-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visagine įrengta 70 vaizdo kamerų: kiekvienas sujudėjęs automobilis yra fiksuojamas

Pasienio saugumo specialistai aptarė šiuolaikinių sistemų plėtrą ir efektyvumą. Pavyzdžiui, Visagine įrengtų 70 kamerų vaizdo stebėjimo sistema išsiskiria tuo, kad mieste įrengtos bei efektyviai naudojamos ir transporto priemonių valstybinių numerių nuskaitymo vaizdo kameros. Mieste kameros išdėstytos taip, kad būtų užfiksuoti į Visaginą įvažiuojantys ir išvažiuojantys automobiliai. Ši sistema padeda lengviau  kontroliuoti nusikalstamumą mieste bei greičiau išaiškinti teisės pažeidimus.
Sienos kontrolės sistema Padvarionių užkardoje
Asociatyvi iliustracija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tarptautinio projekto „Sinerginės saugumo sistemos platformos sukūrimas Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje“ partneriai, tarp jų ir Lietuvos pasieniečiai, apsilankė Visagine, Šiauliuose, Daugpilyje ir Jelgavoje, kur susipažino su Lietuvoje ir Latvijoje naudojamų vaizdo stebėjimo sistemų galimybėmis, funkcionalumu ir palygino skirtingus techninius bei programinius sprendimus.

Kaip trečiadienį skelbia VSAT, kovo 14–16 d. įvyko projekto Nr. LLI-82 „Sinerginės saugumo sistemos platformos sukūrimas Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje“ partnerių išvyka į Latvijos ir Lietuvos miestus, kur buvo pasidalinta gerąja praktika vykdant V-A INTERREG Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą bei numatytas veikas.

Šio projekto tikslai – sukurti saugumo platformą Latvijos–Lietuvos rytinės sienos teritorijose ir, bendradarbiaujant teisėsaugos ir savivaldybių institucijoms, operatyviai reaguoti ir atskleisti nusikalstamas veikas.

Išvykoje kartu su kitais projekto partnerių atstovais dalyvavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Ignalinos pasienio rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus viršininkas Vaidas Servuta, Ikiteisminio tyrimo skyriaus vyriausioji tyrėja Rita Bielinytė, Sienos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Giulnara Steponėnienė ir vyresnysis specialistas Vitalijus Ramelis.

Projekto partnerių atstovai, dalyviai ir pakviesti ekspertai turėjo galimybę susipažinti su Lietuvoje ir Latvijoje naudojamų vaizdo stebėjimo sistemų galimybėmis, funkcionalumu ir palyginti skirtingus techninius bei programinius sprendimus. Išvykos metu aplankyti keturi miestai: Visaginas, Šiauliai, Daugpilis ir Jelgava.

Latvijos Daugpilio savivaldybės policijoje buvo išsamiai pristatyta miesto vaizdo stebėjimo sistema, jos veikimo principai, naudingumas, praktiškai pademonstruotas sistemos darbas. Dalyviai turėjo realią galimybę apžiūrėti naudojamas vaizdo kameras ir išbandyti technines jų galimybes. Iš viso Daugpilyje yra įrengtos 129 stacionarios ir mobilios vaizdo stebėjimo kameros, kuriomis per metus nustatoma apie 1900 teisės pažeidimų.

Išmaniojo miesto įspūdį paliko Jelgavoje (Latvija) naudojamos inovatyvios technologijos.

Išmaniojo miesto įspūdį paliko Jelgavoje naudojamos inovatyvios technologijos.

Jelgavos savivaldybės Operatyvios informacijos centro vadovas Gints Reinsons neabejojo sukurtos vaizdo stebėjimo sistemos naudingumu miesto gyventojams ir didžiavosi nuolatine sistemos plėtra. Iš viso mieste įrengtos 153 vaizdo stebėjimo kameros. Operatyvios informacijos centro vadovas pristatė išmaniąją sistemą, paaiškino, kad duomenys yra kaupiami, analizuojami programinės įrangos pagalba, o taip pat kaupiamų duomenų pagalba prognozuojamos ir ekstremalių situacijų susidarymo galimybės.

Šios įrangos pagalba reguliuojamas miesto apšvietimas ir šviesoforų fazės. Miesto gyventojai turi galimybę matyti vaizdo kamerų duomenis interaktyviame žemėlapyje bei patys per sistemą pranešti apie mieste vykstančius negatyvius įvykius, pavyzdžiui, duobes kelyje, šiukšles ir pan.

Lietuvoje projekto dalyviai aplankė Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kuriame buvo pristatytos 16 naudojamų kamerų ir vaizdo stebėjimo sistema, priklausanti Šiaulių miesto savivaldai. Pristatymo metu išsakytas pageidavimas atnaujinti, modernizuoti ir plėsti prieš dešimtmetį įrengtą vaizdo stebėjimo sistemą.

Visagino mieste įrengtų 70 kamerų vaizdo stebėjimo sistema išsiskyrė tuo, kad čia įrengtos ir efektyviai naudojamos ir transporto priemonių valstybinių numerių nuskaitymo vaizdo kameros. Mieste kameros išdėstytos taip, kad būtų užfiksuoti į Visaginą įvažiuojantys ir išvažiuojantys automobiliai. Ši sistema padeda lengviau kontroliuoti nusikalstamumą mieste bei greičiau išaiškinti teisės pažeidimus.

15min nuotr./Visaginas
15min nuotr./Visaginas

Šios išvykos metu partnerių atstovai, dalyviai ir pakviesti ekspertai turėjo galimybę palyginti dviejų valstybių ir atskirų miestų vaizdo stebėjimo sistemų veikimo principus, įžvelgti gerąją patirtį ir identifikuoti problemas, o taip pat įvertinti, kaip plačiai išnaudojamos ir vystomos technologijos gali pagelbėti kasdieniniame darbe.

Apsikeitimo patirtimi išvykos metu taip pat buvo aplankyta Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazė Zokniuose, kur dalyviai supažindinti su NATO oro pajėgomis ir jų misija. Taip pat buvo organizuota ekskursija į Ignalinos atominę elektrinę.

Išvyką Latvijos Respublikoje organizavo pagrindinio projekto partnerio – Latvijos valstybinės policijos – koordinatorė Ilzė Stabulniece.

Lietuvos Respublikoje išvyką organizavo VSAT Ignalinos pasienio rinktinės Sienos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Giulnara Steponėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius