Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje sprendžiama, ar išduoti Jungtinėms Valstijoms rusą Dmitrijų Ustinovą, kuriam Amerikoje gresia iki 20 metų kalėjimo

Teismas sostinėje svarsto Jungtinių Amerikos Valstijų teisėsaugos prašymą dėl Rusijos Federacijos piliečio Dmitrijaus Ustinovo, įtariamo ginklų prekyba, išdavimo.
Teismas dėl Dmitrijaus Ustinovo ekstradicijos
Dmitrijus Ustinovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Infraraudonųjų spindulių nuotolinio matymo šiluminio vaizdo kameros, vaizdo intensyvinimo prietaisai, naktinio optinio matymo prietaisai – tokia JAV Gynybos ginkluotės sąraše esanti įranga, Amerikos teisėsaugininkų duomenimis, labiausiai domino 47 metų Rusijos Federacijos pilietį Dmitrijų Ustinovą. Šis vyras JAV teisėsaugos prašymu praėjusį pavasarį buvo sulaikytas Vilniuje, o netrukus amerikiečiai mūsų šalies Generalinei prokuratūrai perdavė medžiagą, kurios pagrindu Lietuva turėtų išduoti įtariamą Jungtinėms Valstijoms.

Antradienio popietę prokuratūros atstovų prašymas svarstomas Vilniaus apygardos teisme.

Lietuvoje D.Ustinovui atstovavęs advokatas Laimontas Gasiūnas bendraudamas su 15min.lt yra prasitaręs, kad ekstradicijos klausimas taps formalumu ir bus išspręstas jo kliento nenaudai – Lietuva sutiks išduoti D.Ustinovą Jungtinėms Amerikos Valstijoms, kur jam gresia itin griežta (iki 20 metų) laisvės atėmimo bausmė.

Antradienį D.Ustinovas pačioje posėdžio pradžioje pareiškė, kad nebuvo supažindintas su bylos medžiaga, tačiau nori tai padaryti. Jo naujasis advokatas Drąsutis Zagreckas antrino, kad jo klientas kol kas matė tik kaltinamąjį aktą.

Savo ruožtu bylą kuruojanti prokuratūros atstovė Rozita Požarskienė pareiškė, kad kaltinamajame akte yra visa reikiama informacija, ji išversta į rusų kalbą ir liepos 1 dieną įteikta įtariamajam.

Teisėjas konstatavo, kad įtariamasis turi teisę susipažinti su visa bylos medžiaga. Pasiruošęs bylos nagrinėjimui turi būti advokatas.

„Manau, čia yra pagrįstas prašymas, susipažinti su medžiaga“, – konstatavo teisėjas Vladislavas Lenčikas. Jis paaiškino, jog įtariamasis su visa medžiaga negalės susipažinti betarpiškai, tačiau jo advokatui bus pateikti visi dokumentai, ir gynėjas su klientu galės aptarti visas smulkmenas, suderinti pozicijas.

Teismas paskelbė byloje savaitės pertrauką.  

Prokurorė R.Požarskienė antradienį po posėdžio minėjo, kad Lietuva faktiškai yra tenkinusi visus prašymus išduoti asmenis JAV, išskyrus kelis atvejus, kai buvo prašoma ne užsieniečių, o Lietuvos Respublikos piliečių ekstradicijos.

Kol sprendžiamas klausimas dėl D.Ustinovo (ne)išdavimo Amerikai, Vilniuje jam laikinai taikoma griežčiausia kardomoji priemonė.

Praėjus dviem dienoms po sulaikymo, 2013-04-17 Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartimi leista laikyti D.Ustinovą suimtą 2 mėnesius.

Nutartis buvo apskųsta, tačiau ir apeliacinės instancijos teismas ją patvirtino.

Suėmimo terminui pasibaigus, pirmosios instancijos teismas vėl leido taikyti griežčiausią kardomąją priemonę šiam Rusijos piliečiui iki rugpjūčio 15 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius