Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje draugą pražudęs kazachas kalėjimo neišvengė, bet sėdės 16 mėnesių trumpiau

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad neblaivus vilkiką vairavęs ir mirtinai savo bičiulį partrenkęs 35 m. kazachstanietis Denisas Černiakas laisvės atėmimo bausmės neišvengs. Atviroje kolonijoje vyriškis praleis dvejus metus ir aštuonis mėnesius.
Avarijos vietoje
Asociatyvinė iliustracija: vilkiko kabina / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Pirmosios instancijos teismas kazachą Denisą Černiaką nuteisė dėl to, kad jis vairavo vilkiką būdamas apsvaigęs nuo alkoholio (jo kraujyje rasta 2,19 promilės etilo alkoholio) ir mirtinai sužalojo prieš tai kartu su juo vilkiko priekaboje gėrusį draugą. Nelaimė įvyko Vilniuje, Eišiškių plente, kai D.Černiakas, sukdamas į kairę (į tarp dviejų pastatų esantį pravažiavimą) nepaliko tarpo iš dešiniojo šono, kur stovėjo lengvasis automobilis.

D.Černiakas vilkiko dešinio šono priekine dalimi atsitrenkė į pravažiavime stovintį automobilį, partrenkė ir pervažiavo ten buvusį savo bičiulį.

Nukentėjusysis mirė įvykio vietoje.

Apeliaciniu skundu D.Černiakas prašė pakeisti ir sumažinti pirmosios instancijos teismo jam paskirtą ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Skunde nuteistasis nurodė, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas neatsižvelgė į tai, kad jis visiškai prisipažino kaltu ir tai, kad dalis kaltės tenka pačiam nukentėjusiajam, kuris kartu su D.Černiaku vilkiko kabinoje vartojo alkoholinius gėrimus ir žinojo, jog jo bičiulis vairuoja neblaivus, todėl turėjo būti itin atsargus.

Teisėjų kolegija, įvertinusi visas bylos aplinkybes, nustatė, kad pirmosios instancijos teismas D. C. pagrįstai parinko bausmės rūšį – laisvės atėmimą, tačiau padarė baudžiamojo proceso įstatymo pažeidimą, jog nenagrinėjo šios bylos sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka kaip prašė kaltinamasis.

Aukštesnis teismas motyvavo, kodėl trečdaliu sumažino pirmosios instancijos teismo paskirtą bausmę.

Įstatymas numato, kad teismas, nagrinėdamas bylą pagreitinto proceso tvarka arba atlikus sutrumpintą įrodymų tyrimą, arba, kai baudžiamoji byla baigiama teismo įsakymu, nuteistajam skiriamą bausmę gali sumažinti vienu trečdaliu. Ši taisyklė taikoma tik tais atvejais, kai asmuo prisipažįsta esąs kaltas.

Teismas trečdaliu sumažino pirmosios instancijos teismo paskirtą bausmę atsižvelgdamas į tai, kad D.Černiakas ne tik visiškai prisipažino įvykdęs šį nusikaltimą ir dėl to nuoširdžiai gailisi, bet ir pageidavo, jog Vilniaus miesto apylinkės teismas bylą nagrinėtų atlikdamas sutrumpintą įrodytų tyrimą. 

Teisėjų kolegija konstatavo, kad šioje dalyje nuosprendis pakeistas dėl netinkamai pritaikyto baudžiamojo įstatymo.

Šis nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo dienos, pažymima Vilniaus apygardos teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Vaidos Bytautės trečiadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius