Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 21 /2018 06 22

Škvalas prasiautė Vakarų Lietuvoje: turtą niokojo vėjas ir didžiuliai krušos gabalai, elektros neturi apie 300 žmonių

Vakarų Lietuvą nusiaubė škvalas. Ant gyventojų namų ir automobilių virto medžiai, suniokojo turtą, tūkstančiai žmonių liko be elektros. Skaitytojai praneša ne tik apie stiprų vėją, tačiau ir krušą, kurios gabalai prilygo slyvos dydžiui.
Audros padariniai
Audros padariniai Žemaitijoje / „Facebook“ nuotr.

Be elektros – šimtai žmonių

Ketvirtadienio vakarą dėl audros visoje Lietuvoje be elektros buvo likę maždaug 3,8 tūkst. Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) klientų, penktadienio rytą elektros dar neturėjo apie 300 žmonių, BNS sakė ESO atstovas spaudai Valentas Neviera.

Kaip BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė, per praėjusią parą ugniagesiai 69 kartus vyko šalinti audros padarinių.

15min skaitytojo nuotr./Škvalo padariniai Plungės raj.
15min skaitytojo nuotr./Škvalo padariniai Plungės raj.

Daugiausiai – 24 kartus – ugniagesiai kviesti Telšių apskrityje, 18 kartų – Šiaulių apskrityje, Klaipėdos apskrityje – devynis kartus.

Po vidurnakčio pranešta, kad Šiauliuose, Pumpučių kaime, ant namo nuvirto medis, kuris nutraukė elektros laidus. Naktį ugniagesiai atidėjo gelbėjimo darbus dėl tamsos, todėl medis šalinamas penktadienio rytą.

Apie 0.45 val. pranešta, kad Šiauliuose, Trakų gatvėje, ant automobilio užvirto šaka. Atvykę ugniagesiai pastebėjo, jog vėjo prilaužytos šakos užkrito ant kelių automobilių. Jos supjaustytos ir patrauktos.

1.18 val. Lieplaukalės kaime Plungės rajone ant namo stogo užvirto medis: ąžuolas virsdamas sugriovė pusę namo stogo, garažą, apgadino automobilį. Šakos nupjautos, stogas uždengtas plėvele.

Penktadienį – vis dar vėjuota

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šiaurės vakarinėje Lietuvos pusėje penktadienį palis, vyraus trumpi lietūs, kai kur smarkūs su perkūnija. Pūs vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s vėjas, daug kur gūsiai sieks 15–20 m/s.

Aukščiausia temperatūra 16–21, vakariniuose rajonuose kai kur apie 14 laipsnių šilumos.

Dar ketvirtadienio dieną pranešta, kad šią naktį daugelyje šalies rajonų numatomas smarkus lietus, formuosis perkūnija.

„Pirmą kartą mačiau, net pats išgyvenau. Mano namo terasa nunešta – stogas terasos prie pat namo nuneštas“, – 15min sakė Didvyčių kaime, kuris nuo Plungės nutolęs vos penkis kilometrus, gyvenantis Vaidas. Anot jo, škvalas kilo akimirksniu ir truko apie dešimt minučių. Viskas vyko apie 18.30 vakare.

„Dešimt minučių buvo kruša su vėju, gabalai krito kaip slyvos dydžio, – pasakojo Vaidas. – Ten toks senas ąžuolas yra įvirtęs į gyvenamą namą, čia mano kaimynai, ėjau žiūrėt, ar gyvi. Patys išlindo šoke. Atvyko gelbėtojai, gaisrinė suvažiavusi, šalina audros padarinius. Kiti kaimynai – kur mūrinis namas, žmonės jau išsivalė šiukšles, vėjas nuplėšė jiems stogą ir kaminas griuvo, prispaustos trys mašinos. Kaimynai deda plėvelę ant stogo“.

Anot Vaido, kaimynai, kurių namą suniokojo senas ąžuolas, būsto neapsidraudę, tad patyrė rimtų nuostolių. Gyventojo žiniomis, kruša išdaužė šalia esančios mokyklos langus. Pas savo senelį vyras ant žemės aptiko žuvusius gandro jauniklius, tikėtina, jog juos pražudė kruša.

15min skaitytojai praneša, kad ketvirtadienį popiet lietaus ir perkūnijos sulaukė Telšių, Šilalės, Tauragės ir Plungės apskrities gyventojai.

Liūtis lietuvoj

A post shared by Valerijus Kirilovas (@valerijus) on

15min skaitytojo nuotr./Plungėje prasiautė škvalas
15min skaitytojo nuotr./Plungėje prasiautė škvalas

Pirmaisiais audros padariniais dalijamasi ir socialiniame tinkle „Facebook“ – užfiksuotose nuotraukose matyti Žemaitijoje ant namo užvirtęs medis.

Kaip elgtis per perkūniją?

VIDEO: Kaip apsisaugoti nuo žaibo?

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas perspėja, kaip reikėtų elgtis perkūnijos metu.

Pirmiausia – išjungti elektros energiją naudojančius prietaisus – žaibui trenkus į elektros tiekimo linijas, išlieka tikimybė, kad elektros prietaisai gali būti sudeginti. Nekalbėti judriojo ir stacionaraus ryšio telefonu. Griaudžiant nereikia bėgioti, važinėti motociklu ar dviračiu, rankose laikyti metalinių daiktų. Nuo audros geriausia slėptis pastatuose arba atviroje teritorijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vėjuota
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vėjuota

Jeigu audra užklupo lauke, nesislėpkite po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškokite prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, venkite aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Iškylaujantiems poilsiautojams palapinei vietą patartina rinktis žemesnėje vietovėje, įduboje, atokiau nuo medžių, įvertinus aplink esančių medžių aukštį ir atstumą iki jų. Škvalo metu vėjas dažniausiai būna sūkurinis ir negalima nuspėti į kurią pusę jis virs. Miškas nėra saugi vieta pučiant stipriam vėjui. Atviroje teritorijoje saugiau ir dėl to, kad netrenks žaibas.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, reikia nedelsiant skubėti į krantą.

Viena saugiausių vietų trankantis perkūnijai – automobilis. Svarbu sustoti, kur nėra medžių ar aukštų statinių bei nesiliesti prie metalinių konstrukcijų.

Kilus stipriam vėjui gali sutrikti elektros energijos tiekimas, virsti medžiai, lūžti jų šakos. Nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų. Taip pat atkreipiame vairuotojų dėmesį, kad jie nestatytų automobilių po medžiais. Nelieskite ant laidų užvirtusių medžių ar jų šakų.

Smarkiai lyjant, esant galimybei, likite patalpose, važiuojant – sustokite. Jeigu jūsų gyvenamąjį namą nuolat užlieja vanduo, pasirūpinkite ir įsigykite vandens siurblius, nes ugniagesiai gelbėtojai tokiais atvejais turi daug darbo ir ne visada greitai gali atskubėti į pagalbą.

Nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Neužmirškite savo artimųjų ir kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar mažamečiai vaikai, šiuo metu leidžiantys laiką be tėvų – padėkite jiems. Nelaimės atveju skambinkite skubios pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius