-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vokiečių aviganis Rongas smūgiu į nugarą pargriovė įtariamą kontrabandininką

Šalčininkų rajone pasieniečių užklupti cigarečių kontrabandininkai metė savo krovinį ir mėgino sprukti. Juos sulaikant pasižymėjo vokiečių aviganis Rongas, prisivijęs vieną bėglių ir smūgiu į nugarą jį patiesęs ant sniego.
Pasieniečių šuo Rongas
Pasieniečių šuo Rongas / VSAT nuotr.

Antradienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai vietovėje tarp Šalčininkų rajono Juškų bei Grabių kaimų pastebėjo du įtartinus asmenis. Užfiksuotas ir vietinės reikšmės keliuku link jų važiuojantis vienatūris „Renault Espace“. Nuo čia iki Lietuvos ir Baltarusijos sienos – pusantro kilometro.

Artėjančius pasieniečius pastebėję ant kelio buvę vyrai nėrė į mišką ir pasislėpė. VSAT pareigūnai tarnybiniu

VSAT nuotr./Padvarionys
VSAT nuotr./Padvarionys

visureigiu spėjo užtverti kelią vienatūriui. Iš jo iššokę trys asmenys mišku puolė bėgti valstybės sienos link.

Tuomet persekiojimui buvo panaudotas tarnybinis vokiečių aviganis Rongas. Iš pradžių bėgliai buvo įspėti būtina tokiais atvejais komanda „Valstybės sienos apsaugos tarnyba! Stok, leisiu šunį!“ Nepaklusus tokiam pasieniečių nurodymui buvo paleistas Rongas. Keturkojis žaibiškai mišku nusivijo vieną vyrą.

Paskui jį bėgę pasieniečiai netrukus išgirdo garsiai lojantį Rongą. Atskubėję VSAT pareigūnai pamatė ant sniego parverstą vyrą ir šalią jo atsitūpusį lojantį vokiečių aviganį. Maždaug 300 metrų bėglį persekiojęs Rongas jį prisivijo ir įsibėgėjęs smūgiu į nugarą pargriovė.

Įsibėgėjusio tokio šuns kaip Rongas, sveriančio apie 40 kilogramų, smūgis yra keturis kartus didesnis nei jo svoris, t.y. prilygsta daugiau kaip pusantro šimto kilogramų. Kai tokiais atvejais bėglys pargriaunamas, pasieniečių šunys yra išmokyti apie tai lojimu pranešti kinologui ir saugoti gulintį asmenį. Jam keturkojis be komandos nieko daugiau nedaro, o tik budi šalia.

Paaiškėjo, kad Rongas sulaikė dokumentus turėjusį 28 metų vilnietį.

Vedini vokiečių aviganio pasieniečiai tęsė paiešką ir netrukus pastebėjo iš netoli esančių apleistų fermų išeinantį dar vieną vyrą. VSAT pareigūnai 28 metų sostinės gyventoju prisistačiusį asmenį irgi sulaikė.

Paaiškėjo, kad besislėpdamas jis girdėjo pasieniečių komandas sulaikant jo sėbrą, Rongo lojimą ir persekiojimo triukšmą. Vyras išsigando, kad vokiečių aviganis nebūtų paleistas ieškoti ir jo, todėl nuprendė pats pasirodyti pasieniečiams.

VSAT nuotr./Kontrabanda
VSAT nuotr./Kontrabanda

VSAT praneša, kad kontrabandininkų paliktame „Renault Espace“ pasieniečiai aptiko 18 dėžių rūkalų. Visi 9 tūkst. pakelių cigarečių „Minsk Capital“ ir „Fest“ buvo pažymėti baltarusiškomis banderolėmis.

Kiek vėliau vietovės apieškai pasitelkti VSAT Vilniaus rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai ties Turgelių kaimu, už 5 kilometrų nuo sienos, sustabdė automobilį „Opel Vectra“. Juo vyko 24 metų, 25 metų ir 27 metų vilniečiai. Pirminiais duomenimis, ši trijulė yra prisidėjusi gabenant sulaikytus kontrabandinius rūkalus.

VSAT pareigūnai nustatė vietą, kurioje cigaretės buvo permestos iš kaimyninės valstybės. Taip pat rasti ir kelių asmenų pėdsakai, vedantys per sieną.

VSAT Vilniaus rinktinės pareigūnai dėl šio įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Vilniečių penkiukė uždaryta į areštinę. Abu automobiliai ir kontrabandinių rūkalų krovinys saugomi Vilniaus rinktinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius