-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 22

Sinoptikas apie artėjančias liūtis ir audras: tai dar tik pradžia

Pastarosiomis dienomis Lietuvą kamuojant vasariškiems karščiams, sinoptikai įspėja apie juos pakeisiančias stiprias liūtis. Jau Joninių vakarą šventinius laužus gesins liūtys su perkūnija ir vietomis pasitaikanti kruša.
Patvinęs Vilniaus senamietis
Liūtis Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikas Tadas Kantautas sako, kad tokie orai šiam metų laikui įprasti. Taip pat įspėja, kad birželio pabaigos audros – tik būsimų tropinių vasaros orų pradžia. Meteorologo teigimu, neatmetama galimybė, kad sulauksime ir potvynių, kada lietus kris greičiau nei spės susigerti į žemę, o vėliau vasarą orai gali būti dar grėsmingesni.

„Artimiausiu metu vyraus trumpo pobūdžio liūtys, bet pagal dabartines oro sąlygas ir vyraujančią kaitrą, galime prognozuoti, kad vietomis jos bus ganėtinai smarkios. Kai lietūs – trumpalaikiai, bet smarkūs, lietaus iškrenta gana daug. Kai liūtys slenka per miestą, gatvėse jis nespėja taip greitai nubėgti, todėl gali kilti užtvindymų.

Klimato kaita dirbs savo darbą

„Žvelgiant į tai, kokie vasarą būna orai, galima pasakyti, kad čia – tik pradžia. Tokių tropinių karščių įsiveržimo į Lietuvą, dėl kurių paskui kyla intensyvūs lietūs, ateinančius du mėnesius gali pasitaikyti ir ne vienas.

Šiemet turėjome labai lietingą gegužę, kritulių kiekiai buvo rekordiniai. Birželis kol kas panašus į ankstesnių metų. Kaitros šiuo metu pasitaiko dažniau, tad labai nestebina. Panašią situaciją turėjome ir birželio pradžioje pernai, kada visą savaitę formavosi liūtys, pasipildavo nemaža kruša. Šiemet – ne išimtis“, – konstatavo T.Kantautas.

Tokie dalykai jau vyksta visame pasaulyje ir intensyvės. Pasaulio meteorologijos organizacijos (WMO) paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad pagrindinė pasaulio temperatūros riba bus pasiekta per penkerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius