio lakstė po kiemą“, – teigė Indrę iš matymo pažįstanti mergina.

Iš kur pas ją tie šunys? Tikėtina, kad vagia.

Kita nurodytame bendrabutyje sutikta moteris patikino, kad jai žinoma Indrė šiame name negyvena. Gyvena greta esančiame. 15min žurnalistai kieme sutiko jorkšyro terjerą vedžiojančią moterį. Kadangi Indrę jie buvo matę vienoje iš nukentėjusiųjų atsiųstų nuotraukų, ši moteris jiems pasirodė vienas ir tas pats asmuo. Tačiau paklausta, ar pažįsta Indrę Kriščiūnienę, ji pasimetė.

„Nelabai. O dėl ko jūs jos ieškote?“ – perklausė moteris.

„Tai pažįstate, jei teiraujatės“, – šyptelėjo žurnalistė.

Nu, gal ir žinau“, – atsakė jorkšyro terjerą vedžiojanti pašnekovė.

Paaiškinus, kad Indrės ieško žurnalistai, ji tik perklausė, dėl ko.

„Nežinau, žinokit. Numerio tai neturiu“, – apie save patikino galimai pati I.Kriščiūnienė.

Atsakymų apie šios moters šeimą, ar ji įrašyta į socialinės rizikos šeimų grupę, ar gyvena socialiniame būste ir ar tikrai I.Kriščiūnienė augina tris mažamečius, 15min iš vaiko teisių apsaugos specialistų nesulaukė. Atsakymų, ar žino apie galimą nelegalų šunų veisimą, nepateikė ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Vilnietės Renatos nurodytu I.Kriščiūnienės el. paštu į žurnalistės laišką niekas neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius