-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 10

Mokslininkai pagal Saulės aktyvumą nustatė, kokia bus artėjanti žiema

Pirmą kartą mokslininkai atliko tyrimą, kuriuo bandė nustatyti, kokiu būdu Saulės judėjimas ir ultravioletinių spindulių aktyvumas lemia žiemos temperatūrą, skelbia dailymail.co.uk.
Žiemiškas Vilnius
Žiemiškas Vilnius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Saulė juda 11 metų ciklu, ir jis veikia žiemos temperatūrą šiaurės pusrutulyje.

Vienas iš šio tyrimo autorių Adamas Scaife teigė: „Mūsų tyrimas rodo, kad sąsajos tarp Saulės ciklo ir žiemos klimato nėra tiesiog sutapimas. Mes sugebėjome atkurti nuolatinį klimato modelį, paaiškinome, kaip jis veikia, ir išreiškėme jį skaičiais, naudodami kompiuterinį pavyzdį.“

Nors Saulės ciklas nėra vienintelis faktorius, lemiantis žiemos temperatūrą, jis daro labai didelę įtaką klimatui.

Anksčiau mokslininkai buvo aptikę tik nedideles sąsajas tarp Saulės aktyvumo ir žiemos temperatūros. Buvo manoma, kad kuomet Saulė yra mažiau aktyvi, žiemą šiaurės pusrutulyje vyrauja vakarų vėjas.

Tačiau dabar tyrėjai, nustatydami Saulės poveikį klimatui, pasitelkė ir ultravioletinių spindulių poveikio analizę. Ji rodo, kad ultravioletinių spindulių, pasiekiančių Žemę šio 11 metų ciklo metu, poveikis yra didesnis, nei manyta anksčiau.

Žemo ultravioletinių spindulių aktyvumo metu virš tropikų stratosferoje formuojasi šaltas oras. Vidutinėse platumose telkiasi iš rytų atslinkęs oras, ir visa tai lemia, kad į šiaurės Europą atkeliauja šaltos žiemos ir rytų krypties vėjas.

Kuomet Saulė aktyvumas būna didesnis, nutinka atvirkščias dalykas – Europoje žiemą vyrauja šiltesni orai ir švelnesnės žiemos.

Todėl, pasak mokslininkės Sarah Ineson, šiais metais Europoje ir JAV žiema bus šaltesnė, o Kanadoje ir Viduržemio jūros regione – šiltesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius