-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 08 19

Orų prognozė: kaitrą turėtų keisti perkūnijos

Penktadienį sinoptikai prognozuoja, kad Lietuvoje dar bus šilta ar net karšta, todėl nemažai šalies gyventojų vėl patrauks prie vandens telkinių. Deje, praėjusį Žolinės savaitgalį ne vienerios maudynės pasibaigė tragiškai, o gelbėtojai iš vandens telkinių ištraukė net 6 nuskendusius žmones ir 2 skęstančiuosius išgelbėjo. Šiemet gelbėtojai iš vandens ištraukė 128 skenduolius, iš jų net 8 vaikus.
Žaibas
Žaibas / Reuters/„Scanpix“ nuotr.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) primena gyventojams, kaip elgtis prie vandens telkinių.

Nesimaudykite nežinomose, nuošaliose vietose: geriau pasirinkti paplūdimį arba tokią vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur budi gelbėtojai. Nepalikite prie vandens be priežiūros mažamečių vaikų. Nešokinėkite į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti, atsitrenkus į dugne esančius kietus arba aštrius daiktus. Neplaukite už plūdurų, nors ir esate geras plaukikas. Neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių. Ypač pavojinga išdykauti valtyje, ją supti, nes valtis gali apvirsti. Nesimaudykite iškart po valgio, išgėrę alkoholinių gėrimų.

Pamatę skęstantį žmogų, šaukdami mėginkite atkreipti aplinkinių dėmesį ir kvieskite gelbėjimo tarnybas telefonu 112. Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti skęstantįjį ranka, lazda, medžio šaka arba numeskite jam virvę. Įsidėmėkite, jog gelbėti skęstantįjį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

Sinoptikai prognozuoja, kad šį savaitgalį taip pat gali smarkiai lyti, griaudėti perkūnija, pūsti stiprus vėjas, vietomis pereinantis į škvalą. Nuo žaibo iškrovos šiemet žuvo vienas žmogus ir kilo 72 gaisrai, kuriuose vienas gyventojas buvo traumuotas, o ugnis sunaikino 10 pastatų. Todėl PAGD taip pat pataria gyventojams, kaip elgtis perkūnijos metu.

Jeigu perkūnija užklumpa jus maudantis ar žvejojant, tuoj pat lipkite į krantą, nes žaibui trenkus į vandenį, nukentėsite ir jūs. Negalima perkūnijos metu slėptis po pavieniais medžiais. Audros metu geriausiai slėptis krūmuose. Žaibuojant slėpkitės pastate arba mašinoje, tik įtraukite mašinos anteną. Nestovėkite atviroje vietovėje, ypač ant kalvos. Slėpkitės nuokalnėje, atsitūpkite, tačiau negulkite ant žemės. Nelaikykite rankose metalinių daiktų, nelieskite metalinių konstrukcijų. Nekalbėkite telefonu. Namuose ištraukite televizorių, vaizdo aparatūros, kompiuterių laidus iš elektros tinklų, išjunkite antenas. Jeigu perkūnija užklupo grupę žmonių, nesiglauskite vienas prie kito.

Griaudžiant perkūnijai, uždarykite langus, duris ir dūmtraukius. Pasirūpinkite, kad nebūtų skersvėjų, kurie gali pritraukti kamuolinį žaibą. Nekūrenkite krosnies, kadangi dūmai, išeinantys iš kamino, turi didelį elektros laidumą. Perkūnijos metu nebūkite prie elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, už kurių auga dideli medžiai.
Griaudžiant perkūnijai, nevažiuokite dviračiu ar motociklu. Palikite juos už 30 m ir pralaukite perkūniją.

Susidūrę su kamuoliniu žaibu, elkitės ramiai ir nejudėkite, nesiartinkite prie jo, nepalieskite jo kokiu nors daiktu, nes jis gali sprogti. Nebėkite nuo jo, nes oro srovė gali jį pritraukti prie jūsų.

Miške negalima slėptis po aukštais medžiais, nes žaibas į juos trenkia dažniausiai. Labai pavojinga slėptis po egle, pušimi, tuopa ir ąžuolu. Rečiau žaibas trenkia į beržą ir klevą.

Daugiau informacijos apie orus rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius