Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 10

Kodėl vietoj žadėtos saulės kartais gaunam lietų?

Trumpalaikės orų prognozės, kurios sudaromos dviem-trims paroms, pasitvirtina apie 95 atvejais iš 100, „Žinių radijui“ sakė Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros vedėjas Arūnas Bukantis.
Lietus
Lietus / 123rf.com nuotr.

„Žinoma, žmonėms labiausiai įstringa tie atvejai, jeigu prognozė buvo netiksli. Tikslių prognozių niekas ir neatsimena, nes tai yra neįdomu“, – laidoje „Mokslininko užrašai“ kalbėjo A. Bukantis.

Anot jo, prognozėse klaidų visada bus, net ir po 50 ar 100 metų. A. Bukančio teigimu, faktinės situacijos prognostinė reikšmė ar scenarijus vis tiek kažkokiomis detalėmis skirsis, ir tam yra įvairių priežasčių.

„Pirmiausia, mes dar nepakankamai išsamiai žinome apie esamą orų situaciją visame lauke, atmosferoje, vandenyne. Nuo to – esamo būvio įvertinimo – ir prasideda prognozės kūrimas. Po to seka prognozių metodų taikymas, kuriems iki visiško tobulumo dar taip pat trūksta. Menkiausias netikslumas pradinėje informacijoje jau lemia tam tikras klaidas“, – kalbėjo A. Bukantis.

Pasak jo, trečias faktorius, lemiantis klaidas, yra visos klimato sistemos chaotiškumas. A.Bukančio teigimu, ilgalaikės prognozės – mėnesio ar sezono – dar tebėra eksperimentinėje stadijoje. 

Visą laidos „Mokslininko užrašai“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius