-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visą Panevėžį drebėti vertęs maniakas Edmundas Svotas prašė Aukščiausiojo Teismo užtarimo

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) padėjo tašką už dvigubą žmogžudystę ir kitus sunkius nusikaltimus iki gyvos galvos nuteisto panevėžiečio Edmundo Svoto baudžiamojoje byloje.
Žmogus su kauke
Asociatyvinė iliustracija: smulkutį E.Svotą sugėrovai vadindavo Vaiku, tačiau po žiaurių nusikaltimų jis pelnė maniako, išsigimėlio ir net šėtono vardus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas garsiausių Panevėžio nusikaltėlių, pasodintas iki gyvos galvos, Edmundas Svotas vylėsi Aukščiausiojo Teismo supratimo.

Tačiau LAT teisėjų kolegija, išnagrinėjusi E.Svoto ir jo gynėjo kasacinį skundą, antradienio popietę paskelbė, jog žiaurusis panevėžietis iki gyvos galvos nuteistas pelnytai.

Aukščiausiojo Teismo nutartyje pažymima, kad E.Svotas padarė iš viso 10 nusikalstamų veikų, iš kurių 2 labai sunkios, 2 apysunkės ir dar 6 – sunkios.

E.Svotas 2008 m. vasarį kelioms dienoms buvo tiesiog paralyžiavęs gyvenimą Panevėžyje, anksčiau yra rašęs laikraštis „Lietuvos žinios“. Pasklidusi informacija apie apiplėšimus bei po jų sekusius žudymus, vertė žmones vakarais likti namuose. Kai kuriose mokyklose buvo nutrauktos pamokos. Žinia apie siaučiantį maniaką ištuštino ir didžiuosius prekybos centrus, ir mažus alaus barus.

Smulkutis, sugėrovų vadintas Vaiku, tačiau netrukus už žiaurius nusikaltimus pelnė maniako, išsigimėlio ir paties šėtono vardus – tokį E.Svoto portretą piešdavo žiniasklaida.

Kaip pasakojo „Lietuvos žinios“, lygiai prieš trejus metus, 2009 m. rugsėjį, jis stojo prieš Panevėžio apygardos teismą.

Vyras, būdamas 26-erių, jau buvo teistas 11 kartų.

Naujojoje byloje E.Svotas buvo kaltinamas dviejų žmonių nužudymu, kėsinimusi vieną nužudyti bei penkių žmonių apiplėšimu. Tvirtinama, kad visa tai jis įvykdė per paskutinę 2008-ųjų vasario savaitę. Teisme pateikus kaltinimus paaiškėjo, kad E.Svotas apiplėšinėjo atsitiktinius sugėrovus bei gatvėse sutiktus neblaivius žmones. Ypač šiurpi buvo 2008 metų vasario 27-oji. Bylos duomenimis, tądien E.Svotas mirtinai subadė du vyriškius, dar vienas subadytasis išliko gyvas.

2008 metų vasario 27 d. vakare Panevėžio miesto pietinės dalies Beržų, Ramygalos ir Lakštingalų gatvėse buvo nužudyti du žmonės (Feliksas S. ir Romualdas P.) ir vienas (Vidmantas K.) – sužalotas peiliu. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, tą vakarą apie 19 val. Ramygalos g. 65 namo laiptinės pirmajame aukšte E.Svotas, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, peiliu į nugarą nužudė vieną, po to – apie 19.35 val. Beržų g. 33 namo laiptinėje – kitą žmogų, smogęs jam 13 kartų.

Apie 19.55 val. Lakštingalų g. 11 namo kieme pasikėsino nužudyti dar vieną žmogų, tris kartus smogęs peiliu jam į nugarą. Pirmoji auka buvo apiplėšta, kitas dvi pasikėsinta apiplėšti: vieną apiplėšti sutrukdė praeiviai, pas kitą – nieko nerado.

Be šių nusikaltimų, E.Svotas kaltinamas, kad smurtu apiplėšęs penkis asmenis ir neteisėtai disponavęs savadarbiu šaunamuoju ginklu ir dviem šoviniais.

2010 m. balandį Panevėžio apygardos teismas žudikui skyrė  griežčiausią bausmę: įkalinimą iki galvos. Tiesa, maniakas visą laiką atkakliai neigė kaltę.

„Tą vasario pabaigos vakarą vienas po kito mieste įvykdyti žiauraus smurto išpuoliai prieš niekuo dėtus žmones kelias paras panevėžiečius ir jų šeimas buvo privertę nerimauti dėl vaikų ir artimųjų saugumo. Dviejų asmenų nužudymas iš savanaudiškų paskatų, plėšimas ir neteisėtas disponavimas šaunamuoju ginklu – šie anksčiau teisto ir atliekančio laisvės atėmimo bausmę jauno žmogaus nusikaltimai, tarp kurių du jų kvalifikuojami kaip labai sunkūs, už juos įstatymai numato ir pačią griežčiausią baudžiamąją atsakomybę, buvo atskleisti daugiau kaip šešis mėnesius teisme nagrinėtoje nusikaltimų žmogaus gyvybei ir nuosavybei baudžiamojoje byloje. Baudžiamąją atsakomybę sunkinanti aplinkybė yra ta, kad nusikalstamos veikos padarytos apsvaigus nuo alkoholio, tai turėjo įtakos šių veikų padarymui“, – yra sakęs valstybinį kaltinimą E.Svotui pirmosios instancijos teisme palaikęs Panevėžio apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Romualdas Valiulis.

Aukščiausiojo Teismo E.Svotas su savuoju advokatu prašė jo baudžiamąją bylą grąžinti iš naujo nagrinėti žemesnės instancijos teismui.

Antradienį paskelbtoje LAT nutartyje pažymima, kad nuteistojo kasaciniame skunde iš esmės kartojami apeliacinės instancijos teismui jau išsakyti argumentai, į kuriuos tada jau buvo pakankamai motyvuotai atsakyta. Tuo tarpu kasacinės instancijos teismas vertina bylą teisės taikymo aspektu, o ne narplioja faktines bylos aplinkybes.

Vis dėlto LAT teisėjai pabrėžė, kad E.Svoto kaltė visiškai įrodyta byloje surinktais objektyviais duomenimis. Anot LAT, tiek pirmosios, tiek apeliacinės instancijos teismai anksčiau tinkamai išnagrinėjo šią bylą, teisingai įvertino visas aplinkybes ir pagrįstai skyrė E.Svotui būtent griežčiausią bausmę.

Nei E.Svoto atsakomybę sunkinančių, nei lengvinančių aplinkybių teismai nebuvo nustatę.

Teisėjai įvertino tai, kad visus savo nusikaltimus E.Svotas padarė būdamas jaunas, dėl žudynių ir kitų baisybių jis neišgyvena, savo poelgių kritiškai nevertina.

Šiandienis LAT verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius