Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 07 04 /16:35

Vykstantys iš Baltarusijos į Lietuvą „strigo“ automobiliuose: laukia keliolika valandų

Iš Baltarusijos į Lietuvą lengvaisiais automobiliais vykstantiems žmonėms kilo nesklandumų prie sienos – keliautojai savo transporto priemonėse liko įkalinti dešimčiai ar net daugiau valandų, o priežastis kol kas niekam nėra aiški.
Raigardo pasienio punktas
Raigardo pasienio punktas / VSAT nuotr.

Pirmadienio rytą į 15min kreipėsi susirūpinęs skaitytojas, teigdamas, kad jau 10 val. stovi Baltarusijos-Lietuvos pasienyje. Vyras teigė, kad vilkikai per sieną pravažiuoja triskart greičiau nei lengvieji automobiliai. Pastarieji eilėje stovi net po 16 val., savo transporto priemonėse žmonės miega, nėra kaip pajudėti, tikslių priežasčių, kodėl stovi eismas, niekas nežino.

Skaitytojas aiškino, jog pakalbėjus su pasieniečiais šie informavo, kad tokia situacija kilo dėl gausiai iš Baltarusijos į Lietuvą vykstančių turistinių autobusų.

„Per dešimt valandų pro mus nepravažiavo nė vienas autobusas. Aš iki šiol negaliu įvažiuoti į Raigardo punktą. Kalbėjau su pamainos viršininku, klausiau, dėl kokių priežasčių neįleidžia. Sakė, kad pamaina pasikeitė. Bet čia mes stovim nuo nakties“, – kalbėjo vyras.

15min susisiekus su VSAT, atstovas Rokas Pukinskas aiškino negalintis atsakyti, kodėl susidaro eilės iš Baltarusijos pusės, mat žmonės pirmiausia yra tikrinami Baltarusijos pasienio kontrolės punkte.

Nuo 2022 metų balandžio 15 dienos Baltarusija paskelbė Lietuvos ir Latvijos piliečiams leisianti į savo šalį mėnesį atvykti be vizų. Vėliau laikas buvo pratęstas iki metų pabaigos.

Muitinės departamentas teigia, kad eilės prie sienos išaugo dėl pailgėjusių muitinės procedūrų.

„Muitinės procedūros įgyvendinant ES sankcijų įgyvendinimo kontrolę užtrunka ilgiau. Dėl to daugelyje pasienio postų susidaro eilės“, – teigė 15min Muitinės departamento ryšių su žiniasklaida specialistė Lina Laurinaitytė-Grigienė.

Milžiniškos vilkikų eilės

Muitinės atstovai teigia, kad pastaraisiais mėnesiais susidarančios ilgos vilkikų eilės pasienyje su Baltarusija dar labiau auga dėl pailgėjusios patikros įgyvendinant ES sankcijas Maskvai ir Minskui, sako Lietuvos muitinė.

Kaip BNS sakė Muitinės departamento atstovė .Laurinaitytė-Grigienė, sudėtingiausia situacija išlieka prie Medininkų pasienio punkto, kur, pirmadienio duomenimis, eilėje iš Baltarusijos į Lietuvą laukė per tūkstantį vilkikų, o įvažiuoti iš Lietuvos į Baltarusiją – apie 390 vilkikų.

„Muitinės pareigūnai šiuo metu vykdo ne tik kasdienes funkcijas, bet privalo užtikrinti ir ES sankcijų įgyvendinimo kontrolę, todėl, suprantama, kad padaugėjo tikrinamų krovinių ir detalesnių patikros procedūrų. Įsigaliojant kiekvienam naujam sankcijų paketui tenka dėmesingiau vertinti per Lietuvos pasienį vykstančio transporto krovinius“, – BNS teigė L.Laurinaitytė-Grigienė.

Pasak jos, nors vidutiniškai vieno vilkiko įprasta patikra užtrunka apie 20 minučių, pareigūnai, atsižvelgę į operatyvinę informaciją ir įvertinę galimas rizikas tikrindami transporto priemones, gali panaudoti tiek mobilius, tiek stacionarius rentgeno aparatus, atlikti detalų fizinį krovinio patikrinimą, paimti krovinio mėginius ir ištirti juos laboratoriškai.

„Tokie patikrinimai užtrunka ilgiau, tačiau jie yra neišvengiami ir būtini. Muitinė užtikrina, kad per Lietuvos sieną nepatektų kontrabanda bei ES sankcionuojamos prekės. Suprantame, kad dėl to gali kilti nepatogumų vežėjams ir keliautojams“, – situaciją komentavo L.Laurinaitytė-Grigienė.

Benekainių punkte Baltarusijos pusėje patekti į Lietuvą pirmadienį vidurdienį laukė 220 vilkikų, o Šalčininkų punkte Lietuvos pusėje – 236, Kotlovkoje ir Lavoriškių punkte – atitinkamai 160 ir 350, Privalkoje ir Raigarde – atitinkamai 300 ir 280.

Birželio 17-ąją įsigaliojus Europos Sąjungos sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą ir nurodė tai padariusi remdamasi EK išaiškinimu. Maskvai pagrasinus atsakomosiomis priemonėmis, reaguodama į situaciją, EK šiuo metu rengia atnaujintas gaires dėl sankcijų.

Kelionė gali užtrukti parą

Tuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas R.Pukinskas patvirtino, kad nuo balandžio padaugėjus į Baltarusiją išvykstančių lietuvių susidaro ir lengvųjų automobilių eilės. Lietuvos piliečiai dažnai vyksta į kaimyninę valstybę įsigyti pigesnio kuro.

„Važiuojant Lietuvos pusėje jiems irgi tenka pastovėti eilėse, jos susidaro natūraliai. Labai apytikriai skaičiuojant, kelionė pirmyn atgal galėtų užtrukti apie parą“, – sakė VSAT atstovas.

Vis dėlto, R. Pukinsko teigimu, Baltarusijos piliečių srautas į Lietuvą gegužę-birželį bemaž dukart viršijo lietuvių vizitus į Baltarusiją. Kadangi Lietuva baltarusiams nebeišduoda naujų vizų dėl Minsko vaidmens kare prieš Ukrainą, atvykti gali tik tie, kuriems vizos išduotos jau anksčiau.

„Baltarusių kirtimų fiksuota 570 tūkst., lietuvių – beveik 264 tūkstančiai. Tad vykstančių baltarusių yra dukart daugiau“, – sakė R.Pukinskas.

Pareigūnai pastebi, kad migracija per pasienio punktus iš abiejų pusių padidėjo Baltarusijai nuo pavasario pradėjus taikyti bevizį režimą Lietuvos ir Latvijos piliečiams. Lietuvos žvalgyba įspėjo, kad tuo Minskas gali pasinaudoti verbuodamas piliečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius