Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žilvino Grigaičio darbdavys – narkotikų baronas

Žilvinas Grigaitis vadinamas verslo konsultantu ir vakarėliu liūtu, bet spalvingą portretą galima papildyti naujais potėpiais. Vyras jau beveik aštuonerius metus vadovauja Lietuvoje registruotai įmonei, kurios šeimininkas – už stambią narkotikų kontrabandą nuteistas lietuvis.
Narkotikų prekeivis Rokas Karpavičius (kairėje) buvo faktinis Žilvino Grigaičio darbdavys
Narkotikų prekeivis Rokas Karpavičius (kairėje) buvo faktinis Žilvino Grigaičio darbdavys / Austėjos Usavičiūtės / 15min iliustracija

Suprasti akimirksniu

  • Ž.Grigaitis nuo 2009 m. vadovauja įmonei „Infigure“
  • Ji pristatoma kaip Izraelio kapitalo „aukštųjų technologijų“ bendrovė
  • Iš tikrųjų „Infigure“ visą laiką turėjo vienintelį akcininką – R.Karpavičių
  • Jis nuteistas už stambią narkotikų kontrabandą

2009 metų balandžio mėnesį žiniasklaida paskelbė, kad Ž.Grigaitis paskirtas tarptautinės aukštųjų technologijų sprendimų ir valdymo įmonės „Infigure“ vadovu Lietuvai.

Jis teigė, kad bendrovės akcininkai buvo Izraelio verslininkai, o pagrindinis padalinys įsikūręs Tel Avive.

15min surinkta medžiaga kelia abejonių tokiais teiginiais.

Bendrovė „Infigure“ buvo įsteigta Klaipėdoje, o vienintelis jos akcininkas – narkotikų baronu vadinamas lietuvis, kuris meno kūriniuose iš Lietuvos į Australiją ir Naująją Zelandiją gabeno dideles narkotikų siuntas.

VIDEO: Žilvino Grigaičio darbdavys – už narkotikų kontrabandą nuteistas lietuvis

Ryšiai su garsiuoju britų konsultantu

Šiuo metu Ž.Grigaitis vadovauja trims verslo įmonėms ir dalyvauja dviejų asociacijų valdyboje.

Pavyzdžiui, jis yra bendrovės „Arvydų giria“ vadovas. Jos vieninteliu akcininku yra kita Lietuvoje registruota įmonė „Užupio investicijos“, o šią valdo du užsienio piliečiai: britas Alexandre'as Kaymenas ir jo žmona Aytan Shirinova, Azerbaidžano pilietė.

Taigi, sutuoktiniai per akcijas valdo ir įmonę „Arvydų giria“, vadovaujamą Ž.Grigaičio.

Maždaug 2009 metų pabaigoje R.Wali kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą skųsdamasis, esą jį apgavo verslo partneriai A.Kaymenas ir jo tėvas E.Kaymenas.

Prieš kelerius metus su šia bendrove bylinėjosi britų verslininkas ir konsultantas Raminas Wali, kuris Lietuvoje išgarsėjo per Ignalinos atominės elektrinės uždarymo procesą. 2011 metais advokatų kontora „Taylor Wessing“ nusamdė jį deryboms su rusiško kapitalo įmone „Nukem“, bet tuometis energetikos ministras Arvydas Sekmokas pareiškė juo nepasitikėjimą dėl galimų sąsajų su žvalgybos tarnybomis.

Maždaug 2009 metų pabaigoje R.Wali kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą skųsdamasis, esą jį apgavo verslo partneriai A.Kaymenas ir jo tėvas E.Kaymenas.

Britų trijulė Lietuvoje turėjo bendrą įmonę „Meicė“: R.Wali valdė 42 procentus jos akcijų, E.Kaymenas – 47 procentus, A.Kaymenas – 11 procentų.

2009 metų liepos 31 dieną šios bendrovės valdoma įmonė „Trakų investicijos“ pardavė „Arvydų giriai“ nekilnojamojo turto, kurio vertė tuo metu siekė 141 tūkst. eurų.

Kitaip tariant, A.Kaymenas su tėvo pagalba išvedė didelės vertės turtą iš bendros įmonės su R.Wali į bendrovę „Arvydų giria“, kuriai šiuo metu vadovauja Ž.Grigaitis.

2013 metais Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nusprendė atmesti R.Wali ieškinį.

Žilvinas Grigaitis dirbo Londone registruotoje bendrovėje ALRO LLP
Žilvinas Grigaitis dirbo Londone registruotoje bendrovėje ALRO LLP

Ž.Grigaitį su britų verslininku A.Kaymenu sieja ne tik įmonė „Arvydų giria“. Dar lietuvis vadovauja Lietuvoje registruotai bendrovei „P1 investicijos“, kurios vienu iš dviejų akcininkų yra tas pats britas.

Be to, Ž.Grigaitis iki 2010 metų rugsėjo dirbo Londone registruotoje bendrovėje ALRO LLP, o kaip savo adresą korespondencijai nurodė A.Kaymeno gyvenamąją vietą.

Trečioji įmonė, kuriai vadovauja Ž.Grigaitis, priklauso lietuviui, vadinamam narkotikų baronu.

Teigia, kad bendravo su Izraelio atstovais

2009 metų balandį Ž.Grigaitis buvo paskirtas bendrovės „Infigure“ vadovu.

Pranešimuose spaudai buvo rašoma, kad tai – Izraelio verslininkų atstovybė Lietuvoje. Esą bendrovė užsiima alternatyviais technologiniais sprendimais, kuriuos bandys diegti Vidurio ir Rytų Europoje.

„Tiesiog man pasiūlė Izraelio atstovai, kurie ieškojo tam tikrų sąsajų čia – ir vystyti technologinius klausimus, ir naudoti tam tikrą bazę – ar man nebūtų įdomu su jais bendradarbiauti, – 15min pasakojo Ž.Grigaitis. – Tai buvo pati pradžia ir buvo tiesiog žiūrima ir testuojami tam tikri dalykai, buvo net ir galvojama gaminti tam tikrus komponentus, bet žinote: technologijos yra technologijos, ir virtualūs sprendimai, nėra taip lengva.“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Žilvinas Grigaitis
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Žilvinas Grigaitis

Vyras pasakojo, kad pats buvo susitikęs su keturiais įmonės akcininkais iš Izraelio, bet dabar negalėjo pasakyti, kas jie tokie. Teigė, kad ir pats lankėsi jų atstovybėje Tel Avive.

Tačiau 15min surinkti duomenys rodo, kad Ž.Grigaičio darbovietė – bendrovė „Infigure“ – neturėjo jokių ryšių su Izraelio kapitalu. Ar bent jau taip rodo Registrų centrui pateikti oficialūs „Infigure“ dokumentai.

2009 m. Žilvinas Grigaitis pasirašė darbo sutartį su R.Karpavičiumi
2009 m. Žilvinas Grigaitis pasirašė darbo sutartį su R.Karpavičiumi

2008 metais Klaipėdoje bendrovę įsteigė lietuvis Rokas Karpavičius. Įmonės vadovu kurį laiką buvo klaipėdietis Ričardas Krūminas, trumpam atsidūręs už grotų dėl įtarimų pridėtinės vertės mokesčio grobstymu – apie tai rašė dienraštis „Lietuvos rytas“.

2009 metų balandį „Infigure“ šeimininkas R.Karpavičius atleido R.Krūminą „praradus pasitikėjimą“ ir į šias pareigas paskyrė Ž.Grigaitį. Dokumentuose nurodyta, kad jam buvo pasiūlyta 1 tūkst. litų mėnesinė alga.

Ž.Grigaitis pripažino, kad „tada, kai buvo tvarkomi įmonės dokumentai ir visa kita, kartu su Izraelio atstovais“, jis pasirašė darbo sutartį būtent su R.Karpavičiumi.

Tuo metu, 2009 metų pavasarį, pastarojo jau ieškojo Naujosios Zelandijos teisėsauga ir Interpolas.

Sudarė sandorį dėl kokaino

1999 metais R.Karpavičius pateko į Naujosios Zelandijos kriminalistų akiratį, kai paaiškėjo, kad jis susijęs su viena stambiausių organizuotų nusikalstamų grupuočių. Teigiama, lietuvis buvo vienu iš narkotikų sindikato lyderių, mėgavosi prabangiu gyvenimu.

Rokas Karpavičius
Rokas Karpavičius

Esą tada R.Karpavičius iš pirkėju apsimetusio pareigūno pareikalavo apie 825 tūkst. JAV dolerių už 5 kilogramus kokaino.

Narkotikus iš Kanados turėjo pargabenti kitas grupuotės narys Anthony Martinas, bet jis taip ir negrįžo į Naująją Zelandiją. Teigiama, kad narkotikų pirkimui skirtus pinigus vyras pralošė.

Pirmosios instancijos teismas nusprendė, kad jie nekalti. Vėliau aukštesnės instancijos teismas panaikino šį sprendimą, bet 2001 metais R.Karpavičius už 100 tūkst. JAV dolerių užstatą ištrūko į laisvę ir paspruko iš šalies su suklastotu pasu.

Pirkėju apsimetęs kriminalistas taip ir negavo kokaino, bet įrodymų pakako, kad lietuvis R.Karpavičius ir trys jo bendrininkai atsidurtų teisiamųjų suole.

Pirmosios instancijos teismas nusprendė, kad jie nekalti. Vėliau aukštesnės instancijos teismas panaikino šį sprendimą, bet 2001 metais R.Karpavičius už 100 tūkst. JAV dolerių užstatą ištrūko į laisvę ir paspruko iš šalies su suklastotu pasu. Filmo verta istorija gausiai aprašyta Naujosios Zelandijos žiniasklaidoje.

Buvo paskelbta tarptautinė lietuvio paieška. Teisėsauga R.Karpavičių medžiojo apie dešimtmetį.

Per tą laiką jis sugebėjo įsteigti įmonę Lietuvoje, o vėliau jos vadovu paskirti Ž.Grigaitį.

Narkotikai – „Hario Poterio“ knygose ir skulptūrose

2011 metų gruodį į Turkiją išsiruošusį R.Karpavičių visiškai atsitiktinai sulaikė Latvijos pasieniečiai. Rygos tarptautiniame oro uoste jis bandė prasinešti lagaminą, kaip teigiama, su nedeklaruotais 200 tūkst. JAV dolerių.

Tik vėliau latviai suprato, kad sulaikytojo ieško Interpolas.

Kelis mėnesius R.Karpavičius buvo laikomas už grotų Latvijoje. Advokatai skundėsi, kad jų klientas priverstas gyventi prastomis sąlygomis, be to, jo sulaikymas esąs neteisėtas.

2012 metais Latvijos teisėsauga nusprendė R.Karpavičių perduoti Naujajai Zelandijai. Į Europą atvyko pareigūnų grupė, kuri išgabeno sulaikytą lietuvį.

Latvijos pranešimas apie Roko Karpavičiaus išdavimą Naujajai Zelandijai
Latvijos pranešimas apie Roko Karpavičiaus išdavimą Naujajai Zelandijai

Jis stojo prieš Oklendo Aukščiausiąjį Teismą.

Tada prokurorai pasakojo prisiekusiems, kad lietuvis paliko savo pirštų atspaudus ant „Hario Poterio“ knygų, kuriose buvo rasta LSD tablečių. Ši narkotikų siunta į Naująją Zelandiją atkeliavo iš Ispanijos.

Taip pat prokurorai aiškino, kad R.Karpavičius ir Naujoje Zelandijoje veikusios organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderis Ronaldas Terrence'as Brownas iš Lietuvos gabeno stambią narkotikų kontrabandą.

2008 metais Australijos kriminalistai pagavo granito skulptūrų krovinį, kuriame buvo slepiama 28 kilogramai amfetamino. Konteineris atkeliavo iš Lietuvos.

Pareigūnai pradėjo klausytis pardavėjų ir pirkėjų telefoninių pokalbių.

Per tyrimą nustatyta, kad tokių siuntų buvo dar mažiausiai trys – 2007 metų vasarį viena atkeliavo į Sidnėjų, o tais pačiais metais dar du kroviniai buvo siunčiami į Naująją Zelandiją.

Teisme prokurorai aiškino, kad visus konteinerius siuntė tas pats asmuo. Pokalbių įrašai ir pinigų srautai parodė, kad narkotikų kontrabandą organizavo R.Karpavičius, o krovinius priimdavo Naujosios Zelandijos nusikaltėlių vadeiva R.Brownas.

Nuteistas už narkotikus ir pinigų plovimą

Naujosios Zelandijos prokurorai teisme teigė, kad iš prekybos narkotikais uždirbti pinigai buvo plaunami. Tiek elektroniniais pervedimais, tiek naudojant gyvuosius kurjerius, mulus, kurie iš Naujosios Zelandijos turėjo išvežti milijonus JAV dolerių.

Teigiama, kad 2008 metų gruodį lietuviai Donatas Jukna ir Martynas Cikas atskrido į Naująją Zelandiją, kad paimtų pinigus iš R.Browno ir perduotų R.Karpavičiui.

Naujosios Zelandijos prokurorai teisme teigė, kad iš prekybos narkotikais uždirbti pinigai buvo plaunami. Tiek elektroniniais pervedimais, tiek naudojant gyvuosius kurjerius, mulus, kurie iš Naujosios Zelandijos turėjo išvežti milijonus JAV dolerių.

Kriminalistai leido jiems įvažiuoti į šalį, bet sekė ir sulaikė, kai šie rengėsi išskristi į Frankfurtą. Tikrindami vyrų bagažą pareigūnai rado du padirbtus pasus ir 321 tūkst. JAV dolerių vertės nedeklaruotos įvairių šalių valiutos.

Abu buvo sulaikyti, bet paleisti už užstatą. Tada lietuviai pasislėpė.

Vėliau, 2012 metais, D.Jukna buvo sulaikytas Vokietijoje, perduotas Naujajai Zelandijai ir nuteistas 2 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme už pinigų plovimą.

Kitas lietuvis M.Cikas iki šiol slapstosi nuo teisėsaugos.

Oklendo Aukščiausiasis Teismas pripažino R.Karpavičių kaltu dėl narkotikų kontrabandos ir 2,25 mln. eurų išplovimo. Jis buvo nuteistas kalėti 11 metų ir 3 mėnesius.

Tiesa, kalėjime jis praleido kiek daugiau nei 4 metus ir 2016-ųjų pabaigoje buvo paleistas į laisvę. Prieš mėnesį Naujosios Zelandijos teisėsauga nusprendė jį deportuoti į Lietuvą.

R.Karpavičiaus bendrininkas R.Brownas buvo nuteistas 11 metų laisvės atėmimo bausme. Jis prisipažino dėl narkotikų platinimo ir pinigų plovimo. R.Brownas teisme liudijo, kad R.Karpavičiui pavedimais į banko sąskaitas ir per tarpininkus sumokėjo milijonus dolerių.

Ar Ž.Grigaitis žinojo savo darbdavio istoriją?

R.Karpavičiui priklausanti įmonė „Infigure“ iki šiol yra registruota Lietuvoje, oficialiai jai vis dar vadovauja Ž.Grigaitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žilvinas Grigaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žilvinas Grigaitis

2015 metais Valstybinės mokesčių inspekcija (VMI) pasiūlė likviduoti šią įmonę, mat nuo 2010 metų nebuvo jokių duomenų apie „Infigure“ vykdytą veiklą. Be to, mokesčių inspektoriai nerado jos atstovų nurodytu adresu Klaipėdoje.

Nuo 2009 metų bendrovė neteikė finansinių ataskaitų Registrų centrui.

Kitaip tariant, nors Ž.Grigaitis teigė, kad pradžioje „Infigure“ vykdė realią veiklą, bet VMI tokios veiklos įrodymų pasigedo, jų nėra ir oficialiuose Registrų centrui teiktuose dokumentuose.

Paklaustas, ar jis vis dar yra „Infigure“ vadovu, Ž.Grigaitis tęsė pasakojimą apie akcininkus iš Izraelio: „Taip, bet jos veikla yra sustabdyta, nes akcininkai taip nusprendė, pasikeitė jų pozicija Izraelyje, ir kompanijos akcijas įsigijo kitos užsienio įmonės, todėl dabar ji yra kaip ir neveiksni.“

Jis teigė nežinantis, kokia šiuo metu yra „Infigure“ situacija, nes teisinius reikalus tvarko advokatas.

Ar Ž.Grigaitis žinojo, kad jo vadovaujamos įmonės šeimininkas nuteistas už narkotikų kontrabandą? 15min jis sakė: „Ne, aš šito dalyko nežinojau, nes daugelį dalykų tvarkė advokatas.“ Vėliau pridūrė: „Aš tik vėliau sužinojau, kad akcininkas ar keli akcininkai gali būti tokie žmonės.“

Ar Ž.Grigaitis žinojo, kad jo vadovaujamos įmonės šeimininkas nuteistas už narkotikų kontrabandą? 15min jis sakė: „Ne, aš šito dalyko nežinojau, nes daugelį dalykų tvarkė advokatas.“

Tiesa, vėliau pridūrė, kad skaitė straipsnių apie R.Karpavičiaus bylą: „Aš tik vėliau sužinojau, kad akcininkas ar keli akcininkai gali būti tokie žmonės.“

Ž.Grigaitis pripažino, kad praeityje kelis kartus buvo susitikęs su R.Karpavičiumi, bet jau nebeprisimena kada: „Bet šiuo metu, gal penkerius metus, su tuo nieko bendro neturiu ir tiek.“

Jis teigė, kad pasirašydamas darbo sutartį nežinojo apie R.Karpavičiaus paiešką ir teisėsaugos kaltinimus: „Žinokit, aš nežinau tokių dalykų, netikrini gi kažko, vieno kito dalyko, nesu dabar Lietuvoje, nelabai kaip ir norėčiau kalbėti daugiau šituo klausimu.“

Penktadienį, kai kalbėjome telefonu, Ž.Grigaitis buvo Australijoje. 2012 metais jis vedė australę Elle Martin, todėl dažnai vyksta į šią šalį.

Iki šiol neaišku, kaip Interpolo paieškomas R.Karpavičius sugebėjo Lietuvoje įsteigti bendrovę.

Taip pat neaišku, ar Lietuvos pareigūnai tyrė jo arba bendrovės „Infigure“ veiklą. 15min ketvirtadienį raštu kreipėsi į Lietuvos kriminalinės policijos biurą dėl papildomos informacijos apie galimą R.Karpavičiaus veiklą Lietuvoje, bet atsakymų kol kas nesulaukėme.

Prie šio tyrimo prisidėjo 15min tyrimų skyriaus redaktorius Šarūnas Černiauskas. Duomenys apie bendrovę „Infigure“ gauti iš Registrų centro duomenų bazės, VMI pranešimo apie pasiūlymą likviduoti įmonę, pranešimų spaudai ir paties Ž.Grigaičio komentarų. Duomenys apie bendroves „Arvydų giria“, „P1 investicijos“, „Užupio investicijos“ ir ALRO LLP gauti iš Registrų centro duomenų bazės, Didžiosios Britanijos įmonių registro ir teismų sprendimų. Informacija apie R.Karpavičiaus bylą surinkta iš straipsnių portaluose nzherald.co.nz, adionz.co.nz, 15min.lt, lrytas.lt, taip pat laikraščio „Akistata“ ir Naujosios Zelandijos bei Latvijos teisėsaugos pranešimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius