Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 30 /23:54

Lietuvoje prasiautė audra: pasipylė kruša, nusiaubta Ignalina, potvyniai Jonavoje, Ukmergėje, stichija traukiasi į Latviją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad trečiadienio vakarą Lietuvoje buvo susiformavę keli audrų masyvai. Audra po 19 val. jau siautėjo Marijampolės, Alytaus, Panevėžio, Kauno ir Vilniaus apskrityse. Nuo audros ypač smarkiai nukentėjo Kazlų Rūdos savivaldybė, kur prilaužyta daugybė medžių. Medžių šakomis ir medžiais užversti keliai ir nuo Visagino link Vilniaus. Ignalinoje po vėtros – nuplėšti stogai, išvartyti medžiai, apsemtos gatvės.

Kur juda audra?

„Šiuo metu, 19:00, Lietuvoje susiformavę keli audrų masyvai. Intensyvi perkūnija, kruša, smarkus lietus ir vėjo sustiprėjimai stebimi Marijampolės, Alytaus, Panevėžio, Kauno ir Vilniaus apskrityse.

Artimiausiu metu šie debesys plėsis, keliaus šiaurės kryptimi, taip pat formuosis nauji audrų masyvai. Numatomas smarkus lietus, intensyvi perkūnija, 15–20 m/s vėjo sustiprėjimai, kai kur iki 25 m/s, vietomis kris kruša iki 5 cm“, savo paskyroje „Facebook“ pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad 20.15 val. intensyviausios audros slenka Vilniaus, Utenos, Kauno ir Panevėžio apskrityse.

15 min skaitytojo nuotr./Žaibas Zarasų raj.
15 min skaitytojo nuotr./Žaibas Zarasų raj.

Šiuose regionuose fiksuojama intensyvi perkūnija, vėjo sustiprėjimai bei smarkus lietus (Ukmergės AMS per mažiau nei valandą iškrito 26 mm lietaus).

„Artimiausiu metu šie debesys keliaus daugiausia šiaurės kryptimi. Apims didesnę Panevėžio apskrities dalį, išplis į Šiaulių apskritį. Numatomas smarkus lietus, intensyvi perkūnija, vėjo sustiprėjimai iki 15–20 m/s, kai kur iškris kruša iki 3–5 cm“, – rašoma pranešime.

Nauji intensyvaus lietaus su perkūnija masyvai iš Baltarusijos atslenka į pietrytinius rajonus. Pasak sinoptikų, artimiausiu metu jie plis, pasieks Vilnių, kuriame taip pat numatomas intensyvus lietus su perkūnija, galimi vėjo sustiprėjimai iki 20 m/s.

VIDEO: Vilkaviškio rajone praūžė audra, talžė ir kruša

22:15 val. duomenimis, intensyviausios audros išlieka Utenos ir Panevėžio apskrityse. Tęsiasi smarkus lietus, fiksuojama perkūnija ir smarkaus vėjo gūsiai. Kituose regionuose audrų intensyvumas jau sumažėjęs, išlieka tik vidutinio intensyvumo lietus.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos žemėlapis/
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos žemėlapis/

Artimiausiu metu debesys ir toliau judės į šiaurę, intensyvios perkūnijos masyvai pasitrauks į Latviją. Daug kur kris vidutinio intensyvumo lietus, perkūnijos ir gūsingo vėjo tikimybė sumažės.

Dešimtys tūkstančių be elektros

ESO duomenimis, audra daugybę žmonių paliko be elektros.

Daugiausia elektros gedimo fiksuojama šiaurės rytinėje šalies dalyje. Ten vėjo greitis škvalo metus siekė bent 20-25 m/s. Per visą Lietuvą be elektros liko apie 20 tūkst. klientų. Tai gali būti apie 40-50 tūkst. gyventojų, rašoma „Facebook“ svetainėje „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

ESO 23 valandos duomenimis, elektros neturėjo daugiau nei 18 tūkst. vartotojų.

Pasipylė kruša

Vilkaviškio rajone, Patilčiuose, vakare žemė ėmė maišytis su dangumi. Kilo stiprus vėjas, pasipylė ne tik liūtis, bet ir stipri kruša. Stichija truko apie 15minučių.

Kruša išgąsdino ir Vilkaviškio rajono Gižų kaimo gyventojus. Iš dangaus krito dideli ledo gabalai.

Nedidelė kruša iškrito ir Kaune bei Kauno rajone.

15min skaitytojo nuotr./Kaune iškrito kruša
15min skaitytojo nuotr./Kaune iškrito kruša

Kazlų Rūdą nusiaubė škvalas

Višakio Rūdos kaimą Kazlų Rūdos savivaldybėje nusiaubė škvalas. Prilaužyta medžių, medžių šakų ant kelių. Nufilmuotuose vaizduose matyti, kad lūžę medžiai ir šakos užvertė kelią, juo neįmanoma pravažiuoti. Matyti bent vienas įstrigęs automobilis. Kazlų Rūdos savivaldybėje praūžusi audra medžių privartė ir kitose vietose.

Pasak vietos mero, škvalas laužė ir vertė medžius visoje savivaldybėje.

„Apie pusantro kilometro ruože priversta medžių. Ir kitur priversta – gaunam pranešimų apie išvartytus medžius“, – pasakojo Mantas Varaška. Jis teigė neturintis duomenų apie nukentėjusiuosius.

Užfiksavo škvalo siautėjimą

15min skaitytojas Egidijus pasidalijo savo nufilmuotais šokiruojančiais vaizdais, kaip škvalas siautėjo Judrarūdės kaime Kazlų Rūdos savivaldybėje.

Vaizdo įraše matyti, kaip itin stiprūs vėjo gūsiai sodyboje lanksto didelius medžius tol, kol jie neišlaiko ir lūžta. Kartu su jais pabyra ir tvora. Egidijus sakė, kad ketina kreiptis į draudimą, kadangi nuosavybė drausta. Jis sakė, kad valandą iki audros iš po tų medžių patraukė automobilį nujausdamas, kad bus negerai. Vaizdo įrašo autorius įspėja ir kitus: nelaikykite automobilių po medžiais.

VIDEO: Kazlų Rūdos savivaldybėje škvalas išvertė medžius ir sodybos tvorą

Po pusės aštuonių vakaro smarki liūtis užklupo Ukmergę.

Vilniuje po aštuntos vakaro ėmė siautėti itin stiprūs vėjo gūsiai, dangus aptemo, ėmė žaibuoti. Palijo, tačiau audra pro sostinę praslinko šonu.

Ignalinoje priversta medžių, nuplėšti stogai, apsemtos gatvės

Ignalinos rajono savivaldybė pranešė, kad praūžusi audra pridarė daug žalos ir Ignalinos mieste, ir kai kur seniūnijose. Labiausiai nukentėjo Ignalina. Daug kur apsemtos gatvės, nulaužti medžiai ar jų šakos, apgadinti pastatų stogai, automobiliai, nutraukti elektros laidai.

Gyventojų prašoma patiems nesiimti jokių darbų, neliesti elektros laidų. Intensyviai vyksta tarnybų darbas, padariniai šalinami.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Situacijų koordinavimo skyriaus atstovas BNS sakė, kad nulaužti medžiai šalinami.

Be dalies stogo liko Ignalinos ugniagesių gelbėtojų pastatas. Nukentėjo kapinės Ažušilės sankryžoje.

Ignalinos rajono savivaldybė taip pat pasidalijo ir patarimais, kaip elgtis audros, žaibavimo metu, kas dar gali būti naudinga, jeigu ateis eilinė audros banga.

D.Štraupaitė: niekur nevykite, keliai baisūs

Visagino rajono tarybos narė Dalia Štraupaitė nufilmavo audros padarinius pakeliui iš Visagino į Vilnių. Politikė ragino žmones sėdėti namuose ir niekur nevažiuoti, nes keliai baisūs, vien šakos, didžiulės automobilių eilės.

Anot jos, visas kelias nuo Visagino iki Vilniaus priverstas medžių, prilaužytų šakų.

„Toks yra visas kelias pakeliui į Vilnių. Medžiai griuvo Dūkšte, nunešti šiltnamiai, Ignalinoje praūžė baisi audra, nunešti medžiai, taip pat ir prieš Pabradę“, – sakė D.Štraupaitė, ragindama žmones likti namuose, nes keliuose gausu prilaužytų šakų, susidarė kilometrinės spūstys.

D.Štraupaitės teigimu, tarnybos dirba, tačiau nespėjama tvarkytis.

„Ypač nukentėjo Ignalina, parkas, kur vykdavo renginiai, estrada, prilaužyta medžių, didžiausios, storiausios pušys nulaužtos, ne išversti su šaknimis, o nulaužtos. Tad būkite atsargūs, likite namuose. Aš išsiruošiau į Vilnių, į jubiliejų, bet turbūt reiks grįžti namo arba nakvoti pakeliui“, – kalbėjo vaizdo įrašė D.Štraupaitė.

Jos teigimu, medžiai guli ant kelių tiek nuo Visagino iki Dūkšto, taip ir toliau Vilniaus link.

Patvino ir Jonava

Jonavoje stiprus lietus su žaibais ir perkūnija prasidėjo apie 20 val. ir tęsėsi apie 20 minučių. Netrukus po to socialiuose tinkluose jonaviečiai ėmė dalintis fiksuotais vaizdais. Stipriai patvino miesto centre esančios gatvės.

„Stenkitės centrą apvažiuoti, kelios mašinos jau paskendo“, – apie Jonavą rašoma grupėje „Orų entuziastai“.

VIDEO: Po stipraus lietaus Jonavoje patvino gatvės

Ukmergė irgi apsemta

Stipri liūtis pasiekė ir Ukmergės miestą. Miesto centre buvo apsemtos gatvės, namų kiemai ir rūsiai.

VIDEO: Audra užklupo Ukmergę: apsemtas kiemas, vanduo teka į rūsį

Žmonės dalijasi įspūdžiais, kad per daugiau nei 20 metų nėra to matę.

Viktorija feisbuke dalijasi vaizdu iš Ukmergės Gedimino gatvės. Čia užfiksuota, kaip automobilis yra iki pusės apsemtas.

Aurelijos Stremeckienės nuotr./Audra Ukmergėje, Gedimino gatvėje
Aurelijos Stremeckienės nuotr./Audra Ukmergėje, Gedimino gatvėje

Socialiniuose tinkluose skelbiama daugiau nuotraukų iš miesto: gatvės virtusios srauniais upeliais.

Visaginas irgi skęsta

Apie 20 val. antra audros banga užplūdo Visaginą. Mieste stipriai lyja ir žaibuoja. Užlietos kai kurios Visagino gatvės, po vienu tiltu tyvuliuoja ežeras.

Nikolajaus Lebedevičiaus nuotr./Užlieta erdvė Visagine po tiltu
Nikolajaus Lebedevičiaus nuotr./Užlieta erdvė Visagine po tiltu
Nikolajaus Lebedevičiaus nuotr./Užlieta erdvė Visagine po tiltu
Nikolajaus Lebedevičiaus nuotr./Užlieta erdvė Visagine po tiltu

Užfiksavote audrą? Siųskite nuotraukas, filmuotą medžiagą 15min@15min.lt arba įkelkite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius