Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 08

Hidrometeorologijos tarnyba: virš Lietuvos suplonėjo ozono sluoksnis

NASA duomenimis, neįprastai sumažėjus bendrajam ozono kiekiui (BOK) virš Arkties, pokyčiai buvo užfiksuoti ir Lietuvoje. Hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) pranešime žiniasklaidai pažymi, kad jog toks kiekis, koks yra virš Lietuvos, dar nėra laikomas ozono skyle.
Suplonėjęs ozono sluoksnis virš Arkties
Suplonėjęs ozono sluoksnis virš Arkties / Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Kauno meteorologijos stoties duomenimis, 2020 m. balandžio 6 d. BOK vidutiniškai siekė apie 308 Dobsono vienetus (toliau – DU), tai yra 21 proc. mažiau nei tos paros standartinė klimato norma. Balandžio 7 d. fiksuotas BOK buvo lygus 318 DU (19 proc. žemiau normos).

Anot NASA, taip atsitiko dėl stiprių vakarų krypties vėjų veiklos, kai šaltas oras užsilaikė vadinamajame Šiaurės ašigalio „poliariniame sūkuryje“, tačiau tokia būsena virš Arkties nekenkia žmonių sveikatai ir greičiausiai situacija pagerės po kelių savaičių. Atkreipiame dėmesį, jog jeigu atmosferos sritis su suplonėjusiu ozono sluoksniu pasislinks arčiau vidutinių platumų, galimas ultravioletinės Saulės spinduliuotės (UV) padidėjimas. Tačiau jis nepadidės tiek, kad būtų pasiektas tropinių platumų lygis, nes saulės aukštis dar nėra didelis.

Vis dėlto dažnėjant saulėtoms dienoms rekomenduojame atkreipti dėmesį į UV indekso prognozes, kurias galite rasti LHMT svetainės skyrelyje „UVI prognozės“ ir apsisaugoti pagal rekomendacijas.

Daugiau informacijos apie ozoną, ultravioletinę Saulės spinduliuotę, jos keliamus pavojus ir apsaugą LHMT tinklalapyje, o kasdieninius ozono žemėlapius skelbia NASA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius