-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 20

Žaibai be griaustinio ir lietaus: gegužę galime stebėti retą reiškinį – amalą

Įpusėjusi gegužė į Lietuvą atginė karštus orus. Kai kurie žmonės stebisi pastarosiomis dienomis pasitaikančiais žaibais be griaustinio ir be lietaus. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė 15min.lt sakė, kad šis reiškinys – paprasčiausias amalas.
Žaibas
Žaibas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Žaibas be griaustinio yra amalas. Taip nutinka tuomet, kai žaibuoja labai aukštai arba toli, būna, iš debesies į debesį žaibuoja – visas dangus būna nušviestas žaibais. Tai žmonėms atrodo labai baisiai, tačiau tokie reiškiniai būna“, – sakė ji.

Ji pabrėžė, kad kasmet tokiu metu prasideda intensyvių perkūnijų laikotarpis, gegužę galima sulaukti škvalo, net viesulų.

Anot A.Galvonaitės, dabar amalui – puikiausios sąlygos: „Vyrauja didelis nepastovumas, formuojasi perkūnijos debesys. Griaustinio ir žaibų galime išgirsti ir išvysti visokiausių.“

Ji pabrėžė, kad kasmet tokiu metu prasideda intensyvių perkūnijų laikotarpis, gegužę galima sulaukti škvalo, net viesulų.

„Tai yra didžiausių kontrastų laikas. Nurimsta tik tada, kai ilgesniam laikui nusistovi, pavyzdžiui, aukšto slėgio sritis. Dabar keliauja aukšto slėgio sritis, žemo slėgio sritis, jos susitinka ir vyksta dvikova“, – sakė ji.

Prognozuojami neramūs orai

Kaip rašo portalas orai.lt, neramūs orai prognozuojami ir antradienį bei trečiadienį. Daugelyje Aukštaitijos, Dzūkijos vietovių trumpai palis. Pasigirs perkūnijos. Dvelks silpnas vėjas. Tik perkūnijos metu jis ketina sustiprėti iki 14 m/s. Šiluma ir toliau lepins. Naktimis temperatūra svyruos tarp 11-16, dienomis kops iki 22-27 laipsnių.

Vasariškais orais turbūt galėsime džiaugtis ir ateinantį savaitgalį.

Ketvirtadienio naktį trumpi lietūs užsiliks tik kai kur. Papūs nestiprus pietryčių, pietų vėjas. Temperatūra išliks aukšta. Naktį prognozuojama 11-16, dieną 23-28 laipsniai šilumos.

Penktadienį galima tikėtis dar aukštesnės temperatūros. Naktį temperatūra lėtai pažemėjusi iki 12-17 laipsnių, dieną pašoks net iki 25-30 laipsnių karščio. Išliks pietryčių, pietų vėjas. Šią dieną galingesni lietaus kamuoliniai debesys neturėtų pasirodyti.

Vasariškais orais turbūt galėsime džiaugtis ir ateinantį savaitgalį. Yra tikimybė, kad tik dienomis vietomis trumpai su perkūnija palis. Naktimis temperatūra bus artima 15, o dienomis 25 laipsniams šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius