-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žmogžudystė – „tik“ dėl girtumo

Vos pilnametystės slenkstį peržengusį Vaidutį N., gyvenusį Meškalaukio kaime (Pasvalio r.), prieš metus nužudęs Tomas Tonkūnas beldžiasi į laisvę. Nepaisant visų pastangų, pirmadienį žudiko prašymas sušvelninti bausmę atmestas ir Lietuvos apeliaciniame teisme (LAT).
Temos: 1 Nužudymas

T.Tonkūnas nuteistas dėl kruvinų 2008 metų liepos 13-osios įvykių. Apsvaigęs nuo alkoholio vyras per konfliktą dėl asmeninių nesutarimų metaliniu vamzdžiu sutalžė vos 18 metų januoliui galvą. Nuo patirtų sužalojimų, į smegenis išsiliejus kraujui, nukentėjusysis mirė.

Prašė objektyvumo

Vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmė, anot T.Tonkūno, yra per griežta. Apeliaciniame skunde nuteistasis nurodė, kad pirmosios instancijos teismas paskirtos bausmės dydį motyvavo tik tuo, kad buvo nužudytas jaunas žmogus.

„Byloje yra tik teigiamos mano charakteristikos, dvi atsakomybę lengvinančios ir tik viena sunkinanti aplinkybė. Nusikaltimas padarytas tik dėl girtumo suvokus situaciją ir klaidingai įvertinus kilusią grėsmę", – tvirtino T.Tonkūnas.

Nuteistasis į LAT sąžinę beldėsi ne tik, pasak jo, nuoširdžiai gailėdamasis, bet ir pažymėdamas savo pagalbą siekiant greičiau atlikti tyrimą. „Teismui išnagrinėjus bylą, sutariau, kad tėvai nedelsdami atlygins mano padarytą žalą. Jie taip ir padarė", – švelnesnės bausmės prašė T.Tonkūnas.

Skundą atmetė

Už taip pat Meškalaukio kaime gyvenančio vyro padarytą nusikaltimą gresia bausmė nuo 5 iki 15 metų. Apeliaciniu skundu T.Tonkūnas siekė, kad jam paskirta bausmė būtų švelnesnė bent jau už bendrą Baudžiamajame kodekse numatytą bausmės vidurkį. LAT teisėjų kolegija, įsitikinusi, kad pirmos instancijos teismas objektyviai įvertino įrodymus, nuteistojo skundą atmetė.

LAT patvirtino, kad nusikaltimą nuteistasis padarė tik dėl girtumo. Per tyrimą nenustatyta jokių kitų priežasčių, dėl kurių T.Tonkūnas būtų turėjęs bent menkiausią pretekstą būti priešiškai nusiteikęs ir pavartoti smurtą prieš nužudytąjį.

Kaltas alkoholis

Meškalaukio kaimo bendruomenės telefonu atsiliepusi moteris LŽ patvirtino, kad prieš daugiau kaip metus padaryto nusikaltimo vietiniai iki šiol neužmiršo.

„Negalėčiau tiksliai pasakyti, kokio amžiaus buvo Vidutis, regis, jis ką tik buvo sulaukęs pilnametystės. Pačių įvykio detalių neprisimenu. Akivaizdu viena, konfliktas virto tragedija dėl išgerto per didelio kiekio alkoholio. Kur girtas žmogus, ten lauk nelaimės", – pasakojo LŽ kalbinta moteris.

Ji užtikrino, kad Meškalaukyje gyvenanti Tonkūnų šeima yra tvarkinga: „Kitas sūnus Andrius labai padeda šeimai, prisideda prie bendruomenės veiklos. Yra aktyvus, geras vaikinas. Tonkūnai taip pat tvarkingi, nepriklauso jokiai rizikos grupei."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius