Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 29

Klimatologė: šią vasarą – išskirtinai daug oro anomalijų

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) Tyrimų ir plėtros skyriaus vyriausioji klimatologė dr. Indrė Gečaitė teigia, kad šią vasarą buvo užfiksuota tiek anomalijų, kiek nebuvo užfiksuota per pastaruosius kelis dešimtmečius. Karščiai, sausros ir gaisrai buvo stebimi visą sezoną ne tik Europoje, bet ir Rytų Azijoje bei Šiaurės Amerikoje.
Vilnių vėl užpuolė lietaus debesys
Lietus / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Tokią neįprastą situaciją nulėmė retai mūsų pusrutulyje susidaranti atmosferos cirkuliacija: šaltas oras buvo uždarytas virš Arkties, o į vidutines platumas plūdo karštas subtropinis oras.

Atėjus rudeniui, neatrodo, jog šiluma staiga pasitrauks. Buvusiai atmosferos cirkuliacijai reikia šiek tiek laiko persitvarkyti į šaltojo sezono režimą. Vis dėlto dienoms trumpėjant, atmosfera šals ir šals kur kas greičiau nei vandenynai, o dėl didėjančio kontrasto tarp jų orai darysis vis nepastovesni“, – rašoma LHMT socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ruduo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ruduo

Rugsėjo pradžia – šilta

LHMT duomenimis, pirmomis rugsėjo savaitėmis išsilaikys maloni šiluma. Prognozuojama, kad oro temperatūros anomalija sieks 1–1,5°C.

„Oro temperatūra dienos metu neretai pakils iki 20 ir daugiau laipsnių. Tačiau naktys jau bus tikrai vėsios, todėl skirtumas tarp minimalios ir maksimalios paros oro temperatūros gali siekti 10°C ir daugiau.

Artėjant rugsėjo pabaigai, orai vės šiam metų laikui būdingu tempu, į tikrą rudenį pereisime po truputį“, – prognozuoja tarnyba.

Prognozuoja mažiau kritulių

Prognozuojama, jog paskutinės rugsėjo savaitės orai mažai skirsis nuo daugiamečių rodiklių.

„Kalbant apie kritulius – jų tikrai bus mažiau nei standartinė klimato norma, kuri siekia 66 mm. Ypač tai pasijaus pirmomis rugsėjo savaitėmis, mat mūsų šalyje vyraus aukštesnio slėgio laukas.

Šių metų rugsėjį galima įvardyti kaip malonų perėjimą iš vasaros į lietuvišką rudenį“, – rašoma įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius