Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje nuteista įžeidžiančius komentarus apie žydus rašiusi pensininkė

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį paskelbė nuosprendį, kuriuo Danutė Balsytė-Lideikienė (gim. 1944 m.) pripažinta kalta dėl viešo raginimo smurtauti bei žmonių grupės, skiriamos tautiniu pagrindu, viešą tyčiojimosi ir niekinimo. Moteriai skirtas 33 parų areštas, praneša teismo atstovai.
Pensininkė
Asociatyvinė iliustracija: pensininkė komentarus apie žydų tautą viešai rašė iš Vilniaus bibliotekose esančių kompiuterių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tiesa, bausmę ji jau atliko, nes gruodžio-sausio mėnesiais ji buvo laikinai sulaikyta ir jai buvo taikyta kardomoji priemonė – suėmimas – dėl vengimo dalyvauti teisiamuosiuose posėdžiuose. 

Teismas D.Balsytę-Lideikienę pripažino kalta dėl keturių nusikalstamų veikų, susijusių su viešu raginimu smurtauti bei žmonių grupės, skiriamos tautiniu pagrindu, viešu tyčiojimusi ir niekinimu. Dėl septynių nusikalstamų veikų, susijusių su įžeidimu, teismas moterį išteisino, nes nuo 2015 metų liepos įsigaliojo LR Baudžiamojo kodekso pataisos, kuriomis ši veika dekriminalizuojama ir neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

Kaltinamoji teisme laikėsi dvejopos pozicijos – vienuose posėdžiuose ji neprisipažindavo rašiusi komentarus, kituose – prisipažindavo ir leisdavosi į samprotavimus apie žydų tautą. Pripažindama komentarų rašymą D.Balsytė-Lideikienė stengėsi įtikinti teismą, kad juose nebuvo kurstymo smurtauti prieš žydų tautą ar šios tautos niekinimo, tačiau teismas su tokia kaltinamosios pozicija nesutiko. Kaltinamosios kaltę patvirtina specialistų išvados bei jų parodymai teisme.

Sunkinančių ar lengvinančių aplinkybių byloje teismas nenustatė.

Komentarus apie žydų tautą nuteistoji viešai rašė iš Vilniaus bibliotekose esančių kompiuterių.  

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius