-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos sendaikčių turguje laikrodį pirkęs vilnietis oro uoste neperėjo radiacijos kontrolės vartų

Vilnietis iš Vokietijos atsivežė padidintą radioaktyvią spinduliuotę skleidžiantį laikrodį.Specialistai ragina gyventojus, kilus įtarimų ar abejonių, kad turimi daiktai galimai gali būti užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, kreiptis į Radiacinės saugos centrą arba į artimiausią jo skyrių, kur jie bus nemokamai patikrinti.
Radioaktyvus laikrodis
Radioaktyvus laikrodis / VSAT nuotr.

Iš Vokietijos atskridęs Vilniaus gyventojas turėjo laikrodį, kuris skleidė beveik 8 kartus didesnį jonizuojančios spinduliuotės foną nei leistinas.

Pirmadienį tuoj po vidurnakčio Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Frankfurto. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai nevykdo nuolatinės vidiniais ES reisais skrendančių keleivių dokumentų kontrolės, tačiau šie sostinės oro uoste praeina pro stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus.

Vilniaus oro uosto pasieniečiai užfiksavo, kad vartai suveikė pro juos einant 58-erių Vilniaus gyventojui. Paaiškėjo, kad vyras rankiniame bagaže turėjo stalinį laikrodį, kurį teigė įsigijęs sendaikčių turguje Vokietijoje. Pasieniečiai nustatė, kad šis laikrodis skleidžia 1,53 mikrosiverto (μSv) per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv.

Vilniaus oro uosto pasieniečiai surašė procesinius dokumentus ir laikrodį paėmė. Vilnietis buvo paleistas, pasakojama VSAT Viešųjų ryšių skyriaus viršininko Giedriaus Mišučio antradienį paviešintame pranešime.

Antradienį priešpiet Vilniaus oro uosto užkardoje laukiama atvykstant Radiacinės saugos centro specialistų, kuriems bus perduotas padidintą jonizuojančios spinduliuotės foną skleidžiantis laikrodis.

Laikrodis paimtas iš Vilniaus oro uosto užkardos ir saugomas Radiaciniame saugos centre (RSC).

Įtartinus daiktus tikrina nemokamai

Jo specialistai prašo gyventojų, kilus įtarimų ar abejonių, kad turimi daiktai galimai gali būti užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, kreiptis į Centrą arba į artimiausią jo skyrių, kur jie bus nemokamai patikrinti.

„Ypač kviečiame asmenis, turinčius laikrodžių, barometrų, prietaisų skalių, galimai užterštų radioaktyviosiomis medžiagomis, naudotų kariniuose įrenginiuose (tankuose, lėktuvuose, laivuose)“, – rašoma RSC pranešime.

Specialistams nustačius, kad prietaisai užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis, bus pasirūpinta, kad jie valstybės lėšomis būtų sutvarkyti kaip radioaktyviosios atliekos. Ypač svarbu tokių prietaisų neardyti ar neišmesti, nes radioaktyviosios medžiagos pasklis aplinkoje ir sukels dar didesnį pavojų.

191 atvejis per pusmetį

Šiemet pasieniečiai iš viso užfiksavo 191 atvejį, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai (daiktai) ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Žmonės dažniausiai padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie jiems taikytas tokias priemones.

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina Lietuvos pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai. Taip pat pasieniečiai naudoja ir rankinius spinduliuotės matavimo prietaisus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius