Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis dar ieškomo keturiolikmečio rokiškėno Modesto dingimo istorijoje – versijos apie klampų durpyną ir vilkų antpuolį

Nuo sausio 10-os dienos, kai Rokiškio rajone dingo keturiolikmetis Modestas Rudys, praėjo beveik dvi savaitės, bet kol kas jaunuolio paieškos – bevaisės. Aptikti jaunuolio nepavyko nei medžiotojams, nei parasparnių pilotams. Į orą pakeltas Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnis taip pat teigiamo rezultato nedavė. Paslaptingai dingusio jaunuolio artimieji su viltimi seka kiekvieną žinią ar gandą ir viliasi, kad paauglys namo vis dar sugrįš.
Rokiškio rajone be žinios dingęs M.Rudys
Rokiškio rajone be žinios dingęs M.Rudys / Fotomontažas

„Facebook“ grupė „Dingę žmonės“. Keiskitės informacija.

Policijos pareigūnai išsiaiškino, kad sausio 10-ąją, penktadienį laiką su draugais leidęs Modestas Rudys keliavo pas pažįstamą merginą į greta esantį Panemunėlio kaimą, tačiau su drauge kompanijai susitikti nepavyko ir jaunimas patraukė namų link.

Vėliau draugai tvirtino, kad atsisveikinęs su jais Modestas pasuko į namų pusę, tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, berniukas tikslo taip ir  nepasiekė. Vietą, kur kompanija išsiskirstė, ir vaikino namus skiria keturių kilometrų atstumas einant žvyrkeliu.

Nei penktadienį, nei šeštadienį Modesto motina į policiją nesikreipė, nes galvojo, kad jos atžala apsistojo pas draugus. Sausio 10-ąją, penktadienį iš namų išėjusio sūnaus moteris pasigedo sekmadienio vakarą, kai jau buvo sutemę ir vaikas negrįžo namo.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Sacharos miško apylinkės
Tomo Markelevičiaus nuotr./Sacharos miško apylinkės

Susisiekti su sūnumi moteriai nepavyko, kadangi Modesto mobilusis telefonas sugedo dar penktadienį.

Sunerimusi motina į policiją kreipėsi sausio 12-osios, sekmadienio vakarą, tačiau dėl tamsos vaikino paieškos buvo atidėtos iki pirmadienio ryto. Tą patį vakarą motina ir jos sugyventinis dar bandė važinėti artimiausiais keliais ir ieškoti paklydėlio.

Paieškos rezultatų nedavė

Išaušus pirmadienio rytui vaikino paieškai buvo mestos didžiulės pajėgos. Jaunuolio pėdsakus bandė susekti kinologai su tarnybiniais šunimis, tačiau jų pastangos buvo bergždžios.

Netrukus į orą buvo pakeltas ir sraigtasparnis, o vėliau – parasparniai, bet ir žvalgyba iš padangių jokių užuominų policijos pareigūnams nedavė.

„Pirmos ir neatidėliotinos paieškos priemonės jau atliktos ir, galima sakyti, išsemtos. Deja, bet rezultatų jos neatnešė. Kol kas jaunuolis nerastas. Nenutraukėme betarpiškos paieškos, tačiau ėmėmės ir kitų priemonių. Ieškoti vaikino kooperuojasi ir gyventojai, ir medžiotojai. Gaila, bet neturime net už ko užsikabinti. Kadangi nuo Modesto dingimo jau buvo praėję nemažai laiko, niekuo padėti negalėjo ir kinologai. Tai komplikavo situaciją, nes šunys nebegalėjo užuosti jokių pėdsakų. Tomis dienomis lijo, nebuvo dar jokio šalčio, todėl pėdsakai buvo greitai nuplauti“, – apie vaikino paieškas pasakojo Rokiškio rajono policijos komisariato viršininkas Stasys Meliūnas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Rokiškio rajono PK viršininkas Stasys Meliūnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Rokiškio rajono PK viršininkas Stasys Meliūnas

Pasak viršininko, pirminei paieškai rezultatų nedavus, pradėtos analizuoti kitos detalės. Aiškinamasi, apie ką vaikinas kalbėjo su draugais, galbūt kažką planavo ar kam nors apie planus prasitarė.

S.Meliūno teigimu, dabar siūlo galą bandoma užčiuopti nagrinėjant jo gyvenimo aplinkybes paskutinėmis dienomis prieš dingimą.

„Aiškinamės, ar Modesto draugai, su kuriais jis leido tą vakarą, parodymus duoda nuoširdžiai, ar kažką slepia. Parodymuose – nieko ypatingo. Bendras nekaltas fonas. Vyksta analitinis darbas. Užuominų ieškome ir vaikino namuose, kambaryje, kur jis leido daugiausiai laiko, tikriname užrašus, ieškome piešinių, raštelių ir kitų užuominų“, – pasakojo komisariato viršininkas.

Versijų – daug, siūlo galo – nėra

Pareigūnai šiuo metu tikrina visas įmanomas jaunuolio dingimo versijas, tačiau labiausiai tikėtina, kad įvyko nelaimingas atsitikimas. Policijos komisariato viršininkas sako, kad realiausia versija būtų ta, jog Modestas pasiklydo pavojų pilname Sacharos miške.

„Jaunuolis atsisveikino su draugais ir namo patraukė jau tamsiu paros metu. Tuo metu gamtinės sąlygos buvo nedėkingos. Lijo lietus, buvo tamsi naktis, vakaras. Jo kelyje namo pilna klaidingų keliukų. Jis galėjo nuklysti kur nors. Tame kelyje kiekviena sankryža yra panaši, kelio danga – ta pati. Manau, kad einant naktį labai nesunku įsivaizduoti, kad eini ten, kur reikia, o iš tikrųjų eini net ne į tą pusę“, – svarstė viršininkas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Geležinkelio pervaža
Tomo Markelevičiaus nuotr./Geležinkelio pervaža

Pasak S.Meliūno, Sacharos miškas – ypatingas. Jame praeityje eksploatuotas durpynas ir likę jo naudojimo pėdsakai. Laikui bėgant be priežiūros palikti grioviai užsipildė vandeniu.

Pasak viršininko, įsmukti į panašią daubą nesunku, tačiau atidžiai apžiūrėti tokias vietas – sudėtinga.

„Galbūt vaikinas įlindo į mišką, o ten – tankūs eglynai. Kai kur pakankamai klampu. Mišką tuomet gaubė tamsa, tad greičiausiai vaikinas galėjo pasiklysti, o beieškodamas kelio nuėjo dar giliau. Ieškodami vaikino pirmiausia rėmėmės analogiškų paieškų patirtimi. Ji diktuoja tai, kad be žinios dingę asmenys įprastai būna toli nenuklydę. Ieškoti pradėjome kiek galima arčiau tos vietos, kur jis paskutinį kartą buvo pastebėtas. Išžvalgyti visi negyvenami namai, apleistos sodybos, fermos, kiti pastatai, grioviai. Pirminiai paieškos veiksmai užėmė penkių – šešių kvadratinių kilometrų plotą. Nuodugniai išžvalgę šią teritoriją išplėtėme tą paiešką iki 20 kvadratinių kilometrų“, – tvirtino S.Meliūnas.

Prieš kelias dienas pareigūnai nuodugniai tikrino kadaise veikusią durpių išgavimo bazę, buitinius pastatus, jų pamatus, ertmes, šulinius, šukavo teritoriją.

S.Meliūnas pripažįsta, kad su kiekviena diena išvysti Modestą gyvą tikimybė vis mažėja. Pastarosiomis dienomis paspaudus šaltukui ir temperatūrai nukritus gerokai žemiau nulio, miške išgyventi keletą parų tampa neįmanoma.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Sacharos miško apylinkės
Tomo Markelevičiaus nuotr./Sacharos miško apylinkės

Nepaisant mažėjančių vilčių, viršininko kabinete kiekvieną rytą vyksta operatyvinės grupės pasitarimas. Jo metu žemėlapyje bandoma surasti dar neišžvalgytų kvadratų.

Motina jaučia, kad jos vaikas gyvas

Pas rajono policijos komisariato viršininką ketvirtadienį apsilankė ir dingusio berniuko motina Aušra su sugyventiniu. Moteris tvirtino jaučianti, kad jos vaikas gyvas. Pasak Modesto motinos, nors paieškos vaisių nedavė, tačiau ji dar nepraranda vilties išvysti savo sūnų.

„Mes dar tikimės, kad kažkas paaiškės. Rajone atsiranda daug įvairių kalbų, bet jos nepagrįstos jokiais faktais. Nieko konkretaus, už ko galėtų užsikabinti policija, žmonės nežino. Kreipėmės ir į ekstrasensus, bet jokio aiškaus atsakymo jie nepateikė. Neįsivaizduoju, kaip ir kodėl Modestas galėjo pradingti. Anksčiau niekada nebuvo dingęs. Aišku, patingėdavo kartais į mokyklą nueiti, mėgo naršyti internete, bet didesnių sunkumų su juo man nebuvo kilę“, – tvirtino dingusio Modesto motina Aušra.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Modesto Rudžio motina Aušra su sugyventiniu
Tomo Markelevičiaus nuotr./Modesto Rudžio motina Aušra su sugyventiniu

Pasak motinos, yra buvę atvejų, kad Modestas pasilikdavo nakvoti pas draugą, tačiau visada grįždavo.

Iš bendraamžių mokykloje niekuo neišsiskyrė

Modesto motina augina dar dvi dukras. Šiuo metu moteris gyvena su sugyventiniu. Policijos duomenimis, šeima ir dingęs vaikinas į policijos akiratį pakliuvę nebuvo.

Kad Modestas nekėlė problemų nei šeimoje, nei mokykloje patvirtino ir dingusio aštuntoko mokyklos socialinė pedagogė. Anot moters, Juozo Tūbelio progimnazijoje besimokantis vaikinas niekuo neišsiskyrė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./J.Tūbelio progimnazijos socialinė pedagogė Genutė Pugžlienė
Tomo Markelevičiaus nuotr./J.Tūbelio progimnazijos socialinė pedagogė Genutė Pugžlienė

„Vieną kartą buvo šiek tiek problemų dėl lankomumo, bet po vizito į namus ir pokalbio su mama ir sūnumi situacija pasitaisė. Pati šeima irgi problemų nekelia. Mama visada susisiekia su mumis, o mes su ja, bendraujame.

Modestas – ramus vaikas. Turėjo geriausią draugą klasėje, bet dingimo vakarą jie nebuvo kartu. Mokykloje jokios versijos nesklinda, tik rajone vienas vietos laikraštis paskleidė žinią, kad Modestas gali būti pas draugę ar pas draugus. Jis bendraujantis, bet ramus vaikas. Kiek man teko su juo bendrauti, jis tikrai atvirai bendrauja. Taip pat nepastebėjau, kad jis būtų linkęs į savižudybę“, – pasakojo J.Tūbelio progimnazijos socialinė pedagogė Genutė Pugžlienė.

Neatmetama, kad vaikinas galėjo tapti vilkų grobiu

Rokiškio rajono „Atžalyno“ medžiotojų klubo pirmininkas Valerijus Afanasjevas teigė, kad Sacharos miškas – klaidus ir pavojingas. Jo viduryje – durpynas, tačiau prasibrauti iki tos vietos ne taip paprasta.

„Toje vietoje yra maždaug tūkstančio hektarų miško masyvas. Viduryje yra labai didelis durpynas, maždaug keturių šimtų hektarų ploto. Šiaip miškas yra tankus, tą durpyną net žiemą sunku pasiekti. Jis žiemą neužšąla. Vis dėlto, sunku tikėti, kad vaikinas specialiai brovėsi durpyno link. Ten keliukų nėra, toli niekur nenueisi. Pagrindinis kelias į mišką toli neveda ir greitai baigiasi“, – miško ypatybes apibūdino patyręs medžiotojas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Medžiotojų klubo „Atžalynas“ pirmininkas Valerijus Afanasjevas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Medžiotojų klubo „Atžalynas“ pirmininkas Valerijus Afanasjevas

Sacharos miškas, kuriame, kaip įtariama, dingo vaikinas, pasižymi ne tik pavojingomis pelkėmis, durpynais, griovomis, bet ir gyvūnija. Vietos medžiotojai, kartu su policija šukavę mišką pripažino, kad šiame miške užfiksuotas ne vienas vilkų išpuolis.

„Vilkų čia tikrai yra. Mes tą šeštadienį, kitą dieną po Modesto dingimo, medžiodami radome šių metų vados šerniuką, neseniai vilkų papjautą. Dar ne visas buvo suėstas. Šalia radome ir dviejų vilkų pėdas. Jų čia yra. Manau, kad kol kas negalima atmesti ir versijos, kad jaunuolį sudraskė vilkai“, – sakė V.Afanasjevas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Sacharos miškas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Sacharos miškas

Tiesa, paieškų, vykusių kartu su policija metu, jokių rūbų skiaučių, kraujo ar kūno dalių aptikti nepavyko.

Primename, kad Modesto Rudžio ūgis apie 160 cm, jis smulkaus kūno sudėjimo, akys mėlynos, plaukai juodi. Vaikinas vilkėjo pilka,  plona striuke, mūvėjo juodomis sportinėmis kelnėmis, avėjo  sportiniais batais su mėlynu ženklu „Umbro“.

Rokiškio rajono PK nuotr./Modestas Rudys
Rokiškio rajono PK nuotr./Modestas Rudys

Jei žinote, kur yra Modestas Rudys, turite informacijos, prašome pranešti Panevėžio apskr. VPK  Rokiškio r. PK Viešosios policijos skyriaus tyrėjai Ninai Kavoliūnienei tel. 112 (visą parą), (8 45) 833 513, elektroniniu paštu nina.kavoliuniene@policija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius