-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 30

Kalendoriuje dar lapkritis, o už lango – tikra žiema: kai kur prisnigo vos ne iki kelių

Lapkričio paskutinė diena išaušo tokia balta, kaip tikrų tikriausią žiemą. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, kai kur sniego priberta išties įspūdingai. Pagal meteo.lt pateikiamą žemėlapį, Rokiškyje antradienio rytą, 6 val., sniego danga jau siekė 25 centimetrus. Kol kas tai storiausias sniego sluoksnis Lietuvoje.
Snieguotas rytas Vilniuje
Snieguotas rytas Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau pirmadienio vakarą Rokiškis išsiskyrė tuo, kad sniego čia buvo išties daug.

„Remiantis 8 val. duomenimis, storiausia sniego danga buvo susidariusi šiaurės rytiniuose rajonuose. Rokiškio meteorologijos stotyje fiksuoti net 24 cm! Nemažai prisnigo ir Tauragnų (20 cm), Anykščių (15 cm), Pasvalio (15 cm) ir Akmenės (14 cm) apylinkėse. Ploniausia sniego danga fiksuota pietrytiniame šalies pakraštyje ir apie Šilutę. Nidoje sniego danga iš viso nesusidarė (0 cm)“, – antradienį skelbia meteo.lt feisbuke.

Antradienį 6 val. ryto atnaujintame žemėlapyje, kuriame pateikiamas sniego dangos storis automatinėse meteorologijos stotyse, Rokiškyje sniego danga net 25 centimetrai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Sniego dangos žemėlapis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos nuotr./Sniego dangos žemėlapis

Kitur Lietuvoje sniego kukliau – Naujojoje Akmenėje jo prisnigta iki 14 cm, Dūkšte 13 cm, Švenčionyse 11 cm, Biržuose ir Šiauliuose – 9 cm.

„Vakar dieną Lietuvoje orai buvo labai nevienodi. Šalies pietryčiuose laikėsi teigiama oro temperatūra (Šalčininkuose iki +2,1 °C), lijo lietus, krito šlapdriba, kitur buvo maždaug apie nulį ir snigo. Vietomis labai gausiai.

Naktį pradėjo šalti visoje šalyje (išskyrus Nidą ir Ventę). Žemiausia oro temperatūra siekė –5 laipsnius šalčio. Daugiausia rytiniuose rajonuose pasnigo ir pustė“, – praneša meteo.lt.

Keli tūkstančiai be elektros

Ankstų antradienio rytą skelbta, kad dėl iškritusio gausaus sniego elektros dar neturi apie 2,5 tūkst. Utenos regiono gyventojų – maždaug puse mažiau, nei naktį.

„Situacija po nakties pasikeitusi į gera – per pusę sumažinome bendrą skaičių klientų, kurie yra be elektros: šiuo metu jų yra apie 2,5 tūkst., kai naktį buvo 5 tūkstančiai.

Svarbu pabrėžti, kad tai – nebūtinai tie patys klientai, kai kurie ir kartojasi“, – BNS antradienį sakė Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atstovas spaudai Paulius Kalmantas.

Likusioje Lietuvos dalyje problemų dėl elektros tiekimo neužfiksuota.

Dirbo ir ugniagesiai

Pastarąją parą iškritus gausiam sniegui, ugniagesiai 27 kartus visoje Lietuvoje vyko šalinti ant kelių nuvirtusių medžių.

„Daugiausia tokių darbų buvo Utenos apskrityje – 22“, – BNS antradienį sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Tiek gelbėjimo darbų užregistruota nuo pirmadienio 6 val. ryto iki antradienio 6 val. ryto.

Rokiškio rajone pirmadienio vakarą, apie 17.24 val. buvo gautas pranešimas, kad Jūžintų seniūnijoje, Jūžintų miestelyje, ant važiuojančio „Audi“ automobilio užvirto medis.

Vilniuje dirbo visą naktį

Vilniuje sniego nedaug, tačiau sostinės gatves prižiūrinti bendrovė „Grinda“ sako darbo turėjusi visą naktį. Pirmadienio vakarą barstytuvai išvažiavo jau po vakarinių spūsčių, apie 19 val., kaip teigė bendrovės atstovas Egidijus Steponavičius, teko skubėti, kadangi jau po 20 val. temperatūra pradėjo kristi.

„Barstytuvai suka ratus iki šiol, jau išbarstyta apie 1,5 tūkst. tonų druskos, – antradienį apie 10 val. ryto sakė E.Steponavičius. – Situaciją sunkina ir tai, kad paryčiais pradėjo pustyti, susidarė tokios sniego kepurės. Todėl vairuotojus norime įspėti, kad nesvarbu, jog gatvės gerai pabarstytos ir šlapios, jose gali būti pavojingų supustytų sniego liežuvių.“

Antradienio rytas, „Grindos“ atstovo teigimu, Vilniuje buvo gana įprastas ir be didesnių spūsčių. Rimtesnių nusiskundimų neturėjo ir „Vilniaus viešasis transportas“.

Kai kur sąlygos sudėtingos

Lietuvos automobilių kelių direkcijos teigimu, 9 val. sudėtingos eismo sąlygos tebebuvo rytų ir šiaurės Lietuvoje: čia valstybinės reikšmės kelių dangos daug kur provėžotos, padengtos pažliugusiu ar prispausto sniego sluoksniu, slidžios.

Daugelyje likusių šalies rajonų pagrindinių kelių dangos daug kur šlapios, vietomis provėžotos ir slidžios, mažesnio intensyvumo keliai padengti puraus ar prispausto sniego sluoksniu. AB „Kelių priežiūra“ apsnigtus ir slidžius kelių ruožus valo ir barsto, tačiau vairuotojų prašome atsižvelgti į kelio dangos būklę ir meteorologines sąlygas bei rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Snieguotas rytas Vilniuje
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Snieguotas rytas Vilniuje

Pietvakarių Lietuvoje valstybinės reikšmės keliai daugiausia drėgni.

Šiaurės rytų Lietuvoje bei Ukmergės rajone sninga, kitur be kritulių. Oro temperatūra nuo 1 laipsnio šilumos iki 3 laipsnių šalčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius