Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 08 02 /2020 08 03

Vilnietis išgyveno dramą: išgelbėjo nusižudyti bandžiusį vaikiną, tačiau iškviesta policija atvykti neskubėjo

Šeštadienio vakarą feisbuke ėmė sklisti policijos ir Bendrojo pagalbos centro darbu itin nusivylusio Zenono M. pasakojimas. Vilniaus Antakalnio gatvėje vyras išgyveno dramą: tramdė nusižudyti bandžiusį vaikiną, o iškviestos pagalbos nesulaukė daugiau nei pusvalandį. Tiksliau, iš viso nesulaukė, galiausiai padėjo tik sustabdyti pro šalį vykę pareigūnai.
Sutramdytas vaikinas ir skambučių pagalbos telefono numeriu išklotinė
Sutramdytas vaikinas ir skambučių pagalbos telefono numeriu išklotinė / Skaitytojo Zenono nuotr.

„Ką tik pralaukiau policijos 33 minutes. Žmogus norėjo nusižudyti. Sustojau, nutempiau jį, užspaudžiau ant žolės ir iškviečiau policiją. 33 minutės, 4 skambučiai. Rezultatas: susistabdžiau pro šalį važiavusį policijos ekipažą. BPC dievagojosi, kad važiuoja, sakiau, paleisiu ir leisiu jam daryt, ką nori. 4 SKAMBUČIAI!!! 33MINUTĖS!!!“ – šeštadienio vakarą savo feisbuko paskyroje skelbė Zenonas, kartu patalpinęs ir skambučių pagalbos numeriu 112 išklotinės nuotrauką.

Paskutinį kartą pagalbos telefono numeriu jis paskambino norėdamas išlieti pyktį, nes nesulaukė jokios pagalbos.

15min Zenonas papasakojo, kad tą vaikiną pamatė važiuojant nuo Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios žiedo gilyn į Antakalnį. Viskas, anot jo, apie 19 valandą įvyko ties Antakalnio vidurine mokykla, – vaikinas bandė nusižudyti. Zenonas iškart sustojo kelkraštyje ir ėmė skambinti policijai: perteikė situaciją, nupasakojo tikslią vietą ir puolė gelbėti vaikiną bei paguldė jį žolės.

Tuomet Zenonas policijai paskambino antrą kartą, informavo, kad vaikiną sulaikė. Dar kartą buvo aptarta nutikimo vieta. Gelbėtojui beliko laukti.

„Paskambinau trečią kartą, kur jie taip ilgai. Patikino, kad informuoti pareigūnai – važiuoja“, – 15min istoriją pasakojo Zenonas.

Deja, bet skambinti teko ir ketvirtą kartą. Galiausiai buvo sustabdytas pro šalį tiesiog važiavęs policijos ekipažas.

„Apgailėtina situacija. Tai gerai, kad smulkus (vaikinas, kurį tramdė – aut. past.) pasitaikė, o aš – didelis ir jėgos turiu (195 cm ūgis ir 125 kg. svoris), tai pradžioj dar laikiau, paskui pats sutiko ramiai sėdėti – pavyko susitarti, nuraminti gal po 20-25 minučių. Jis nebuvo piktybinis, suvokė, kad aš stipresnis, tai nusileido. Pasakiau, kad nenoriu naudoti jėgos prieš jį. Jis net padėkojo, kad laikau jį, kad ir kaip ironiškai tai skambėtų. Būčiau neišlaikęs, būtų nusižudęs, vėl kaltų nebūtų“, – emocijas liejo Zenonas, pripažinęs, kad dėl spec. tarnybų „skubos“ jam yra labai pikta.

Kaip 15min teigė pašnekovas, daugiau nesustojo nė vienas vairuotojas – situaciją sprendė tik jis vienas. Sutramdytas vaikinas pripažino, kad jam reikia pagalbos, kad jį reikia „uždaryti“.

Atidavęs vaikiną į policijos pareigūnų, kurie, beje, padėkojo Zenonui ir paklausė, ar nebus rašomas pareiškimas, rankas, jis išvyko savais keliais – net nežino, kaip viskas baigėsi. Tuomet dar kartą paskambino BPC numeriu, tačiau šie kratėsi savo kaltės, siūlė dėl pretenzijų sujungti su policijos komisariatu.

Viena iš jo draugių pakomentavo, kartą susidūrusi su situacija, kai policija vėlavo atvykti, nes ilgai nerado, kur važiuoti. Tad turėjo į kelią paleisti neblaivius prie vairo sulaikytus nepažįstamuosius – daugiau nei pusvalandžio, belaukiant iškviestos policijos, jų nėjo „užlaikyti“.

„Sunku būtų nerast... Antakalnio gatvė. Per patį vidurį...“, – tokią galimą vėlavimo priežastį atmetė pranešimo autorius.

Jis tikino, kad yra, kaip yra. Tik vylėsi tuo, jog kažkas po tokių klaidų pasikeis.

„Deja, dažniausiai tokios struktūros pasiklysta kaltų ieškodamos“, – komentaruose tikino Zenonas.

Jis pripažino bičiuliams, kad nuotaika „kaip žemę pardavus“, ir kad labai asmeniškai priėmė šią visą istoriją. Vienintelis pozityvus dalykas, anot jo, – sutramdytas vaikinas sulauks rytdienos.

BPC ir policijos versijos skyrėsi

Sekmadienio rytą įvykį 15min pakomentavo ir Policijos departamentas. Pasak Revitos Janavičiūtės, Komunikacijos skyriaus vyriausiosios specialistės, situacija yra žinoma, šeštadienio vakarą policija apie minėtą įvykį pranešimo sulaukė 19.09 valandą.

Pranešime, anot jos, buvo nurodyta, kad ant važiuojamosios kelio dalies laksto vyras, kurio požymiai: šortai, ilgi marškiniai, apie 35 metų amžiaus, sudaro avaringas situacijas.

„Apie tai, kad asmuo pranešėjo buvo sulaikytas ir laikomas, nebuvo, todėl šis įvykis priskirtas C lygiui. Tačiau pareigūnų ekipažas buvo išsiųstas 19.10 valandą.

19.23 valandą buvo gautas pranešimas, kad prie Lukiškių aikštės pranešėjas sulaikė galimai neblaivų asmenį, vairavusį automobilį. Šis įvykis buvo priskirtas B lygiui. Šeštadienio vakarą policija gauna išties nemažai iškvietimų, taip atsitiko ir šį kartą, todėl arčiausiai įvykio vietos buvęs pareigūnų ekipažas buvo nukreiptas į šį iškvietimą. Informacija pasitvirtino ir atvykę pareigūnai sulaikė neblaivų (2,39 prom.) asmenį“, – situaciją paaiškino R.Janavičiūtė.

Į pirminį iškvietimą, pasak jos, atsižvelgus į iškvietimų gausą, buvo išsiųstas kitas pareigūnų ekipažas.

Paklausta, kaip baigėsi istorija, Policijos departamento atstovė patikino, kad sulaikytas asmuo buvo neblaivus viešoje vietoje, jis buvo pristatytas į policiją (išblaivinimui). Vaikinui nustatytas 2,61 prom. girtumas.

Ji patikslino, kad į įvykį atvyko tas ekipažas, kuris ir buvo papildomai išsiųstas (tas pats, kurį Zenonas sustabdė, manęs, kad važiuoja pro šalį).

Policija dėkoja pilietiškiems sostinės gyventojams ir apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos.

Tačiau BPC atstovė Vilma Juozevičiūtė atskleidė, kad pareigūnams buvo pranešta, jog pilietis yra sulaikęs asmenį.

Anot jos, pirmieji du skambučiai gauti beveik tuo pačiu metu - skambino pats Zenonas M. bei vieno pravažiuojančio automobilio vairuotojas.

Zenonas M. antrą kartą į BPC kreipėsi po 2 minučių nuo pirmojo skambučio - 19 val. 08 min.

"Jis pranešė, kad besiblaškantį gatvėje žmogų sulaikė. Atsiliepusi operatorė papildė elektroninį pranešimą, - įvykių seką dėstė V.Juozevičiūtė. - Trečias to paties pranešėjo skambutis gautas 19 val. 16 min. Į jo skambutį atsiliepusi skubios pagalbos skambučių operatorė ne tik papildė elektroninį pranešimą, bet ir paskambino telefonu į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, pranešdama, kad pranešėjas laiko sulaikęs gatvėje besiblaškiusį asmenį. Gavusi patikinimą, kad policijos ekipažas į įvykio vietą jau išsiųstas, operatorė šią informaciją perdavė pranešėjui."

Ketvirtą kartą Zenonas M. paskambino 19 val. 28 min. Atsiliepusiam operatoriui jis pranešė niekaip nesulaukiantis policijos pareigūnų ir grasinosi paleisti sulaikytą asmenį.

"Bendrojo pagalbos centro pareigūnas papildė elektroninį pranešimą ir taip pat dar kartą paskambino į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, pranešdamas, kad pranešėjas prašo paskubėti.

Penktas skambutis gautas 19 val. 42 min., jau po to, kai policijos pareigūnai išsivežė sulaikytą neblaivų asmenį. Pranešėjas piktinosi dėl lėto reagavimo ir reiškė priekaištus Bendrajam pagalbos centrui. Atsiliepusi pareigūnė jam paaiškino, kad Bendrasis pagalbos centras priima skambučius ir perduoda pranešimus apie pagalbos poreikį atitinkamoms tarnyboms, bet pajėgų nevaldo – už policijos pajėgų valdymą atsakingas apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Apibendrindami visą surinktą informaciją galime teigti, kad informacija apie įvykį buvo surinkta bei policijos pareigūnams perduota operatyviai, ji ne kartą buvo papildyta bei pakartota telefoninių skambučių į policiją metu.

Įgaliojimų kontroliuoti policijos veiklos Bendrasis pagalbos centras neturi ir nevaldo policijos pajėgų, todėl atsakyti dėl policijos pajėgų reagavimo prioritetų ir greičio negali", - sakė BPC atstovė.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius