Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 15

Savaitgalio orai: neįprasta lapkričio šiluma niekur nedings

Savaitgalį artinantis šiltai oro masei savaitgalį visoje Lietuvoje ir toliau laikysis gana neįprasti lapkričiui orai. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptiko Tado Kantauto, šiluma laikysis ir kitos savaitės pradžioje.
Saulėta Lapkričio popietė Vilniuje
Saulėta lapkričio popietė Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naktis iš penktadienio į šeštadienį bus debesuota ir daug kur palis, tačiau vyraus negausus lietus. Pūs nelabai stiprus, 9 m/s rytų–pietryčių krypties vėjas ir visoje Lietuvoje temperatūra svyruos tarp 2 ir 7 laipsnių šilumos.

„Dieną rytoj situacija Lietuvoje irgi gali būti nevienoda. Didesnėje šalies dalyje dieną bus debesuota, panašu, kad tankiausi debesys bus šiaurėje ir vakaruose, tačiau vietomis turėtų būti pragiedrulių, didesnė jų tikimybė pietiniuose–pietrytiniuose šalies rajonuose“, – pasakojo T.Kantautas.

Taip pat šeštadienio dieną neturėtų būti žymesnio lietaus – dulksna gali iškristi tik šiaurės vakariniuose šalies rajonuose. Pūs pietryčių krypties vėjas, tiesa, stipresnis nei naktį, kurio greitis sieks 7–12 m/s. Stipriausiai jis jausis pietų ir vakarų Lietuvoje.

Į Lietuvą sekmadienį atkeliaus dar šiltesnė oro masė.

Dieną temperatūra taip pat išliks šilta, temperatūra sieks nuo 7 iki 11 laipsnių šilumos. Vėsiausia bus Lietuvos šiaurėje, čia temperatūra pakils tik iki 9 laipsnių šilumos.

„Kaip minėjau, diena bus debesuota, tačiau pietiniuose rajonuose bus didesnė pragiedrulių tikimybė, ir čia bus šilčiausia, gali sušilti iki 10–11 laipsnių“, – teigė sinoptikas.

Sekmadienį nei naktį, nei dieną beveik nelis – pasak T.Kantauto, kai kur gali nukristi keli lašai ar padulksnoti, tačiau tik tiek. Naktį bus pragiedrulių, tačiau dangus vis dėlto bus gana debesuotas. Taip pat daug kur tikėtinas rūkas.

Į Lietuvą sekmadienį atkeliaus dar šiltesnė oro masė. Naktį temperatūra dar labiau pakils ir sieks nuo 4 iki 9 laipsnių šilumos.

„Sekmadienio dieną debesų išlieka daug, bet pragiedrulių turėtų būti daugelyje rajonų. Vėlgi, tas dangus – dabar jau lapkritis, jisai daug rečiau išgiedrėja, palyginus su, tarkim, vasara, tai bus daug tų debesų, bet ir pragiedrulių turėtų būti daugelyje rajonų“, – apie sekmadienio orus kalbėjo sinoptikas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilnius visą dieną lyg apsiaustas rudeniškos prieblandos.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilnius visą dieną lyg apsiaustas rudeniškos prieblandos.

Taip pat turėtų aprimti vėjas, o temperatūra šoktels iki 9–13 laipsnių šilumos.

Kitos savaitės pirma pusė taip pat bus labai šilta. Pirmadienį dangus bus šiek tiek giedresnis, nors ir išliks nedidelė lietaus tikimybė. Temperatūra naktį bus tokia pati kaip ir prieš tai – 4–9 laipsniai šilumos.

Antradienį ir trečiadienį orai šiek tiek atvės, tačiau tiek naktį, tiek dieną, temperatūra išliks teigiama, antradienio naktį nuo 3 iki 8 laipsnių, o trečiadienio – nuo 2 iki 7 laipsnių šilumos. Dienomis vyraus 6–11 laipsnių šilumos.

Rekordiškai šiltas ruduo

Šis ruduo – neįtikėtinai šiltas. Spalio mėnesį gana ilgai lietuvius džiugino rekordinė šilumos banga. Rekordai fiksuoti ir rugsėjo mėnesį. Neatsilieka ir lapkritis. Trečiadienį, sinoptikų duomenimis, šilumos rekordai buvo pagerinti septyniuose šalies rajonuose.

Oro temperatūra čia perkopė 12 laipsnių šilumos. Vis dėlto aukščiausios lapkričio 13-osios temperatūros rekordas laikosi nuo 1969-ųjų.

Mokslininkų teigimu, tokią gausą šilumos rekordų lemia besikeičiantis klimatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius