Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VLK vadovą Algį Sasnauską prokuroras prašo nuteisti lygtine bausme

Valstybinės ligonių kasos vadovą Algį Sasnauską prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo, siekiant asmeninės naudos ir skirti jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui.
Algis Sasnauskas
Algis Sasnauskas / Rūtos Strakšaitės nuotr.

A.Sasnauskui taip pat siūloma skirti 3 tūkst. 250 litų piniginę įmoką, kurią jis turėtų įmokėti į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. Taip pat siūloma skirti A.Sasnauskui skirti įpareigojimus bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiui – neleisti išvykti ilgesniam laikui.

Šią bausmę valstybės kaltintojas Linas Kuprusevičius trečiadienį pasiūlė Vilniaus apygardos teismui, kuris nagrinėja baudžiamąją bylą dėl 2009 metais VLK organizuotų ir vykdytų  tariamų viešųjų intelektualinės saugos paslaugų pirkimų, nors realiai jais buvo siekiama pirkti paslaugą pasiklausymo aparatūros aptikimui ir jos neutralizavimui. Sutartis taip ir liko nepasirašyta, o teisėsaugos institucijos demaskavo nusikalstamus tarnautojų ketinimus.

Šią paslaugą ketinusiam teikti bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertui Robertui Janickui prokuratūra siūlo skirti vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui. R.Janickas taip pat turėtų sumokėti 2,6 tūkst. litų įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą.

„Darau kategorišką išvadą, kad įrodyta A.Sasnausko kaltė Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalyje“, – teisme sakė prokuroras L.Kuprusevičius. Jis teigė, kad savo veiksmais VLK vadovas siekė kliudyti teisėtiems teisėsaugos pareigūnų tyrimams.

Prokuroras taip pat sakė, kad piktnaudžiavimu įtariamas VLK vadovas A.Sasnauskas galimai padarė didelės žalos valstybei, iškraipė Viešųjų pirkimų įstatymo pagrindinius principus, diskreditavo VLK vardą, dėl jo galimai neteisėtų veiksmų buvo sumenkintas visos Sveikatos apsaugos ministerijos autoritetas ir prestižas. VLK yra įstaiga, pavaldi Sveikatos apsaugos ministerijai.

A.Sasnauskas iki šiol eina VLK vadovo pareigas ir jam pareikštus kaltinimus atmeta.

A.Sasnauskas iki šiol eina VLK vadovo pareigas ir jam pareikštus kaltinimus atmeta.

Įtariama, kad VLK vadovas norėjo žinoti, ar jo pokalbių slapta nesiklauso pareigūnai, ar jo kabinete VLK patalpose Kalvarijų gatvėje Vilniuje nėra sumontuota pasiklausymo aparatūra. Iš „Gelsaugos" gauta įranga turėjo aptikti ir neutralizuoti slaptą pasiklausymo aparatūrą.

Supaprastintai vykdytą viešąjį pirkimą apklausos būdu laimėjusi „Gelsauga" turėjo gauti iki 100 tūkst. litų per metus. Tūkstančius siekiantis atlyginimas į mėnesį už paslaugas buvo žadėtas ir R.Janickui.

Prokuroras atkreipė dėmesį, kad galimos nusikalstamos veikos padarytos sunkmečiu ir VLK, kaip kitas įstaigas, kamavo sunki finansinė padėtis. Prokuroras sakė, kad vienu metu buvo užfiksuota 19 pokalbių tarp A.Sasnausko ir R.Janicko.

„Ten kainos dėl saldainių – ten su PVM ar be PVM?“, – vieną iš kaltinamųjų pokalbių citavo prokuroras. Jis pažymėjo, kad visi įrodymai gauti teisėtais būdais ir teismo prašė jais remtis.
2009 metų rugsėjo 2 dieną R.Janickas apieškojo A.Sasnausko kabinetą ir rado STT paliktą pasiklausymo įrangą. Kitą dieną buvęs policijos pareigūnas R.Janickas buvo atvežtas į STT, jo paprašytas nieko apie rastą įrangą nesakyti VLK vadovui ir toliau tęsti derybas dėl formalios sutarties pasirašymo.

STT pareigūnai vėliau iš įtariamųjų sulaukė kaltinimų, kad jiems buvo daromas spaudimu ir šantažu, esą siekiant išprovokuoti A.Sasnauską nusikalstamai veikai. STT darbuotojai buvo iškviesti liudyti į teismą, kur tokius kaltinimus paneigė.

A.Sasnauskas iki šiol eina VLK vadovo pareigas ir jam pareikštus kaltinimus atmeta.

A.Sasnausko ir kitų kaltinamųjų byla teismą pasiekė 2012-ųjų sausį. Tų metų balandį teismas bandė surengti pirmąjį posėdį, tačiau į jį neatvyko vieno kaltinamųjų advokatas. Į kitą posėdį birželį susirinko visi proceso dalyviai, tačiau juridinio asmens bendrovės „Gelsauga" atstovas paprašė laiko susipažinti su byla. Vėliau sirgo kaltinamieji. Iš pradžių į posėdžius buvo kviečiami liudytojai, tačiau niekaip neprasidedant bylos nagrinėjimui, teismas nusprendė jų kurį laiką nekviesti.

Rūtos Strakšaitės nuotr./Algis Sasnauskas ir kiti VLK bylos dalyviai teisme
Rūtos Strakšaitės nuotr./Algis Sasnauskas ir kiti VLK bylos dalyviai teisme

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), atlikusi ikiteisminį tyrimą, teigė nustačiusi, kad A.Sasnauskas kaltinamas susitaręs su bendrovės „Gelsauga" apsaugos ekspertu R. Janicku, pavedė savo tuometiniamas pavaldiniams – VLK Informacinių technologijų departamento direktoriui Justinui Vyšniauskui, to paties departamento Informacinės sistemos eksploatavimo skyriaus vedėjui Mindaugui Zlatarinskui ir VLK Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjui Vytui Sinkevičiui – organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga".

Bendrovės darbuotojas kaltinamas dėl padėjimo piktnaudžiauti, dokumento suklastojimo. Šių nusikalstamų veikų padarymu kaltinama ir bendrovė „Gelsauga". Tačiau bendrovę prokuroras prašo dėl kaltinimų išteisinti, išteisinti prašoma ir M.Zlatarinską.

Prokuroras L.Kuprusevičius juridinį asmenį prašo išteisinti kaip nepadariusį veikų, turinčių nusikaltimo požymių. M.Zlatarinskas, prokuroro manymu, turi būti išteisintas nerįrodžius, kad dalyvavo padarant nusikaltimą.

Įtariama, kad A.Sasnauskas pavedė VLK Informacinių technologijų departamento direktoriui J.Vyšniauskui, šio departamento Informacinės sistemos eksploatavimo skyriaus vedėjui M.Zlatarinskui ir Bendrųjų reikalų skyriaus vedėjui V.Sinkevičiui organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga".

V.Sinkevičiui siūloma skirti 11,7 tūkst. litų baudą, o J.Vyšniauskui – 10,4 tūkst. litų baudą.

Po prokuroro pasisakymo buvo suteikta teisė pasisakyti kaltinamųjų advokatams, tačiau šie, išklausę L.Kuprusevičiaus kalbos, paprašė teismo duoti jiems laiko pasiruošti. Teismas posėdį tęs birželio 20 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius