Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 25

Klimato kaita privers žmones bėgti iš namų: 2050 metais šių pabėgėlių bus 250 milijonų

Daugelyje šalių, ypač skurdžiai gyvenančių, dirvožemis sausėja, dykumos plečiasi, o vandens resursai senka arba tampa vis labiau užteršti. Tokią žinią pasauliui siunčia „La Vanguardia“ ir Alberto Barbieri. Taip pat inopressa.ru cituoja demografus, kurių teigimu, po kelerių metų plūstelės tiek pabėgėlių, kad dabar Europą gąsdinantys srautai teprimins varganus šaltinėlius.
Antroji pagal dydį pasaulyje Gobio dykuma iš oro
Antroji pagal dydį pasaulyje Gobio dykuma iš oro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viduje perkeltų asmenų monitoringo centras (Norvegijos tarnyba pabėgėlių reikalams) teigia, kad 2014 metais 19,3 mln. žmonių paliko savo namus dėl ekologinių katastrofų. Atrodytų, migrantai bėga dėl karo ir ekonominių priežasčių, tačiau pagrindinė priežastis – klimato kaita.

Sausra ir karas Sirijoje

Kaip pavyzdį, kai klimatas paveikia žmonių gyvenimą, A.Barbieri pateikia kaitrą ir didžiulę sausrą 2010 metais: „Rusijoje grūdų derlius sumažėjo 33 proc., Ukrainoje – 18 proc.“ Tai lėmė, kad per kelis mėnesius grūdų kainos išaugo dvigubai. Toks kainų pokytis itin paveikė Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką. O 2011-aisiais Tunise prasidėjo Arabų pavasaris, kai žmonės išėjo protestuoti visų pirma dėl brangstančios duonos.

„Scanpix“/AP nuotr./Gvatemaloje dėl sausros ima trūkti maisto skurdžiai gyvenantiems žmonėms
„Scanpix“/AP nuotr./Gvatemaloje dėl sausros ima trūkti maisto skurdžiai gyvenantiems žmonėms

„Sirijoje 2006-2011 metais buvo didžiausia jos istorijoje sausra. Žuvo didžioji dalis galvijų, apie 2 mln. žmonių iš kaimų patraukė į miestus, tačiau ten jie negalėjo rasti darbo. Vanduo tapo deficitu, jo gauti tapo sudėtinga. Protesto akcijos buvo malšinamos jėga, o tai tapo karo pretekstu. Dabar sirai, gelbėdamiesi nuo karo, bėga iš savo šalies“, – rašo Ispanijos leidinys.

Vokietijos Makso Planko instituto direktorius Josas Lelieveldas svarsto, kad Artimuosiuose Rytuose jau 2050 metais temperatūra naktimis nebus žemesnė nei 30 laipsnių karščio, o vidurdienį pasieks ir 46 laipsnius (iki XXI amžiaus pabaigos – net ir 50). Tad Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje didžiuliai plotai taps netinkami gyventi, o didelė dalis iš pusės milijardo čia gyvenančių žmonių bus priversti emigruoti.

Vanduo – lyg nafta ar auksas

Kils karų ir dėl vandens, jie taps tokie pat svarbūs kaip kovos dėl naftos išteklių ir aukso. Jau dabar Afrikoje milijonai žmonių kasmet miršta iš troškulio. Čado ežeras, nuo kurio resursų yra priklausomi beveik 30 milijonų Kamerūno, Čado, Nigerijos ir Nigerio gyventojų, per 50 metų sumažės 85 proc.

Gobio dykuma per metus išsiplečia 10 tūkst. kv. km, keldama grėsmę Mongolijai ir dviem Kinijos provincijoms. Aliaskoje ir Grenlandijoje tirpstantys ledynai sudaro sunkumų žvejybai, tad vietos gyventojams tenka traukti laimės ir darbo ieškoti kitur.

Straipsnyje teigiama, kad Jungtinių Tautų duomenimis, šiuo metu daugiau nei 60 proc. emigracijos atvejų yra nulemti uraganų, potvynių ar sausrų, o 2050 metais „klimato pabėgėlių“ skaičius jau bus 250 mln. Iki šiol tokio termino kaip „klimato pabėgėliai“ net nebuvo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Augusta uoste (Sicilija) iš laivo išlaipinami Viduržemio jūroje išgelbėti migrantai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius