Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 09

Sinoptikė Teresė Kaunienė: liepa – perkūnijų mėnuo

Pastarųjų dienų kaitrą ir liūtis su perkūnija sinoptikai vertina kaip normalų, lietuviškai vasarai būdingą orą. Esą jeigu liepą negriaudėtų ir nežaibuotų, reikėtų susirūpinti – tai reikštų, kad vasara Lietuvoje gerokai per šalta. Tačiau tokių gamtos stichijų, kaip potvyniai, grėsmės specialistai kol kas neįžvelgia.
Lietus
Lietūs su perkūnija liepos mėnesiui yra būdingas oras. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po karšto ir neramaus savaitgalio, kai audros nusiaubė ne vieną Lietuvos rajoną, paklausta, ar šių metų vasara kuo nors itin skiriasi nuo ankstesnių, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyresnioji sinoptikė Teresė Kaunienė patikino: kol kas nevyksta nieko tokio, kas nebūtų būdinga lietuviškai vasarai. Bet daugiau apie išskirtinumus bus galima kalbėti tuomet, kai vasara baigsis. Kol kas ji net neįpusėjo.

„Karščiai būdingi – užeina, išeina. Liepos mėnuo yra perkūnijų mėnuo, tad tai irgi būdinga. Perkūnijas lydintys reiškiniai – škvalas, kruša – irgi būdinga. Kuo karštesnis oras susiduria su vėsesniu, tuo intensyviau lyja, didesnė perkūnijų ir škvalo tikimybė. Tai irgi būdinga mūsų vasarai“, – 15min.lt sakė sinoptikė.

Liepa yra perkūnijų mėnuo. Rusijoje net yra sričių, kur šis mėnuo taip ir vadinamas – perkūnijų mėnesiu, – kalbėjo T.Kaunienė.

Sunkiau prognozuoti kritulių kiekius atskirose vietovėse, kadangi tai nėra nuolat pasikartojantis reiškinys – vienais metais intensyviau lyja vienur, kitais – kitur. Taip pat ir su škvalų ar perkūnijų padarytais nuostoliais.

Anot T.Kaunienės, perkūnijos dar trankysis. „Liepa yra perkūnijų mėnuo. Rusijoje net yra sričių, kur šis mėnuo taip ir vadinamas – perkūnijų mėnesiu. Perkūnijų tikrai dar bus. Gal per artimiausias dvi dienas mažiau, bet dar bus. Privalo būti, nes būtų nenormalu, jeigu nebūtų, vadinasi, pas mus būtų smarkiai per šalta. Jeigu negriaudėtų, vasarą galėtume nenormalia vadinti“, – kalbėjo sinoptikė.

Stiprios liūtys kol kas potvynių grėsmės gyvenvietėms ar pavieniams namams nekelia. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vyriausiojo specialisto Juozo Šimkaus teigimu, pagal dabartinius turimus duomenis, labiausiai vanduo pakilo Ventos upėje – beveik metrą.

„Visose kitose upėse vandens lygis pakilo nestipriai, liūtys labiau lokalios buvo, nebuvo, kad visoje Lietuvoje ištisai lytų. Vienoje vietoje palijo, kitur nelijo. Todėl vandens lygis beveik visur šiek tiek pakilo. Bet Neryje ties Vilniumi sekmadienį dar keliais centimetrais nukrito. Todėl didelio pavojaus kol kas niekur nėra“, – sakė J.Šimkus.

Vanduo kol kas niekur nepasiekė tokios ribos, kad gyventojams grėstų potvyniai. Nebent, J.Šimkaus teigimu, kas nors naują pirtelę prie pat vandens kur nors pasistatė.

Antradienį sinoptikai žada trumpus lietus, daugiausia vakarinėje šalies dalyje. Tačiau tai neturėtų būti smarkios liūtys, apimančios visą Lietuvą. Kai kur gali griaudėti perkūnija, bet orų temperatūra bus būdinga lietuviškai, o ne tropinei vasarai ir sieks 20-25 laipsnius. Panašūs orai išliks ir trečiadienį. Antroje savaitės pusėje bus daugiau lietaus ir vėsiau. „Tai bus normali lietuviška vasara“, – pabrėžė T.Kaunienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius