Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 20

Ant ledo lipti pavojinga: koks jo storis Lietuvos ežeruose ir kaip žinoti, kada saugu?

Į Lietuvą atkeliavus šilumai prasideda atodrėkis. Įsivyraujant teigiamai oro temperatūrai ir lietui, gali pasikeisti ledo struktūra vandens telkiniuose. Ledas gali tapti porėtu, minkštu, todėl net ir būdamas pakankamai storas nėra saugus, įspėja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba feisbuke bei pateikia patarimus, kaip žinoti, kada ant ledo lipti yra saugu.
Kauno marių ledas
Žvejai žiemą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Lipant ant ledo reikėtų vengti vietų, kuriose susikaupusi stora sniego danga, sniegas yra patirpęs, yra vandens srovių, balų, properšų. Ledas visada plonesnis ten, kur yra įšalusių medžių, šakų, krūmų, taip pat arčiau kranto, iškirstų ekečių vietose ir ten, kur į vandens telkinį įteka šaltiniai arba upeliai“, – aiškina specialistai.

Jie atkreipia dėmesį, kad atidžiau pažvelgtumėte į ledo spalvą – tai gali padėti suprasti, ar yra saugu lipti ant ledo.

„Tvirtas ledas visada yra mėlyno arba žalio atspalvio. Pilkų arba juodų atspalvių ledas yra korėtas ir porėtas. Į tokį ledą yra prasiskverbę daug tirpsmo vandens, tad tokių spalvų zonas geriau apeiti iš tolo.

Dėl savo minkštos tekstūros nesaugus yra ir baltas bei gelsvą atspalvį turintis ledas. Baltas ledas – tai vietos, kuriose dangą sudarė sušalęs sniegas. Kol buvo šalta, toks ledas puikiausiai laikė, tačiau dabar jis gali būti labai minkštas, net virsti savotiškos košės konsistencijos“, – įspėja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

„Upių ledas niekada nebūna saugus. Tekančiame vandenyje ledas nebūna vientisas. Jis susidaro iš atskirų ledo fragmentų, sušalusio sniego, todėl ant upės ledo griežtai negalima lipti, nes yra didelis pavojus įlūžti, o ištikus nelaimei yra labai maža tikimybė išsigelbėti, nes srovė gali greitai patraukti po ledu“, – toliau tęsiama įraše feisbuke.

Tarnyba taip pat pateikia išmatuotą ledo storį antradienio duomenimis:

  • Tauragnas – 4 cm
  • Kuršių mariose ties Vente – 12 cm
  • Kuršių mariose ties Nida – 13 cm
  • Svyla ties Guntauninkais – 14 cm
  • Yslykis ties Kyburiais – 24 cm
  • Šušvė ties Šiaulėnais – 17 cm
  • Minija ties Lankupiais – 8 cm

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius