-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sinoptikų prognozė visam vasariui: koks jis bus šią žiemą?

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba socialiniuose tinkluose pasidalijo, kas laukia mūsų visą vasarį. Orai turėtų būti įvairūs, vis dėlto – šiltesni ir drėgnesni, nei įprastai būna vasarį.
Vilniuje didelis snygis: dangus maišėsi su žeme
Sniegas Vilniuje / Greta Skaraitienė/BNS

„Sausiui sudaryta ilgalaikė prognozė išsipildė. Na o šį kartą pažvelkime į vasario ilgalaikes prognozes.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad vasaris (standartinė klimato norma: SKN: -2,5 °C ir 43 mm) bus iki 0,5° šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis apie 20–30 % didesnis nei norma.

Truputį kitokius skaičiavimų rezultatus pateikia kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis: vasario mėn., skaičiuojama, turėtų būti maždaug 1–2 laipsniais šiltesnis, o kritulių kiekis – iki 50–60 % didesnis nei norma.

Apibendrinus, antrasis šių metų mėnuo turėtų būti bent truputį šiltesnis ir drėgnesnis už daugiametę normą“, – štai tokia orų prognozė šiam vasariui.

LHTM duomenimis, 2019–2020 ir 2022–2023 m. vasariai buvo labai šilti, o 2018 ir 2021 m. pasitaikė šaltesni už normą. Tuo tarpu, kritulių kiekis 2019 ir 2023 maždaug artimas normai, 2020 ir 2022 m. – gerokai didesnis už normą, o 2018 ir 2021 m. – mažesnis už normą.

„Bendra tendencija: vasario mėnesiai dažniau būna šiltesni ir drėgnesni už normą (nei būdavo seniau)“, – teigia sinoptikai, primindami, kad tai – eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas.

Todėl esą svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šaltų ir/ar sausų dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius