Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 11

Ilgalaikė spalio orų prognozė: ko tikėtis?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba savo paskyroje „Facebook“ skelbia ilgalaikę spalio mėnesio orų prognozę. Kokių orų galime tikėtis?
Ruduo Labanoro girioje
Ruduo Labanoro girioje / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad spalis (standartinė klimato norma: SKN: 7,3 °C ir 68 mm) bus apie 1,0–1,5 °C šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis 15–20 proc. didesnis nei daugiametė norma, rašo Meteo.lt.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia ir kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis: spalio mėnesis, skaičiuojama, turėtų būti maždaug 1–2 laipsniais šiltesnis , o kritulių kiekis – iki 20–30 proc. didesnis nei norma.

Apibendrinus, dešimtasis metų mėnuo turėtų būti šiltesnis ir drėgnesnis už normą. Meteo.lt primena, jog pastarųjų keleto metų spaliai pasitaikė šilti (dalis – net labai šilti), o kritulių kiekis būdavo mažesnis arba artimas normai.

Šiemet pirmos septynios spalio dienos buvo šiltesnės už normą ir tik dabar (dėl šaltesnių naktų) vidutinė oro temperatūra yra žemesnė už daugiametį vidurkį. Taigi, spalio mėnesio vidutinė oro temperatūra labai priklauso nuo to kiek šaltesnių naktų būna per mėnesį.

Meteo.lt atkreipia dėmesį, kad tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami.

Faktai apie spalio temperatūrą

Štai taip atrodo kiekvienos spalio dienos rekordų ir vidutinės daugiametės oro temperatūros kreivės. Kone visas mėnuo patenka į 5–10 laipsnių vidutinės oro temperatūros intervalą t. y. tikrojo rudens laikotarpį.

Vidutiniškai spalio 4 d. Lietuvoje pasibaigia aktyvioji augalų vegetacija: anksčiausiai – rytinėje šalies dalyje, o vėliausiai – pajūrio ruože ir Kuršių nerijoje. Šiemet dėl užsitęsusios vasaros aktyvioji augalų vegetacija dar tęsiasi (pernai ji baigėsi 10 dienų anksčiau nei vidutiniškai).

Pačiame mėnesio gale, vidutiniškai spalio 31 d., Lietuvoje visiškai baigiasi augalų vegetacija ir prasideda pereinamasis laikotarpis tarp rudens ir žiemos – priešžiemis, kurio metu labai dažni darganoti orai, pasirodo pirmasis sniegas bei gali trumpam susidaryti sniego danga.

Kaip galite matyti pateiktame grafike, spalis yra paskutinis metų mėnuo, kuomet dar įmanoma sulaukti vasariškos oro temperatūros (virš 20 laipsnių). Didžiausia to tikimybė – pirmojoje mėnesio pusėje (atėjus bobų vasarai). Žvelgiant į praeitį, 2018–2022 metų laikotarpio spaliai buvo šilti (2020 metais pasitaikė ypač šiltas).

Spalio oro temperatūros rekordai

Žemiausia oro temperatūra -19,5 °C buvo užfiksuota Varėnos meteorologijos stotyje 1956 metų spalio 31 d. Įdomu tai, kad 22 dienas (iš 31) minimalios oro temperatūros rekordai buvo pasiekti būtent Varėnoje. Tai lemia toje vietovėje vyraujantys smėlingi dirvožemiai, kurie naktį greičiausiai atšąla.

Aukščiausia oro temperatūra +26,0 °C buvo užfiksuota Kybartų meteorologijos stotyje 1985 m. spalio 5 d. Daugiausia spalio mėnesio šilumos rekordų užfiksuota pietinėje Lietuvos dalyje, iš jų svari dalis Kybartuose ir Varėnoje (kartu net 17 dienų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius