Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 30

Aistros dėl orų prognozės: kodėl termometras rodo 20, o mes jaučiame 34 laipsnius šalčio?

Šią savaitę, papūtus stipresniems vėjams, sinoptikai pradėjo skelbti ne tik oro temperatūrą, bet ir vėjo žvarbumo prognozę. Tai sukėlė visuomenėje didelių aistrų. Vienus tokia prognozė nudžiugino, nes pasirodė esanti labai naudinga. Kiti susipainiojo, nesuprasdami, kuri prognozė yra tikroji. Treti pyko: ką čia kalbate, pas mane tokie vėjai nepučia, tik be reikalo žmones gąsdinate.
Žvarbumo pojūčio prognozė
Žvarbumo pojūčio prognozė / meteo.lt iliustr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba vėjo žvarbumo prognozę skelbia tik šaltuoju metų laiku. Tikslas – apsaugoti Lietuvos žmones nuo nemalonių pojūčių. Nes, vėjui sustiprėjus iki 10 m/s, termometro parodymais pasitikėti negalima. Juntama temperatūra tampa 12–14 laipsnių šaltesnė. Juo labiau kad vėjo šuorai, anot sinoptikų, šią savaitę gali siekti ir 15–18 m/s.

Tai reiškia tik viena: jei termometras rodys 20 laipsnių šalčio, tikroji juntama temperatūra gali būti net 34 laipsniai! Lietuvoje į šį parodymą neatsižvelgiama. Tačiau kai kuriose šiaurinėse JAV valstijose ir Kanadoje vaikai neleidžiami į mokyklą jei realiai jaučiama temperatūra yra žemesnė nei 20–25 laipsniai šalčio.

Lietuvoje į šį parodymą neatsižvelgiama. Tačiau kai kuriose šiaurinėse JAV valstijose ir Kanadoje vaikai neleidžiami į mokyklą.

Tinklalapyje meteo.lt pateikiama daugiau informacijos apie vėjo žvarbumo poveikį. Pavyzdžiui, jei juntama temperatūra siekia 28–39 laipsnius šalčio (taigi jei termometras vėjuotą dieną rodo 16–27 laipsnius), padidėja pavojus atviras kūno vietas nušalti per 10–30 minučių.

Jei juntama temperatūra siekia 40–47 laipsnius, atviros kūno vietos gali nušalti per 5 minutes. O jei vėjo greitis yra didesnis nei 14 m/s, juokauti negalima, sušalsite dar greičiau, nei apskaičiuota sinoptikų.

Tikslią vėjo žvarbumo temperatūros skaičiuoklę rasite čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius