-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 07 22

Antrą liepos dešimtadienį – stichinės liūtys 7 vietovėse ir 6–7 laipsniais už normą aukštesnė temperatūra

Vidutinė paros oro temperatūra antrąjį liepos dešimtadienį buvo 23–24 laipsniai – tai 6–7 laipsniais daugiau už normą, informuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.
Liūtis sekmadienio vakarą
Liūtis sekmadienio vakarą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Per dešimtadienį visoje Lietuvoje buvo po 3–5 dienas, kai vidutinė paros oro temperatūra perkopdavo 25 laipsnius, aukščiausiai termometro stulpelis buvo pakilęs iki 31–33, kai kur – 34 laipsnių, o Druskininkuose liepos 18 dieną pakilo iki 35,5 laipsnio.

Daugiausia kritulių šį dešimtadienį atnešė smarkios liūtys liepos 13–14 ir 18 dienomis. Tuomet užfiksuota ne tik daug pavojingo lietaus (15 milimetrų ir daugiau kritulių per 12 ar mažiau valandų), bet ir stichinio lietaus atvejai septyniose vietose, kai per 12 valandų prilijo 50 milimetrų ir daugiau.

Liepos 13 dieną toks kritulių kiekis užregistruotas Babtuose (Kauno rajone), 14 dieną – Vilniaus meteorologijos stotyje, 18 dieną – Naujojoje Akmenėje, Vėžaičiuose (Klaipėdos rajone) ir Verbyliškėse (Prienų rajone), o Lazdijuose užregistruoti du stichinio lietaus atvejai – liepos 13 ir 18 dienomis.

Specialistai teigia, kad dešimtadienio kritulių kiekiai gerai iliustruoja, kaip vasarą krituliai gali labai stipriai skirtis netgi gretimose teritorijose. Lazdijuose dešimtadienio kritulių kiekis pasiekė 113 milimetrų, Vilniuje ir Verbyliškėse – 104 milimetrus, o Pakuonyje (Prienų rajone) veikianti automatinė agrometeorologijos stotis užregistravo tik 20 milimetrų kritulių. Apie 7 milimetrai kritulių per dešimtadienį iškrito Mažeikiuose, 3 milimetrai – Dotnuvoje. Likusioje šalies dalyje dešimtadienio kritulių kiekis buvo 30–60 milimetrų, Šiaurės rytuose – 20–27 milimetrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius