-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 20

Arktinis šaltis plūsta ne tik į Lietuvą: apims dalį Europos, blogiausia – šiaurės rytuose

Ne tik į Lietuvą ateina arktinis šaltis. Itin šalti orai jau apėmė Europos šiaurę, Suomijoje ir Švedijoje antradienį termometrai rodė apie 30 laipsnių šalčio. Arktinis anticiklonas judės į pietus, tad jo stingdančias bangas pajus kaimynai estai bei latviai, Rusijos sostinė Maskva irgi ruošiasi sibirietiškam atšalimui. Vakarų Europoje taip pat prognozuojami šalčio rekordai.
Žiemos šalčių sukaustytas pasaulis
Žiemos šalčių sukaustytas pasaulis / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiaurės Europoje jau antradienį stingdančiai šalta. Suomijos šiaurėje ir centriniuose rajonuose termometrų stulpeliai nukrito iki 27–31 laipsnio, o Norvegijoje ties siena su Suomija užfiksuoti ir 34 laipsniai šalčio. Net iki 36 laipsnių temperatūra nukrito Vorkutoje, tolimiausiame Šiaurės rytų Europos kampelyje Rusijoje.

Šals nuo ketvirtadienio

Sinoptikas Vytautas Sakalauskas įspėja – arktinio šalčio banga artinasi ir į Lietuvą, ypač jos gniaužtus pajus šiauriniai ir rytiniai rajonai. Jei naktys pragiedrės, temperatūra nuo ketvirtadienio gali kristi gerokai žemiau nei 20 laipsnių, o ir dienomis bus šalta – termometrai rodys daugiau nei 10 laipsnių šalčio.

Arktinės oro masės juda į pietus, tad jau artimiausią naktį kur kas šalčiau bus Baltijos šalyse – ypač Estijoje ir Latvijoje, jų rytinėse dalyse, kur trečiadienio rytą jau gali būti apie –20.

Maskva irgi ruošiasi šalčiams – įspėjama, kad bus lyg Sibire. Arktinis anticiklonas Rusijos sostinę pasieks jau artimiausiu metu ir čia prognozuojama naktimis daugiau nei 20 laipsnių žemiau nulio. Gazeta.ru teigimu, vasario 22, 23 ir 24 d. naktys bus šalčiausios šią žiemą. O ir dienos šiluma nelepins. Sinoptikai įspėja gyventojus, kad ilgas buvimas šaltyje gali turėti pasekmių.

Vasario 23-iąją Rusija mini Kariuomenės dieną, tačiau sinoptikai negailestingi – dieną temperatūra gali siekti 11–16 laipsnių šalčio, o tai yra apie 7 laipsniais žemiau nei vidutinė daugiametė norma, ir tai gali būti šalčiausia diena Maskvoje per 50 metų.

Vytauto Šauklio nuotr./Žiemos vaizdai Vytauto Šauklio fotografijose
Vytauto Šauklio nuotr./Žiemos vaizdai Vytauto Šauklio fotografijose

Arktinis šaltis atslenka ir į Sankt Peterburgą, čia antroje savaitės pusėje taip pat naktimis bus 15–20 laipsnių šalčio, dienomis sušils viso labo iki 8–11 šalčio, bet ir tai tik dėl saulės, kuri šiek tiek sušildys. Temperatūra prognozuojama apie 6–8 laipsniais žemesnė nei vidutinė daugiametė.

Šaltis skverbiasi į Europą

Šalčiai gąsdina ir ukrainiečius. Unian.net praneša, kad Ukraina nuo antradienio patenka į galingo aukšto slėgio – anticiklono veikimo lauką, tad jau artimiausiomis naktimis bus šalta. Rytiniuose rajonuose termometrų stulpeliai leisis iki 6–12 laipsnių, vakariniuose – 9–15 šalčio. Kijeve naktimis prognozuojama iki 10 laipsnių šalčio.

Lenkijoje šią savaitę irgi su kiekviena diena bus vis šalčiau. Tačiau, kaip rašo tvnmeteo.tvn24.pl, šaltis čia nespaus kaip Lietuvoje ar dar labiau į šiaurę ir rytus esančiose šalyse. Lenkai turi kitų problemų – miestuose fiksuojamas pavojingas smogas, dėl šios priežasties kai kur galima naudotis nemokamu viešuoju transportu.

Savaitės pabaigoje šaltis pasieks ir Vakarų Europą, sinoptikai prognozuoja, kad kai kur gali būti pasiekti šalčio rekordai. Minusinė temperatūra jau penktadienį bus Berlyne (–7), Prahoje (–6), Briuselyje (–3). Panašūs orai numatomi ir šeštadienį, minusinė temperatūra pasieks ir Vieną, Zagrebą, Bukareštą.

Vytauto Šauklio nuotr./Žiemos vaizdai Vytauto Šauklio fotografijose
Vytauto Šauklio nuotr./Žiemos vaizdai Vytauto Šauklio fotografijose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius