-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 05

Tyrimas: karščio bangos visame pasaulyje dažnėja jau 70 metų

Vienos pirmųjų karščio bangų visoje planetoje analizės duomenys nedžiugina – stichija kiekvieną planetos kameplį užklumpa visa dažniau nuo pat 1950-ųjų. Autoriai teigia, kad tai yra nenuginčijamas klimato kaitos įrodymas.
Karščio banga Australijoje
Karščio banga Australijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žurnale „Nature Communications“ publikuotas tyrimas ne tik įvertino karščio bangų dažnį, bet kartu ir sukūrė naują karščių matavimo vienetą, įvardintą kaupiamuoju karščiu, rašo phys.org.

Klimato mokslininkai ilgus metus prognozavo, kad vienas aiškiausių klimato kaitos ženklų – pasikeitimai karščio bangose.

Kaupiamojo karščio rodiklis parodo, kiek papildomo karščio, išreikšto laipsniais pagal Celsijų, sukaupė karščio banga ar jų sezonas.

Pavyzdžiui, vienas stipriausių karščio bangų sezonų Australijoje sukaupė 80 laipsnių papildomo karščio visoje šalyje. Rusijoje ir Viduržemio jūros regione didžiausi karščio bangos sezonai pridėjo 200 laipsnių ir daugiau papildomo karščio.

„Kasmet registruojama ne tik daugiau karščio bangų, tačiau jos būna ilgesnės ir visa tai tęsiasi jau 70 metų“, – teigė viena tyrimo autorių, Australijos mokslinių tyrimų tarybos (ARC) Kraštutinių klimato kaitos pokyčių centro mokslininkė Sarah Perkins Kirkpatrick.

Mokslininkės teigimu, vidutiniškai karščio bangos kas dešimt metų sukaupia 1-4,5 laipsnio šilumos, tačiau Artimuosiuose Rytuose, Pietų Amerikoje ir kai kuriuose Afrikos regionuose fiksuojamos 10 laipsnių augimas.

Vienintelis nepakitęs karščio bangų rodiklis, jų intensyvumas. Kitaip tariant, kaupiamasis karščio bangų įvertis auga dėl to, kad šios darosi ilgesnės ir dažnesnės, o ne dėl to, kad svilintų karščiau. Vis dėlto pastebima, kad agresyvesnės karščio bangos kliūva Pietų Amerikoje ir Pietų Australijoje.

Tyrimas atskleidė, kad karščio bangų trukmės augimas kai kuriuose regionuose – dramatiškas, rašo phys.org. Moklsininkus itin neramina tai, kad karščio bangos dažnis ir trukmė ypatingai išaugo per paskutinius 30-40 metų.

Pavyzdžiui 1950-2017 m. Viduržemio jūros regione karščio bangos vidutiniškai pailgėjo 2 dienomis per 10 metų. Tačiau vertinant 1980-2017 metų laikotarpį, augimas siekia 6,4 dienos per 10 metų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas baigėsi – atėjo nauja karščio banga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karantinas baigėsi – atėjo nauja karščio banga

„Klimato mokslininkai ilgus metus prognozavo, kad vienas aiškiausių klimato kaitos ženklų – pasikeitimai karščio bangose“, – teigė S.Perkins Kirkpatrick.

Pasak mokslininkės, skirtinguose pasaulio regionuose 70 metų registruojami spartūs karščio bangų trukmės ir dažnumos pasikeitimai yra nenuginčijamas įrodymas, kad klimato kaita ne tik vyksta, bet ir stiprėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius