Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 19

Sausio rekordai: yra buvę ir 40 laipsnių šalčio, ir 12 šilumos

Šis savaitgalis, kaip prognozuoja sinoptikai, bus šaltas. Šeštadienio naktį termometrai rodė apie 15–17 laipsnių šalčio, o ir dieną temperatūra itin nekils – bus vos 11–12 laipsnių. Sekmadienis žadamas dar keliais laipsniais šaltesnis. Tad nors kol kas tai bus vienas šalčiausių šios žiemos savaitgalių, iki šalčio rekordų, užfiksuotų Lietuvoje, dar toli.
Žiema Vilniuje
Žiema Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Žemesnė nei –15 laipsnių temperatūra turėtų laikytis ir kitą savaitę. Naktimis termometrų stulpeliai vietomis kris net iki 20 laipsnių šalčio, dienomis bus apie 10–12 laipsnių žemiau nulio.

Interneto svetainės orai.lt teigimu, sausis vidutiniškai yra šalčiausias metų mėnuo, jo vidutinė temperatūra siekia apie 4–6 laipsnius šalčio, o tai yra maždaug dviem laipsniais šalčiau nei gruodį ir keliomis dešimtosiomis laipsnio daugiau nei vasarį.

Sausį speigas gali paspausti net iki 40 laipsnių, tačiau absoliuti žemiausia temperatūra žemesnė vasarį, o ne sausį.

Normalus sausis gąsdina pūgomis, gausiu sniegu ir vėju. Šiek tiek atšilus, prasideda lijundra, rūkas, plikledis. Kritulių vidurinį žiemos mėnesį iškrenta apie 25–70 milimetrų. Dažniausiai sninga, bet pasitaiko dienų ir su lietumi ar dulksna. Vidutinis sniego dangos storis siekia 5–15 centimetrų, bet gali būti ir 3–4 kartus storesnis arba jis gali visai nutirpti.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia, kad žemiausia oro temperatūrą sausį yra užfiksuota 1940 metų sausio 17 dieną Varėnoje –40,5 laipsnio šalčio. Tačiau absoliučiai žemiausia temperatūra užfiksuota vasarį – pirmąją šio mėnesio dieną 1956 metais Utenoje buvo –42,9 laipsnių speigas.

1987 metų sausio 30–31 speigas užregistruotas 34 stotyse visoje šalies teritorijoje, Utenoje buvo net –38 laipsniai. Tais metais sausį užfiksuota ir žemiausia mėnesio vidutinė oro temperatūra – Dūkšte buvo –16,4 laipsnio šalčio.

Sausis turi ir daugiau rekordų – 1982 metų sausio 6–7 dienomis pūga sukėlė šalies masto nelaimę, nes pūga siautėjo daugiau kaip trečdalyje Lietuvos teritorijos. Nidoje, Ukmergėje, Jurbarke vėjo greitis siekė daugiau nei 20 m/s. Ukmergėje pūga tęsėsi 30 val. 30 min.

O štai 2007 metais sausio 10-ąją miškuose jau galėjai ir kokį žalią lapelį surasti – Lazdijuose tą dieną termometrai rodė 12,6 laipsnių šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius