-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 01 26

Prognozuoja šiltesnį, nei įprasta, pavasarį

Pirmasis pavasario mėnuo – kovas – turėtų būti dviem laipsniais šiltesnis už daugiametį vidurkį, tačiau šilumos nereikėtų laukti anksčiau nei apie kovo vidurį. Taip LRT.lt sako klimatologas Justinas Kilpys.
Žibutės
Žibutės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Sausio 25-oji nuo seno vadinama viduržiemiu arba pusiaužiemiu. Sakoma, kad šią dieną savo oloje miške nubunda barsukas, iškiša galvą apsidairyti ir tuomet arba išeina pasivaikščioti, arba smunka atgal į olą bei gulasi ant to paties šono. Pagal tai esą galima spręsti, ar dar toli pavasaris.

Pusiaužiemį šeimininkai apžiūrėdavo ūkius, įvertindavo žiemos laikotarpiui sukauptus išteklius: kiek liko maisto atsargų, pašarų ir malkų.

Etnologai šią dieną gamtoje pataria ieškoti pirmųjų pavasario ženklų.

Vilniaus universiteto Geomokslų instituto doktorantas klimatologas Justinas Kilpys teigia, kad per pusiaužiemį jau galima pradėti kalbėti apie artėjantį pavasarį. „Tiek JAV nacionalinis klimato duomenų centras, tiek Europos vidutinės trukmės orų prognozių centras prognozuoja šiltą būsimą pavasarį ir pakankamai dideles temperatūros anomalijas. Temperatūros vidurkis turėtų būti dviem laipsniais aukštesnis už daugiametį vidurkį. Tai iš tikrųjų pakankamai daug. Kita vertus, nereikėtų įsivaizduoti, kad žiema jau baigiasi ir šaltų orų daugiau nebebus“, – LRT.lt komentavo klimatologas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Kilpys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Kilpys

Pasak J.Kilpio, vasaris dar tikrai padovanos šalčio įsiveržimų: „Kol kas dar praėjo tik pusė žiemos. Dienos jau ilgėja, turime daugiau šviesos ir pradedame ilgėtis, laukti pavasario. Bet tikroji žiema pasibaigia tik apie pavasario lygiadienį – kovo 21–22 d. Taigi jo dar reikės palaukti.“

J.Kilpio teigimu, kovo mėnuo anksčiau būdavo žiemišku mėnesiu – iki 2000-ųjų kovo mėnesio vidutinė temperatūra visą laiką būdavo neigiama arba silpnai neigiama – 0,5–1 laipsnis šalčio. Tuo metu pastarąjį dešimtmetį, pasak klimatologo, kovas yra pavasariškas mėnesis ir vidutinė temperatūra jau yra aukštesnė už nulį.

„Bet tikrai kovo mėnesį neateina tas žalias ir šiltas pavasaris. Kovą dominuoja teigiama temperatūra, aukštesnė už nulį, bet dar labai dažnai pasitaiko sniego ir neigiamos temperatūros. Taigi, nors prognozė ir yra, kad kovą vidutinė temperatūra gali būti 2 laipsniais aukštesnė už vidutinę daugiametę, tikrai nebus labai malonūs orai – gali būti visko“, – LRT.lt komentavo J. Kilpys.

Tuo metu pirmoji žiemos pusė, klimatologo vertinimu, buvo šilta, ir prognozuojama, kad ši žiema bus iki 2 laipsnių šiltesnė už daugiametį vidurkį.

„Sniego dangos išsilaikė labai trumpai, dabar turėjome savaitę su sniegu, o per ateinančias dienas sniegas greičiausiai visoje Lietuvoje ištirps. Vakarų Lietuvoje jo jau neliko, o Rytų Lietuvoje sniegas turėtų ištirpti per ateinančias kelias dienas.

Kol kas orų prognozė tokia, kad ateinančią savaitę dienomis laikysis 1–2 laipsnių teigiama temperatūra, o naktimis turėtų laikytis 1 laipsnio šaltis. Tai toks oras, kai gali pasitaikyti įvairiausių kritulių: sniego, šlapdribos, lietaus. Nebus labai malonūs orai“, – perspėjo J.Kilpys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius