Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žingsnis iki tragedijos: Gruzdiškės kaime senų bombų prisirinkęs vyras galėjo pakelti kaimą į orą

Savaitę didžiuliame pavojuje gyvenę Raseinių rajono, Gruzdiškės kaimo, žmonės net nežinojo, kad  vienoje iš  sodybų yra saugomi sprogmenys, galėję į orą pakelti visą kaimą. Tik kai gegužės 21-osios rytą čia atvyko Šiaulių apskrities policijos pareigūnai ir Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ išminuotojai ir gyventojai sužinojo, kad kurį laiką gyveno šalia tiksinčios bombos.
Sprogmuo
Sprogmuo

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariatas praneša, kad Organizuoto nusikalstamumo valdybos pareigūnai į Gruzdiškės kaimą atvyko nedelsdami, kai tik gavo žvalgybinės informacijos, jog čia, 50-mečio vyro sodyboje, gali būti sprogmenų, keliančių pavojų aplinkinių gyventojų turtui ir gyvybei. Informacija pasitvirtino.

Prie ūkinio pastato kriminalistai rado artilerijos sviedinio korpusą, kuris buvo be sprogdiklio, tačiau su sprogstamąja medžiaga. Manoma, kad jos ten galėjo būti apie 3 kilogramus.

Sodybos šeimininkas tikino, kad daugiau sprogmenų sodyboje nėra. Tačiau atliktos kratos metu ūkiniame pastate buvo rastos dar šešios minosvaidžio minos ir vienas aviacinės bombos sprogmuo. Pastarasis buvo tokios pavojingos būklės, kad sunaikintas netoliese esančiame Katauskių karjere.

Artilerijos sviedinys ir minosvaidžio minos buvo išvežtos ekspertizei. Na, o vyro garaže pareigūnai rado 5 įvairaus kalibro šovinius, nors leidimo ginklui, vadinasi, ir šaudmenims, laikyti vyras neturi. Keistų radinių sąrašą papildė ir garaže rastos tanko dalys.

Sovietiniais laikais artileristu armijoje tarnavęs vyras kriminalistams paaiškino, kad šiuos sprogmenis ir tanko dalis rado, šalia savo sodybos kasdamas tvenkinį. Kodėl jis apie radinį neinformavo policijos ir sprogmenis parsitempė namo, keldamas pavojų savo šeimai ir visam kaimui, paaiškinti negalėjo. Vyrui dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis, sprogmenimis bei sprogstamosiomis medžiagomis pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Sprogmenys
Sprogmenys

Policijos pareigūnai primena, kad įstatymas asmenį, radusį ginklą, šaudmenų ar sprogmenų, įpareigoja nedelsiant apie tai pranešti teritorinei policijos įstaigai. Kur nors pernešti, pervežti ar kitaip gabenti ginklus bei sprogmenis yra draudžiama. Žmonės turėtų žinoti, kad jų gabenti į policiją irgi nederėtų, nes tai kelia pavojų aplinkiniams.

Budėtojų tarnybos duris pravėrę vaikinai iš kišenės ištraukė granatą ir padėjo budėtojams ant stalo.

Prieš dešimtmetį Šiauliuose buvo užregistruotas kuriozinis įvykis, pasibaigęs labai laimingai, tačiau aplinkiniams kėlęs didžiulį pavojų.

Vieną vėlyvą gegužės vakarą Šiaulių miesto policijos komisariato pareigūnus nustebino trijų jaunuolių vizitas. Budėtojų tarnybos duris pravėrę vaikinai iš kišenės ištraukė granatą ir padėjo budėtojams ant stalo. Tai buvo F1 tipo kovinė granata. Laimei, be sprogdiklio. Vaikinai teigė ją radę Zoknių oro uosto esančios šaudyklos, į kurią buvo nuėję pašaudyti, teritorijoje.

Budėtojai tuoj pat iš Vilniaus iškvietė Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyriaus pareigūnus, o kol šie važiavo, ėmėsi visų atsargumo priemonių sprogmeniui apsaugoti.

Sprogmenys
Sprogmenys

Vaikinai, kaip ir Gruzdiškės gyventojas, pasielgė labai neatsakingai, pasiėmę rastą granatą, įsidėję ją į kišenę ir važinėję po miestą: pasirodo, iš šaudyklos jie grįžo į namus ir tik tada nusprendė sprogmenį nunešti į policiją. Vežiodami po miestą granatą, jie labai rizikavo savo ir aplinkinių žmonių sveikata bei gyvybe.

Sprogmenį ar ginklą radęs žmogus turėtų iš karto skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie radinį. Tolesni veiksmai – jau pareigūnų prerogatyva. Tik jie gali įvertinti situaciją, užtikrinti saugumą ir priimti sprendimus, kaip su tuo sprogmeniu elgtis, kad nekiltų pavojus aplinkiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius