Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 04 28

Lietuvoje – karščio rekordai

Paskutinės balandžio dienos neretai nudžiugina šiltomis dienomis, tačiau šiemet paskutinis balandžio savaitgalis kvepėjo ne gaiviu pavasariu, o vidurvasario kaitra.
Karštis Vilniuje
Karštis Vilniuje / Skaitytojo nuotr.

Sinoptikai skaičiuoja, kad balandžio 27 dieną Utenoje, Ukmergėje, Dūkšto meteorologinėse stotyse, o balandžio 28 dieną Vilniuje, Varėnoje ir Lazdijuose sumušti karščio rekordai.

„Šeštadienį pietiniame ir pietrytiniame šalies rajone temperatūrai pasiekus 28–29 laipsnių temperatūrą, šiuose rajonuose yra pasiekti nauji balandžio 28 dienos rekordai“, – 15min.lt sakė LHT sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

Pasak sinoptikės, Varėnoje 15 val. duomenimis, buvo 29 laipsniai šilumos, gali būti, kad gavus paskutinius duomenis paaiškės, jog temperatūra šiame rajone šeštadienį perkopė 30 laipsnių Celsijaus.

Tai, kad balandžio pabaigoje fiksuojama aukštesnė nei 25 laipsnių temperatūra, nėra retas reiškinys. Tiesa, 30 laipsnių riba iki 2012 metų balandžio 28 dienos dar niekada nebuvo fiksuota.

Sinoptikė teigia, kad po kelių šiltų balandžio dienų dažniausiai sugrįžta įprasti pavasariui vėsesni orai. Štai ir kitą savaitę sinoptikai prognozuoja atšalimą. Antradienį laukiama 18 laipsnių šilumos, o ketvirtadienį, šalį pasiekus ciklonui, termometro stulpelis gali nepakilti aukščiau 10–15 laipsnių.

„Prisiminkime pernai metus, kai balandžio pabaigoje buvo labai šilta, o gegužės pradžioje dar sulaukėme sniego“, – primena sinoptikė.

Ji primena, kad pirmaisiais karščiais mėgautis reikia atsakingai.

„Tikiuosi, kad dar niekas nepuls iš karto į ežerus, nes vanduo dar palyginus šaltas. Nerekomenduotina ir daug būti saulėkaitoje, nes žmonės dar tikrai nėra pripratę po žemų temperatūrų greitai persiorientuoti į šilumą. Todėl kaip ir vasaros dienomis, verčiau būti pavėsyje, o tiesioginių saulės spindulių vengti“, – pataria M.Kirkliauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius