Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje nuteistas mašinisto padėjėjas, mėginęs mistifikuoti cigarečių atsiradimą šilumvežyje

Papildomai, nors ir nelegaliai, uždirbti tikėjęsis mašinisto padėjėjas apsiskaičiavo – už neteisėtai gabentas baltarusiškas cigaretes Vilniaus apygardos teismas jam skyrė 13 tūkst. litų (100 MGL dydžio) baudą.
Traukinys
Traukinys / VSAT nuotr.

Nustatyta, kad kaltinamasis 27 metų Erikas Grudinskis neteisėtai, tyčia pažeisdamas nustatytą tvarką, įgijo ir gabeno akcizines prekes – cigaretes, kurių vertė viršija 250 MGL (32,5 tūkst. litų).

2012 m. liepos 14 d. E.Grudinskis lokomotyve, kuriame dirbo mašinisto padėjėju, įgijo daugiau kaip 5,2 tūkst. pakelių keleto pavadinimų cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis ir jas gabeno Vilniaus rajono teritorijoje.

Šių rūkalų bendra muitinė vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, – beveik 39 tūkst. litų, pažymima .Vilniaus apygardos teismo pirmadienį paviešintame pranešime.

Bylos duomenimis, tą liepos popietę lokomotyvui važiuojant iš Kenos į Vaidotus, per jo langą buvo išmesta keliolika polietileno maišų su cigaretėmis. Surinkti juos už pažadėtą atlygį turėjo E.Grudinskio įkalbėtas jo draugas.

Tačiau tokius planus suardė geležinkelio apsaugos įmonės darbuotojai, nuolat stebintys ruožą prie pervažos netoli Rokantiškių kaimo. Šioje vietoje geležinkelis daro nemažą posūkį, traukiniai sulėtina greitį, o tuomet iš jų neretai mėtomos cigaretės. Apsaugininkų automobilį išvydusio E.Grudinskio bičiulio drąsa išgaravo, ir cigaretės liko gulėti palei sankasą.

Vyriškis teisinosi nusikaltęs dėl šeimos sunkios padėties – žmona nedirbusi, o pusė jo atlyginimo atitekdavo bankui už suteiktą paskolą butui pirkti. Tačiau šios aplinkybės pripažinti lengvinančia teismas neturėjo pagrindo.

Teisme E.Grudinskis savo kaltę pripažino, nors cigarečių atsiradimą lokomotyve ir mistifikavo. Teigė, jog iš Baltarusijos grįžtantį šilumvežį bei asmeninius daiktus tikrinę pasienio ir muitinės pareigūnai. Gavus nurodymą iš Kenos vykti į Vaidotų stotį, jis vaikščiojęs po šilumvežį, tikrindamas patalpas. Aušinimo šachtoje suradęs paslėptų cigarečių, sudėtų į maišus – pareigūnai jų neaptikę, nes šachta užsukama varžtais ir rakinama. Nors ir suprasdamas, kad negalima gabenti tokio kiekio cigarečių, nutaręs jas parduoti ir šitaip papildomai užsidirbti.

E.Grudinskis teisinosi tai daręs dėl šeimos sunkios padėties – žmona nedirbusi, o pusė jo atlyginimo atitekdavo bankui už suteiktą paskolą butui pirkti. Tačiau šios aplinkybės pripažinti lengvinančia teismas neturėjo pagrindo. „Kaip matyti iš bylos duomenų, kaltinamasis nusikaltimo padarymo metu turėjo nuolatinių pajamų, – pabrėžiama vasario 21 dieną paskelbtame nuosprendyje. – Nors mokant paskolą ši pajamų suma nebuvo didelė, tačiau negali būti vertinama kaip neišvengiama vada daryti nusikaltimą“.

Neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis (BK 199² str. l d.) priskiriamas prie sunkių nusikaltimų, už kurį numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

E.Grudinskiui skirta 13 tūkst. litų bauda, kurią, nuosprendžiui įsiteisėjus, reikės sumokėti per vienus metus. Tiesa, dėl 16 parų, kai geležinkelininkas buvo sulaikytas ir suimtas, bauda bus beveik trečdaliu mažesnė.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius