Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 18

Meteorologė Vida Ralienė: „Niekur pavasaris nedings, turi ateiti, tačiau kol kas dar teks kentėti žiemiškus orus“

Šiemetis kovas bus šaltesnis ne tik už pernykštį ir užpernykštį, bet ir už šiųmetį vasarį. Šilumos išsiilgusius gyventojus meteorologė Vida Ralienė nedaug kuo gali paguosti – šaltis laikysis mažiausiai iki kitos savaitės vidurio ir nebent mėnesio pabaigoje termometro stulpelis užkops aukščiau.
Pirmoji pavasario diena šiluma vilniečių nelepino
Pirmoji pavasario diena šiluma vilniečių nelepino / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Niekur tas pavasaris nedings, turi ateiti, – pirmadienį portalui 15min.lt sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vedėja. – Bet iki kitos savaitės vidurio dar tikrai reikės kentėti žiemiškus orus. Bus ir šalta, ir pūgų. Teigiamos temperatūros ir atodrėkio sulauks tik pietvakarinis pakraštys, pamarys, pajūris. O kitur net ir dienomis temperatūra turėtų būti neigiama.“

V.Ralienė pabrėžė, kad Lietuvoje iki lygiadienio – kovo 21-osios – niekada neverta tikėtis šilto ir gražaus pavasario. Vidutinė dienos temperatūra 0 laipsnių paprastai nusistovi tik kovo pabaigoje.

O šiemet kovas, priešingai, turėtų būti net šaltesnis už vasarį, kuris buvo neįprastai švelnus. Tarnybos tinklalapyje skelbiama, kad, remiantis Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro duomenimis, šiemečio kovo vidutinė oro temperatūra bus truputį žemesnė už vidutinę daugiametę (–0,6 laipsnio). Bet mėnesio kritulių kiekis prognozuojamas irgi mažesnis (vidutinis daugiametis – 35,6 mm).

„Šiemet vidutinė temperatūra bus neigiama ir bus ne truputėlį šalčiau, o gerokai“, – teigė V.Ralienė.

Vida Ralienė: „Nors ir nešilta, lauke – saulėta, gražu, vėjas nepučia, tad džiaukimės.“

Sekmadienį atėjusi į šv. Patriko dienos šventę prie Vilnelės, viena vilnietė prisiminė, kad pernai tokiame pat renginyje dalyvavo vilkėdama švarkelį, o šiemet net su paltu ir kepure šaltis nosį žnaibo.

V.Ralienės žodžiais, pernai kovą buvo užfiksuota teigiama anomalija – vidutinė temperatūra siekė +0,5 laipsnio kraštiniuose rytiniuose iki +2,5 laipsnio vakariniuose rajonuose.

Puse ar visu laipsniu šiltesnis nei įprastai kovas buvo ir užpernai: rytiniuose rajonuose vidutinė temperatūra buvo 1 laipsnis šalčio, pajūryje – 1 laipsnis šilumos.

Tačiau pašnekovė paragino nesiskųsti, net jei paspaudžia šaltukas: „Nors ir nešilta, lauke – saulėta, gražu, vėjas nepučia, tad džiaukimės. Kai pradės stiprėti vėjas ir pustyti, greičiausiai antradienį, galvosime, pirmadienį buvo visai neblogai.“

Sinoptikai antradienį daug kur prognozuoja sniegą, vietomis turėtų kilti pūga, rytų-pietryčių vėjo gūsiai gali pasiekti 15–18 m/s. Temperatūra naktį nukris iki 12–17 laipsnių, pajūryje – iki 8–10 laipsnių, dieną – iki 1–6 šalčio. Savaitgalį laukiama dar stipresnio atšalimo – sekmadienio naktį vietomis gali atšalti iki –15 laipsnių.

Audronė Galvonaitė
Audronė Galvonaitė

Tačiau jau kovo pabaigoje vidutinė paros temperatūra turėtų pasiekti beveik 2 laipsnius, o balandžio pradžioje – 4 laipsnius šilumos.

Pavasario vidutinė temperatūra numatoma 1 laipsniu aukštesnė už vidutinę daugiametę (+5,6 laipsnio), o kritulių kiekis prognozuojamas artimas vidutiniam (128,1 mm).

Vasario pradžioje portalo 15min.lt interneto konferencijoje dalyvavusi klimatologė Audronė Galvonaitė įspėjo, kad tuomet į Lietuvą plūstelėjusi žiemai neįprasta šiluma ir pro debesis vis dažniau švysčiojusi saulė dar nerodė ankstyvo pavasario. Ji teigė dar laukianti žiemiškų reiškinių ir, panašu, buvo teisi.

VIDEO: Klimatologė Audronė Galvonaitė 15min.lt interneto konferencijoje
Plačiau apie šios savaitės orų prognozę skaitykite svetainėje orai.lt. Spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius