Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 08 /10:58

Gelbėtojai įspėja: Lietuvą purtys škvalas

Trečiadienio rytą vakariniame šalies pakraštyje, o dieną daugelyje rajonų griaudės perkūnija, o vietomis gali siausti škvalas – vėjo gūsiai sieks 15–20 metrų per sekundę.
Žaibas
Žaibas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja  škvalo metu nestovėti po aukštais medžiais, prie elektros linijų. O žaibuojant ir griaudžiant patartina likti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų.

Taip pat būtina išjungti visus elektros prietaisus, nekalbėti judriojo ir stacionaraus ryšio telefonu. Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsdami skubėkite į krantą. Griaudžiant nebėgiokite, nevažiuokite motociklu ar dviračiu, nelaikykite rankose metalinių daiktų.

Elektros skirstymo bendrovė LESTO prašo gyventojų pastebėjus nutrūkusį oro linijos laidą ar elektros linijos atvado laidą, jokiu būdu jo neliesti ar priartėti arčiau kaip per 8 metrus. Negalima artintis ir liesti ant elektros laidų užvirtusių medžių, užkritusių šakų ar nuvirtusių oro linijų atramų, nes jie taip pat gali būti pavojingi gyvybei. 

Bendrovė primena, kad norint išvengti elektros poveikio, kai ant šlapios žemės ar žolės yra nukritęs nutrauktas elektros linijos laidas, reikia eiti smulkiais žingsneliais, statant kuo arčiau koją prie kojos arba šokinėti ant vienos kojos.

Jei elektros linijos laidas užkristų ant automobilio esant jame, iš jo negalima išlipti įprastu būdu. Kad nebūtų sukurta elektros grandinė ir žmogus nepatirtų elektros smūgio, iš automobilio reikia iššokti abiem kojomis, nesiliečiant prie metalinių detalių. Likus automobilio viduje reikia stengtis nesiliesti prie metalinių detalių.

Orai.lt rašė, kad trečiadienį iš vakarų arčiau mūsų šalies pasistūmės nauja lietaus zona ir slenkant atmosferos frontui trumpi lietūs numatomi daugelyje Lietuvos vietovių. Lietų lydės perkūnija. Pūs stiprokas pietinių krypčių vėjas, kai kur kils škvalas, kurio metu vėjas stiprės iki 20 m/s. Dieną daug kur spės sušilti iki 25-30, tik vakariniame šalies pakraštyje išsilaikys vėsesni orai – 21-24 laipsniai šilumos.

Užfiksuosite škvalo padarinius? Nuotraukas ir vaizdo medžiagą siųskite 15min@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius