Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vogtų automobilių dalių kelionė – ir į autoservisus, ir į parduotuves, ir pas kaimynus iš Rytų

Neslūgstant automobilių dalių vagysčių bangai, kyla klausimas – kur ir kaip realizuojamos pavogtos dalys. Policijos teigimu, pusė dalių parduodama čia – Lietuvoje, o kita dalis iškeliauja į užsienį, dažniausiai rytų kryptimi.
Kaune pristatyta „Smart DNR“ technologija
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vasario 3 dienos naktį vagys apšvarino tris automobilius sostinės Rinktinės, Žygio ir Tuskulėnų gatvėse. Vienas iš nukentėjusiųjų – vidaus reikalų ministro patarėjas Karolis Vaitkevičius.

15min pabendravo su dar vienu tą naktį apvogto „VW Passat“ savininku Romanu. Vyras pasakojo, kad išdaužus automobilio langą vagys išlupo multimediją, apgadino prietaisų skydelį. Padarytą žalą jis vertina maždaug 5 tūkst. eurų.

„Ir deja, ir ačiū Dievui, kad pirmą kartą susiduriu su tokiu atveju. Be abejo, daugiau niekada kieme nebepaliksiu mašinos. Kaip suprantu, dabar multimedijos labai populiarios. Statysiu į mokamą stovėjimo aikštelę, kitų variantų nematau“, – sakė jis.

Pašnekovo nuomone, pavogtos jo multimedijos šiandien Lietuvoje jau nebėra – ji greičiausiai iškeliavo į užsienį.

„Mano pirmas spėjimas, manau, jis labai realus, kad dalys keliauja į Ukrainą. Ten automobiliai kainuoja brangiau nei čia. Automobilis čia nuperkamas už 5 tūkst. eurų, ten parduodamas už 7-8 tūkst. eurų. Todėl ir dalys ten populiarios“, – sakė Romanas.

Savo spėjimą pašnekovas grindžia ir tuo, kad Lietuvoje multimediją gali būti nesunku susekti, čia išsaugoti vyro rinkti telefonų numeriai ir kita informacija.

Beje, vyras perdavė portalui ir filmuotą medžiagą, kur užfiksuoti galimai visas tris vagystes maždaug prieš savaitę įvykdę asmenys.

VIDEO: Užfiksuoti tris vagystes sostinėje galimai įvykdę vaikinai

Didėja žala

Statistikos, kiek konkrečiai automobilių dalių vagysčių įvykdyta, Lietuvoje nefiksuojama, kartu skaičiuojamos tiek dalių vagystės, tiek turto pagrobimas iš automobilių salono.

Pagal šiuos skaičius, vagysčių net mažėja, pernai buvo užregistruotos 3732 vagystės iš automobilių, o 2016 m. jų buvo kiek daugiau – 3998. Vis dėlto Vilniaus policija atkreipia dėmesį, kad didėja nukentėjusiems padaroma žala.

Tuo tarpu draudikai fiksuoja kiek kitokius duomenis, pagal jų statistiką vagysčių daugėja.

„Praėjusių metų pabaigoje jau pradėjome matyti augančias dalių vagystes. Gruodį palyginti su kitais mėnesiais detalių vagysčių kiekis ūgtelėjo 27 proc., o vidutinė žala – 4 proc. Šiemet detalių vagysčių kiekis jau yra dvigubai didesnis lyginant su pernai“, – sakė „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Daugiausiai šansų nukentėti nuo vagių turi BMW savininkai, taip pat apvagiami ir „Volkswagen“, „Toyota“, „Mercedes-Benz“, „Volvo“ automobiliai.

Vagys taikosi ne tik į populiariausius modelius, bet ir į tuos automobilius, kurių dalis paprasta išmontuoti, pavyzdžiui, priekinius „VW Touareg“, „Porsche“ ar „Volvo XC90“ žibintus galima išimti net neatidarius automobilio, taip pat pamėgta lupti ir automobilių veidrodėlių stikliukus, juos galima išlupti per keletą akimirkų, o jų kaina pakankamai nemaža.

Vilniaus aps. VPK nuotr./Pavogtos dalys
Vilniaus aps. VPK nuotr./Pavogtos dalys

„Pavyzdžiui, naujesnės laidos BMW markės automobilių šoninio galinio vaizdo veidrodžio vien tik vienas stikliukas įvertinamas 300 eurų turtine žala, realizacijos kaina, žinoma, mažesnė“, – 15min teigia Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Per pusę

R.Matonis pamini, kad policija aktyviai kovoja su dalių vagimis, vien šiemet jau sulaikytos keturios šia nusikalstama veika užsiimančios grupuotės.

O vogtų dalių kelias būna labai įvairus. R.Matonio nuomone, maždaug pusė dalių lieka Lietuvoje, o pusė keliauja į užsienį.

„Automobilių detalios yra brangios ir palyginti nesunkiai realizuojamos vietinėje ar tarptautinėje „juodojoje rinkoje“, – sako policijos atstovas.

Jis taip pat patvirtino, kad dalys dažniausiai keliauja rytų kryptimi, į tokias šalis kaip Ukraina ar Rusija. Policija taip pat pastebi, kad nusikaltėliai, kaimyninėse šalyse apšvarinę automobilius, dalis realizuoja Lietuvos rinkoje, o mūsų šalyje vogtos dalys keliauja į užsienį.

Panevėžio apskrities VPK nuotr./Bylos įkalčiai
Panevėžio apskrities VPK nuotr./Bylos įkalčiai

O Lietuvoje pasilikusios dalys keliauja praktiškai visur, pareigūnai, siekdami užkirsti kelią automobilių dalių vagystėms ir nustatyti, kas susiję su šiais nusikaltimais, atlieka patikrinimus autoservisuose ir automobilių dalimis prekiaujančiose parduotuvėse.

„Policija pataria niekuomet nepirkti automobilių dalių iš privačių asmenų ar neaiškios reputacijos bendrovių“, – primena R.Matonis.

Beje, šiemet sulaikant vieną vagių grupuotę kartu įkliuvo ir iš jų dalis įsigyjantis vyras, jam taip pat gresia baudžiamoji atsakomybė už nusikalstamu būdu gauto turto įgijimą arba realizavimą (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 189 str. 1 d.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius