-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilnietis Laimonas Jurgelevičius, dėl kurio galėjo įkliūti advokatas ir teisėjas, pagal nuosprendį turėjo netekti daugiau nei 385 tūkst. litų

Vilnietis Laimonas Jurgelevičius, kuriam atstovavęs advokatas Vitoldas Petravičius įkliuvo dėl galimo teisėjo papirkimo, Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuosprendžiu Vilniaus apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai turėjo sumokėti daugiau nei 142 tūkst. litų.
Vitoldas Petravičius
Laimono Jurgelevičiaus advokatas Vitoldas Petravičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Advokatas

Be to, nuosprendį paskelbęs teismas buvo nusprendęs konfiskuoti valstybės naudai iš nusikalstamų veikų gautus daugiau nei 242 tūkst. litų.

Verslininko turtui buvo pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas. Vyras buvo paliktas laisvėje, pasirašęs pasižadėjimą neišvykti, kol neįsiteisės jam paskelbtas nuosprendis.

Ketvirtadienį Seime generalinis prokuroras Darius Valys pranešė, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ryšardas Skirtunas įtariamas paėmęs 30 tūkst. litų už L.Jurgelevičiui palankų nuosprendį.

Jo duomenimis, teisėjas R.Skirtunas dėjo pastangų, kad būtų paskirtas į trijų teisėjų kolegiją, kuri nagrinės L.Jurgelevičiaus baudžiamąją bylą. Jis buvo paskirtas pranešėju šioje byloje. Be to, priimdamas pinigus iš teisiamojo advokato V.Petravičiaus esą pažadėjo palankų nuosprendį jo ginamajam.

Anot jo, Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas praėjusių metų gruodžio 12 dieną priėmė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje L.Jurgelevičius pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo, jam skirta trejų metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas nagrinėjo L.Jurgelevičiaus bylą dėl sukčiavimo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) apskaičiavimo ir sumokėjimo srityje.

Vyras 2002 metais įregistravo UAB. Teisėsaugos pareigūnai įtarė, kad ši bendrovė buvo įsteigta neteisėtai veiklai nuslėpti. Norėdamas suklaidinti mokesčius administruojančias institucijas,  D.Jurgelevičius visų įmonės akcijų pardavimą įformino neegzistuojančio asmens vardu.

Teisme L.Jurgelevičius savo kaltę pripažino iš dalies ir parodė, kad jis įsteigė ir vadovavo juridiniams asmeniui, naudojamam neteisėtai veiklai nuslėpti.

Generalinis prokuroras Seimo narių prašė panaikinti teisinį teisėjo R.Skirtuno imunitetą, mat jam norima pateikti įtarimus dėl kyšininkavimo.

Nuteistasis kartu su savo advokatu V.Petravičiumi šių metų sausio 2 dieną per apylinkės teismą padavė apeliacinį skundą, jis sausio 13 dieną buvo gautas Vilniaus apygardos teisme.

„Surinkti duomenys leidžia manyti, kad dar iki skundo padavimo advokatas V.Petravičius, veikdamas su L.Jurgelevičiaus sutikimu ir prašymu, Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui R.Skirtunui pasiūlė ir susitarė duoti 30 tūkst. litų kyšį, kad į trijų teisėjų kolegiją L.Jurgelevičiaus baudžiamajai bylai apeliacine tvarka nagrinėti būtų paskirtas būtent jis, ir už palankių L.Jurgelevičiui proceso sprendimo priėmimą minėtoje baudžiamojoje byloje. Įtariama, kad teisėjas ėmėsi veiksmų, kad būtent jis būtų paskirtas į teisėjų kolegiją“, – sakė generalinis prokuroras.

Balandžio 20 dieną turėjo vykti antrasis minėtos baudžiamosios bylos posėdis.

Konstitucija numato, kad teisėjas be Seimo leidimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, kitaip suvaržoma jo laisvė.

D.Valio teigimu, Vilniaus apygardos teismo teisėjui R.Skirtunui norima pateikti įtarimus dėl kyšininkavimo. Už tai gresia dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Krata Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo 51 metų R.Skirtuno kabinete atlikta antradienio pavakarę. Tuomet sulaikyti ir advokatas V.Petravičius, jo ginamasis L.Jurgelevičius ir dar vienas advokatas Sigitas Juodelis.

Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir papirkimo.

R.Skirtunas Vilniaus apygardos teisme dirba nuo 2007 metų gegužės.

1984-1991 jis dirbo Vidaus reikalų ministerijoje tardytoju, Tardymo skyriaus poskyrio viršininko pavaduotoju. 1991-1993 metais buvo bendrovės „Hermes“ juristas, 1993-iųjų kovą tapo Vilniaus miestojo 1-ojo apylinkės teismo teisėju ir juo dirbo iki paskyrimo į Vilniaus apygardos teismo teisėjo pareigas.

Ikiteisminį tyrimą atlieka STT Vilniaus valdybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius