Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 27

Lietuvoje pradėjo veikti stichinių gamtos reiškinių išankstinio perspėjimo sistema

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyboje prie Aplinkos ministerijos pradėjo veikti Stichinių gamtos reiškinių išankstinio perspėjimo sistema.
Audros nuniokota Lietuva
Audros nuniokota Lietuva / PAGD nuotr.

Interneto svetainėje www.meteo.lt bus skelbiami perspėjimai apie pavojingus gamtos reiškinius septyniems Lietuvos regionams: Baltijos priekrantei ir Kuršių marioms, vidurio Lietuvai, pajūriui ir pamariui, šiaurės rytų Lietuvai, pietryčių Lietuvai, šiaurės vakarų Lietuvai bei pietvakarių Lietuvai.
Pasak meteorologų, naujoji sistema leis visuomenei ir specializuotoms tarnyboms patogia forma gauti patikimą informaciją apie prognozuojamus pavojingus, stichinius ir katastrofinius meteorologinius bei hidrologinius reiškinius.

Tikimasi, kad perspėjimas apie numatomą šių reiškinių atsiradimą suteiks galimybę laiku imtis priemonių ir išvengti sunkių padarinių arba kiek įmanoma juos sumažinti.

Meteorologinių prognozių skyriaus vyresnioji sinoptikė Judita Liukaitytė BNS trečiadienį sakė, kad realiu laiku interneto tinklalapyje bus pateikiama informacija, pavyzdžiui, apie perkūniją, škvalą. Ji bus nuolat atnaujinama trims dienoms į priekį.

Į sistemą suplauks informacija iš visų meteorologinių matavimo postų, stočių, taip pat iš plataus Lietuvos automobilių kelių direkcijos meteorologinių stotelių tinklo. Tokiu būdu sinoptikas galės greičiau ir efektyviau paruošti informaciją visuomenei.

 „Žmonės vienoje vietoje ras visą reikalingą informaciją“, – sakė K.Liukaitytė.

Šiuo metu rengiami patarimai, kaip elgtis gyventojams esant vienai ar kitai pavojingai situacijai.
Pernai rugpjūtį Lietuvoje netikėtai praūžęs škvalas nusinešė keturių žmonių gyvybes. Tada buvo imta kalbėti apie galimybę trumposiomis žinutėmis perspėti gyventojus apie gresiantį pavojų.

Pasak K.Liukaitytės, yra galimybė iš sukurtos ir veikiančios sistemos išsiųsti perspėjančią žinutę, tačiau Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba žinučių nesiųs.

„Tai ne mūsų darbas, mes negalime sekti kur yra žmonės, ar yra jie toje vietoje, kur numatoma (stichija)“, – BNS sakė K.Liukaitytė.

Artimiausiu metu pavojingų reiškinių Lietuvoje neprognozuojama.

Stichinių gamtos reiškinių išankstinio perspėjimo sistema sukurta ir įdiegta įgyvendinant projektą „Stichinių gamtos reiškinių išankstinio perspėjimo sistemos sukūrimas ir įdiegimas“, finansuojamą Norvegijos Karalystės ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšomis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius