-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis jaunėjantys automobilių vagys pastaruoju metu taikosi į japoniškus ir prancūziškus automobilius

Policija suranda apie pusę pagrobtų automobilių ir trečdalį transporto priemonių vagių. Vagys vis dar linkę vogti senesnės gamybos automobilius, kuriuos gali parduoti dalimis. Nustatyta, kad vagišių amžius jaunėja.
Nusikaltėliųs naudojama įranga automobiliams vogti
Nusikaltėliųs naudojama įranga automobiliams vogti / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Vagystė Policija

Lietuvoje dažniausiai grobiami „Volkswagen“, „Audi“, BMW, ir „Mercedes“ automobiliai. Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo 1-os valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Darius Zasas sako, kad šių automobilių vagysčių užfiksuota daugiausiai dėl to, kad jie populiariausi tarp Lietuvos gyventojų.

Tačiau pastaruoju metu populiarėja ir kiti automobiliai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Zasas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darius Zasas

„Jei anksčiau vagys rinkosi tikai vokiškus automobilius, tai šiuo metu populiarėja japoniški ir prancūziški automobiliai“, – teigia D.Zasas.

Nusikaltimui turi įtakos ir sezoniškumas. Daugiausia automobilių pagrobiama rudenį. Žiemą automobilių vagysčių sumažėja ne tik dėl šalčio, bet ir dėl to, kad dyzelinį automobilį sunku užvesti.

Dažniausiai vagys nusitaiko į 5 – 10 metų senumo automobilius.

„Vagys renkasi brangesnius, naujesnius automobilius. Lietuvos transporto ūkis jaunėja, vagys turi didesnę galimybę pasirinkti iš naujesnių automobilių, tačiau senesnių automobilių vagystės rizika yra didesnė, nes tokie automobiliai reikalingi dėl atsarginių dalių“, – pasakoja draudimo bendrovės "ERGO Lietuva" Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktorius Audrius Pilčicas

Automobilius vagia jauni

D. Zasas teigia, kad policija yra sudariusi automobilių vagies portretą: „Tai dažniausiai jauni asmenys, nuo 20 iki 30 metų. Tačiau pastaruoju metu už tokius nusikaltimus pakliūna vis jaunesni, neretai teisti, gerai techniškai apsirūpinę, turintys gerų vagysčių įgūdžių“.

Dažniausiai automobilių vagys savo veiklą vykdo naktį. Automobilius grobia iš neapšviestų vietų ir aikštelių, miesto pakraščių. Grobdami naudojasi palydos automobiliais.

„Turėjom tokią bylą, kai automobilius nutempdavo. Juos nutempdavo dideliu greičiu. Pasitaikė atvejis, kad pagrobtą automobilį tempė 160 km/val. greičiu. Tai gan ekstremalu“, – pasakoja pareigūnas.

Nauji automobiliai turi papildomas apsaugos priemones, todėl vagys, siekdami įsitikinti ar automobilis neturi sekimo prietaiso, mašiną pavogę ir pastatę atokiau, kelias dienas jį stebi.

„Automobiliai perdaromi specialiai įrengtuose arba išnuomotuose garažuose, modernių automobilių perdarymas susidaro iš dviejų dalių: mechaninės ir elektrinės“, – pasakoja D.Zasas.

Naujiems automobiliams reikalingas identifikacinių numerių perkėlimas ir elektroninės dalies perprogramavimas.

Iš aštuonių vogtų automobilių surinko vieną

Vienas iš vagysčių tikslų – realizuoti pagrobtas transporto priemones.Tačiau Lietuvoje tai padaryti gan sunku, nes yra tikrinami automobilio identifikaciniai duomenys, tikrinami dokumentai duomenų bazėje ir informacinėje sistemoje.

Automobiliai taip pat grobiami dėl atsarginių dalių.

„Buvo toks atvejis, kai iš aštuonių skirtingų dalių surinktas automobilis. Tai aštuonių skirtingų automobilių darinys“, – pasakoja D.Zasas.

Dažnai melaginai pranešama apie pagrobtus automobilius siekiant pasipelnyti ir gauti išmoką.

Anksčiau buvo populiaru išmesti žmogų iš automobilio ir užgrobti jo transporto priemonę, dabar tokių atvejų Lietuvoje mažiau.

2003 – 2006 metais vagys dažnai prašydavo išpirkos už pagrobtą automobilį, tačiau šis vagių naudojamas metodas naudojamas vis rečiau, nes už tokią veiklą numatoma nemaža teisinė atsakomybė.

Jei signalizacija stringa, būtina susirūpinti

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Audrius Pilčicas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Audrius Pilčicas

A.Pilčicas pranešė, kad didžiausias automobilių vagysčių skaičius buvo 2003 – 2004 metais. 2010 metais vagysčių skaičius buvo nukritęs, dabar jis vėl auga. Antra vertus, žmonės pradėjo saugoti savo transporto priemones, todėl jas vis dažniau draudžia.

Nors vagys dažniausiai linkę vogti senas transporto priemones, vogdami brangius automobilius, jie kartais pasitelkia ir netradicinius metodus.

Štai 2011 m. Šilutėje buvo pavogtas prabangus automobilis „Toyota Land Cruiser“. Vagys įsibrovė į namą, įtariama užmigdė jame buvusius gyventojus, pagrobė automobilio raktelius ir tiesiog išvažiavo iš namo kiemo.

A.Pilčicas teigė, kad siekiant išvengti automobilių vagysčių būtina prevencija. Reikia pasirūpinti, kad automobiliai būtų statomi apšviestose ir stebimose automobilių stovėjimo aikštelėse.

„2010 m. Šiauliuose pagrobta puspriekabė. Vagys labai gerai ruošėsi šiai vagystei. Sąmoningai buvo išvažiuota ne pro filmuojamus vartus, o pro kitą išvažiavimą, kur nebuvo nufilmuota“, – pasakoja A.Pilčicas.

Jei automobiliai palikti neapšviestose ir nesaugomose vietose, lengviau automobilį pavogti neatkreipiant dėmesio.

„Siekiant išvengti vagysčių, svarbu atkreipti dėmesį, į signalizaciją. Jei ji stringa, galime jausti, kad prie jos nagus prikišo vagys. Svarbu puoselėti saugios kaimynystės idėjas. Reikia šnekėtis su kaimynais“, – kalba A. Pilčicas.

Nusikaltėliams darbą apsunkina papildomų apsaugos įrenginių įrengimas. Vagims svarbu, kuo greičiau pagrobti automobilį, o tokie prietaisai šį procesą apsunkina.

Pernai Lietuvoje buvo užregistruota per 33 tūkst. vagysčių. Buvo pavogta apie 3,6 tūkst. transporto priemonių, tarp jų – 1 tūkst. 521 automobilis. Užperai buvo pavogta 213 automobilių daugiau.

Šiemet per devynis mėnesius jau pavogtas1 tūkst. 101 automobilis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius