-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 09 19

Selemonas Paltanavičius: kada sulauksime bobų vasaros?

Prieš porą dienų pažįstamas lyg tarp kitko paklausė: „Tai kur čia tas tavo žadėtasis dailusis ruduo?“ Visai nenustebau išgirdęs tokį klausimą ir nepuoliau aiškinti ar aiškintis. Tiesiog paklausiau, kaip ir pats buvau klausiamas: „O ar gali būti dar gražesnis ruduo?“ Taip klausiau šventai tikėdamas, kad dar gražesnio rudenėlio mums tikrai nereikia.
Ruduo parke
Ruduo parke / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jau keletą dienų pasigendame saulės. Po tokio ilgo saulėto periodo mums tai nelaukta. Gal todėl staiga pamatėme, kad diena beveik lygi nakčiai, kad rytai tokie vėlyvi ir tamsūs. Iš tikrųjų nei mes, nei gamta nieko neatrado, nes taip būna visada.

Tiesa, ne visada būna taip šilta net lietučiui lyjant. Jo sulaukėme ne visur vienodo, tačiau bent jau dirvos paviršių jis tikrai sudrėkino. Lyg jo laukę, staiga pakilo, švelnia žaluma per laukus nubangavo žiemkenčių želmenys, naujai sužaliavo pakelės, patakės. Net miškuose dar taip žalia.

Tiesa, ir be šalnų į girią renkasi kitos nevasariškos spalvos. Žiūrėk, vėjelio sūpuojamose garbanose virpa geltonos sruogos, kai kurie klevai jau dailiai nuraudo. Virpa, dreba gelstančios ir raustančios drebulės. Ant kelių krinta vėjelio ir lietaus lašų nuplėšti lapai.

Tarp jų po pirmo lietučio sukruto varlės. Tie, kam šiomis dienomis teko keliauti automobiliu, ypač per miškus, negalėjo nematyti aibės varlių, straksinčių į visas puses. Kol kas jos dar nesiruošia žiemoti. Jų keliavimas – klajonės, kurias paskatino drėgmė. Varlėms reikia dar daug maitintis – ruoštis būsimam ilgam žiemos miegui. Tokie patys judrūs ir per kelius šliaužiojantys žalčiai. Saugokite juos, būkite atidūs.

Miškuose net ir po lietučio dar nedaug grybų, tačiau tai lyg dovana tauriesiems elniams, kurie kelia vestuves ir kuriems tiesiog būtina ramybė. Ruja, bent jau intensyvioji jos fazė, truks neilgai. Todėl žvėrims reikėtų netrukdyti.

Po savaitės lauksime bobų vasaros. Ši trumputė, niekur neįteisinta vasarėlė yra labai laukiama. Ar ją atpažinsime? Žinoma. Tada, kai nustosime niurnėti, kai vėl vienas kitam sakysime, kad tokio puikaus rudens dar nesame regėję, ir bus ji – vasarėlė.

Komentaras skambėjo per LRT radiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius