-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 11

Hidrometeorologijos tarnyba: stichinė sausra pasitraukė

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pranešime informuoja, kad dėl lietingos liepos pradžios stichinė sausra pasitraukė iš Varėnos, Elektrėnų ir Trakų rajonų.
Sausra Vilniuje
Sausra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sinoptikai rašo, kad dar dviejose savivaldybėse (Birštono ir Švenčionių r. sav.) sausas periodas buvo pasiekęs pavojingo meteorologinio reiškinio – sausringo laikotarpio – rodiklius.

meteo.lt nuotr./Sausra 2019 m.
meteo.lt nuotr./Sausra 2019 m.

„Daugelyje šalies rajonų taip pat buvo labai sausa, tačiau nei pavojingos, nei stichinės sausros rodikliai pasiekti nebuvo. Nepaisant to, nuostoliai žemės ūkiui ir kitiems sektoriams šiais metais yra ir bus išties dideli, net palyginti su praėjusiais metais, kai stichinė sausra buvo apėmusi gerokai daugiau, t. y. 24 šalies savivaldybes“, – rašoma Hidrometeorologijos pranešime.

meteo.lt nuotr./Sausra 2018 m.
meteo.lt nuotr./Sausra 2018 m.

Stichine sausra yra laikomos sąlygos, kai sausrą apibūdinančio hidroterminio koeficiento (HTK) reikšmės < 0,5 išsilaiko ilgiau nei 30 dienų (Lietuvos Respublikos Aplinkos ministro 2011 m. lapkričio 11 d. įsakymu Nr. D1-870 „Dėl stichinių, katastrofinių meteorologinių ir hidrologinių reiškinių rodiklių patvirtinimo“ patvirtinti stichinės sausros aktyviosios augalų vegetacijos laikotarpiu rodikliai). Kai HTK < 0,5 išsilaiko 15–30 dienų, sausringas laikotarpis aktyviosios augalų vegetacijos metu laikomas pavojingu meteorologiniu reiškiniu.

Ketvirtadienio duomenimis, sausringos sąlygos vis dar išlieka Elektrėnų, Trakų ir Kėdainių apylinkėse. Vietomis Rytų Lietuvoje, taip pat Pasvalio, Radviliškio, Kelmės, Šakių ir Alytaus rajonuose fiksuojamas nežymus drėgmės trūkumas. Kitur šalyje vyrauja optimalios drėgmės sąlygos, o daug kur šalies vakaruose (Mažeikių, Naujosios Akmenės, Plungės, Telšių, Klaipėdos, Rietavo, Šilutės, Šilalės ir Pagėgių apylinkėse) bei Kalvarijos savivaldybėje, kur kritulių iškrito gerokai daugiau nei kitur, susidaręs drėgmės perteklius.

Ketvirtadienį įdienojus ir po pietų tai vienose, tai kitose vietovėse praslinks trumpalaikis, daugiausia negausus lietus. Iki vakaro lietus pasirodys daugelyje rajonų, tačiau pajūrio ir Vakarų Žemaitijos gyventojai lietaus turėtų išvengti.

Kai kuriose vietovėse tikėtinos pavienės perkūnijos. Vėjas pūs iš šiaurės vakarų, bet nelabai stiprus, tik užslinkus lietaus debesiui jis stiprės iki vidutinio. Temperatūra įdienojus pakils iki 18–22 laipsnių.

Penktadienio naktį debesys sklaidysis, trumpai palis tik vietomis, didesnė lietaus tikimybė bus rytiniuose šalies rajonuose. Dvelks nestiprus šiaurės vakarų, šiaurės vėjas. Paryčiais oras atvės iki 8–13 laipsnių. Dieną debesų bus daugiau, trumpas lietus vėl apsilankys didesnėje šalies dalyje, kai kur gali ir perkūnija nugriaudėti. Nestiprus vėjas pūs iš šiaurės vakarų, šiaurės. Termometrai vidurdienį rodys 17–22 laipsnių šilumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius