Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 08

Lapkritis pasaulyje buvo šilčiausias per istoriją, bet Lietuvoje buvo kitaip

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, kad 2023 m. lapkričio mėn. vidutinė oro temperatūra (14,22 °C) pasaulyje buvo 0,85 laipsnio aukštesnė nei 1991–2020 m. vidurkis (arba net 1,75 laipsnio šilčiau nei priešindustriniu laikotarpiu). Globaliai, praėjęs mėnuo buvo pats šilčiausias per visą tokių stebėjimų istoriją. Tai jau šeštas toks mėnuo iš eilės.
Ąžuolynas
Ąžuolynas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki šių metų šilčiausiu laikytas 2020 metais buvęs lapkritis (+0,53 laipsnio anomalija). Didele dalimi šilumos rekordą nulėmė El Niño reiškinys Ramiajame vandenyne, kuris pamažu stiprėja, tačiau vis dar yra ne toks intensyvus kaip buvo 1997–1998 ar 2015–2016 metais.

Tuo tarpu, Europoje lapkritis buvo 0,48 laipsnio šiltesnis už daugiametę normą. Anomalia šiluma nepasižymėjo. Šilčiausiu Europoje tebelaikomas 2015 m. lapkritis, kuris buvo 1,74 laipsnio šiltesnis už daugiametę normą. Praėjęs mėnuo buvo šiltesnis nei įprastai didelėje žemyno dalyje, o ypač regione prie Juodosios–Kaspijos jūrų. Šaltesnis nei įprastai – regione aplink Baltijos jūrą, taip pat Škotijoje ir kt.

Pasaulyje šilčiau už normą buvo Centrinės Azijos respublikose, šiaurinėje Sibiro ir Š. Amerikos dalyje. Taip pat, beveik visoje Afrikoje, šiaurinėje ir centrinėje P. Amerikos dalyje bei vakarinėje Australijos dalyje. Na o priešingai, šalčiau už normą buvo nedidelėje pasaulio dalyje: dalyje Antarktidos, pietinėje Čilės ir Argentinos dalyje, Somalio pusiasalyje, Pietryčių Kanadoje, Mongolijoje ir šiaurinėje Kinijos dalyje.

Pažymėtina, kad Ramiajame vandenyne 2023 m. pavasarį baigėsi ~3 metus trukęs La Niña (Žemę vėsinantis) reiškinys. Per 2023 m. vasarą išryškėjo El Niño (planetą šildantis) reiškinys, kuris turėtų tęstis maždaug iki 2024 m. pavasario pabaigos. Taigi, globali oro temperatūra artimiausiais mėnesiais ir toliau išliks aukšta.

Lietuvoje lapkritis buvo truputį šaltesnis nei įprastai (0,4 laipsnio šaltesnis už 1991–2020 m. vidurkį). Šilčiausia buvo pajūryje, vėsiausia – šiaurės rytiniuose rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius